Nå skal kreften fryses bort

Grieg Foundation og Herman Friele spar opp når leger på Haukeland til høsten skal prøve ut ny behandling mot prostatakreft. Denne gang skal kreften fryses ut.

Publisert:

OPTIMIST: - Vi skal være forsiktige med å love for mye, men hvis det virker slik vi har sett i andre mindre forsøk, kan vi få kreften til å gå tilbake, bedre pasientens allmenntilstand og redusere smerter, sier professor Karl-Henning Kalland. Han skal prøve ut en helt ny behandlingsmetode for prostatakreft. Foto: TOR HØVIK

Grieg er foreløpig største bidrags­yter til utprøvingen av såkalt cryoimmunterapi på 20 uhelbredelig syke mennesker med prostatakreft. Grieg yter en million, Friele 300.000 kroner.

- Vi er glade for at ting skjer i Bergen, men vi gjør ikke dette av patriotisme, sier Per Hagelien, styreleder i Grieg Foundation.

- Vi støtter dette fordi det er spennende forskning som vi tror kan gjøre en forandring, legger han til.

- Vi ønsker å støtte et internasjonalt høyt ratet prosjekt. Så gir det jo en ytterligere dimensjon at det gjøres i Bergen, sier kaffekonge og tidligere ordfører Herman Friele.

Fryse og stimulere

Forsøket med cryoimmunterapi ledes av professor og overlege Karl-Henning Kalland. Han har stor tro på den nye behandlingsmetoden.

- Vi skal være forsiktige med å love for mye, men hvis det virker slik vi har sett i andre mindre forsøk, kan vi få kreften til å gå tilbake, bedre pasientens allmenntilstand og redusere smerter, sier han.

Hvis det virker slik vi har sett i andre mindre forsøk, kan vi få kreften til å gå tilbake

Karl-Henning Kalland, overlege

Slik beskriver Kalland cryo­immunterapien. Behandlingen er todelt:

En spesiell nål plasseres i kreftsvulsten for å drepe deler av den gjennom frysing.

I tillegg hentes såkalte dendrittiske celler, som er viktige for kroppens immunsystem, ut av pasientens blod. Disse cell­ene blir stimulert og sprøytes deretter inn i den frosne delen av svulsten. Cellene sørger for at immunforsvaret går løs på kreftvev i hele kroppen.

Gave til hjemland

Behandlingsmetoden er utviklet av norskamerikaneren Haakon Ragde, som opprinnelig utvandret fra Odda. Kalland ble kjent med Ragde på forskningsopphold i Seattle. Den aldrende Ragde har gitt Kalland, gjennom selskapet Alden Cancer Therapy, lisens på behandlingsmetoden i Europa.

- Dette gjør Ragde fordi han ønsker å tilbakeføre forskningsresultatene sine til hjemlandet, forteller Kalland.

Forsøket som starter i høst skal først gjennom nødvendige godkjenninger. Prisen for å gi behandling til 20 pasienter er seks millioner kroner. 1,3 millioner er som sagt i boks, og forretningsutvikler Monica Lislerud ved Bergen Teknologioverføring er optimist med tanke på de resterende.

- Vi har positive signaler fra flere hold, sier hun.

Resultater om ett år

Utprøvingen på 20 pasienter i høst er et klinisk forsøk, der hovedformålet er å sjekke at behandlingen ikke er skadelig. Samtidig vil det vise seg om cryoimmunterapien virker som legene håper. Resultatene vil foreligge i løpet av ett år. Forsøket gjøres av et tverrfaglig klinisk team, forteller Kalland.

- Har dere ambisjoner om å kurere kreften?

- Ja, men sannsynligvis vil behandlingen være mer effektiv når den kan settes inn tidligere. Høstens forsøk skjer med pasienter som ikke lenger har nytte av standardbehandling.

- Kan potensielle deltakere melde seg?

- Nei, deltakerne blir plukket ut av kreftavdelingen blant deres pasienter etter nøye kriterier og informert og skriftlig samtykke, sier Kalland.

Publisert: