- Vikernes hadde ikke terrorplaner

Våpnene var til bruk på fritiden, sier hans franske advokat.

FENGSLET: Varg Vikernes og hans franske kone ble tirsdag morgen pågrepet av fransk politi.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

SISTE: Varg Vikernes' franske kone ble sent onsdag kveld løslattfra arresten. Ektemannen blir derimot sittende inntil videre, melder franskemedier.

Varg Vikernes’ advokat Julien Freyssinet sier til BT at Vikernes benekter å ha planlagt terrorvirksomhet av noe slag.

— Han benekter på sterkeste å ha planlagt en aksjon. Han samarbeider med politiet for å gjøre det helt klart at det overhodet ikke er noen forbindelse mellom ham og Breivik. Våpnene er kjøpt inn på grunn av deres fritidsbeskjeftigelser. Han ønsker bare å leve et fredelig liv sammen med familien, sier Freyssinet.

Freyssinet sier likevel at Vikernes forstår at han er i politiets søkelys på grunn av den bakgrunnen han har.

- Hvorfor kjøpte konen fire våpen?

— Hun har kjøpt våpen fordi ekteparet ønsker å leve utenfor det etablerte forbrukersamfunnet. De ønsker å være selvforsynt og skaffe sin egen mat. Derfor har hun lært seg å skyte, sier Freyssinet.

Den gravide konen er sluppet ut av arresten kom like før klokka 22 onsdag kveld, og det var en kilde i politiet som opplyste dette, melder TV-stasjonen BFMTV.

Da var det gått halvannet døgn siden pågripelsen i den lille landsbyen Salon-la-Tour, hvor paret med tre barn har bodd det siste året.

Skylder millioner

Den drapsdømte bergenseren Varg Vikernes ble tirsdag morgen pågrepet på gården sin i Sør-Frankrike sammen med sin kone, mistenkt for å ha planlagt det Frankrikes innenriksminister omtalte som en «stor terroraksjon».

Hvorvidt Vikernes blir overført til Paris, er han ikke advokaten informert om.

Ekteparet har sittet fengslet i Brive La Gaillarde, og onsdag har det vært gjennomført avhør.

Vikernes, også kjent som «Greven», ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drap og flere påsatte kirkebranner. Han har fortsatt flere millioner i gjeld på grunn av brannene.

Ut fra det franske myndigheter så langt har opplyst, er årsaken til pågripelsen ytringer fremsatt på nettet, samt innkjøp av fire .22-kalliber skytevåpen, såkalte salongrifler. Disse er nå beslagslagt, sammen med blant annet datamaskiner, skriver Aftenposten.no.

Konen skal være medlem av den lokale skyteklubben i Salon-la-Tour. Både hun og Vikernes har vært aktive på egne nettsider, og har blant annet utviklet raseteorier sammen. Flere skriverier er sterkt antisemittiske, og Vikernes har selv erklært seg som stolt rasist.

Må sitte minst et døgn til

Dersom ikke franske myndigheter sikter ham for terrorplanlegging innen lørdag, må de slippe ham fri. Freyssinet opplyser til Dagbladet at Vikernes vil måtte sitte i fengsel i minst 24 timer til.

Vikernes tidligere forsvarer, advokat John Christian Elden, mener grunnlaget for pågripelsen i Frankrike er tynt.

— Det er mindre enn hva Politiets sikkerhetstjeneste pleier å ha hver gang de arresterer islamister i Norge og løslater dem kort tid etterpå, sier Elden til Aftenposten.

Vikernes er fortsatt under prøveløslatelse, etter at han i 1994 ble dømt til 21 års fengsel for drap på bandkollegaen Øystein Aarseth, samt tre kirkebranner og ildspåsettelse av ytterligere én kirke. Han rømte fra åpen soning i 2003, og ble dømt for å ha stjålet en bil mens han var på frifot, hvilket forlenget straffen hans med 14 måneder.

Null i skatt

I 2010 meldte han flytting til Frankrike, etter å ha bodd en kort periode i Telemark.

Vikernes hevder på sin nettside at han ble tvunget ut av Norge «av grådige advokater» i 2009.

I skattelistene for 2011 oppgis det at han har null i inntekt og formue, melder NTB. I utgangspunktet må han skatte av inntekt og formue til Norge i utflyttingsåret pluss tre år til. Han er nå registrert hos Skatteetaten under sitt nye franske navn, Louis Cachet.

Pengene Vikernes tjener på sin musikk er ikke registrert i samvirkeforetaket TONO, som forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge. Det han tjener på sitt platesalg forvaltes av den britiske musikkrettighetsorganisasjonen Performing Right Society Limited (PRS) i London, der han er oppført under flere artistnavn.

Gården i Telemark sto oppført på Vikernes' mor som kjøpte den for 1,9 millioner kroner i 2006. Vikernes brukte småbruket også under permisjoner fra fengselet og valgte altså å bo der etter løslatelsen. Da gården skulle selges i 2010 var meklers prisantydning 2,2 millioner kroner.

Publisert: