Jubel hos grønne nykommere

Både Byluftlisten og Miljøpartiet De Grønne jubler over gjennombrudd og plass i bystyret.

Publisert Publisert

NYKOMMERE: Endre Tvinnereim (Byluftlisten) og Sondre Båtstrand (De Grønne) ser ut til å være sikret plass i Bergen nystyre. Foto: MARTHE VANNEBO

  • Atle Andersson
  • Ragnhild Stenvaagnes
  • Magnus Aamo Holte
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Sent i natt ble det klart at både Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Byluftlisten rykker inn bystyret i Bergen for første gang. Dermed er en viktig milepæl nådd for MDG som, i motsetning til søsterpartier i mange andre land, lenge har slitt med å etablere seg som et fristende alternativ hos norske velgere.

Grønn aktivist

—  Det ser lovende ut. Nå høster vi fruktene av mange års hardt arbeid, sa en glad listetopp Sondre Båtstrand i går kveld.

— Jeg ser ikke på meg selv som en politiker, men en grønn aktivist som vil inn i politikken, fortsetter han.

Han fikk spørsmål om hvem De grønne kan samarbeide med i bystyret.

— På en historisk dag som denne, har jeg i grunnen mer enn nok med å glede meg over De grønnes store fremgang, sier Båtstrand.

- Sensasjon

Byluftlisten, som også har ambisjoner om å suse inn i bystyret som et nytt og friskt pust, er også inne med ett mandat.

Jubelen sto i taket da stemmene fra valgkretsen Bergen rådhus omsider ble rapportert inn i 01.30-tiden i natt. Den åtte måneder gamle Byluftlisten stakk av med 3,1 prosent av stemmene i sentrum, og får dermed med all sannsynlighet sin førstekandidat Endre Tvinnereim inn i bystyret.

Etter 99,9 prosent av stemme er telt opp, fikk Byluft-forkjemperne 1327 stemmer.

— Dette er helt sykt. Herregud, det er en sensasjon, utbrøt Tvinnereim da resultatet ble klart.

— Vi får håpe dette står seg også etter fintellingen. Dette ble mye mer spennende enn jeg hadde håpet på, sier den nybakte bystyrerepresentanten.

Han mener valgsuksessen viser at bergenserne er opptatt av god luftkvalitet i sentrumsområdet.

— Man blir ikke valgt inn kun fordi man sier man har lyst å sitte i bystyret. Dette er et tydelig tegn på at den dårlige luftkvaliteten er en krise for byen, sier Tvinnereim.

Nå ønsker han å samarbeide med valgvinner Høyre, og gjerne også sammen med KrF og Venstre.

— Vi er har hele tiden vært klare på at vi ønsker å samarbeide med de som vil jobbe med oss for renere byluft. Vi ønsker ikke å bli stående på sidelinjen, sier Tvinnereim.

«Back to basic»

Mye tyder på at miljøpartiene har stjålet velgere fra SV. I SV-leiren var stemningen laber etter hvert som de dårlige valgresultatene tikket inn. Etter at forhåndsstemmene var talt opp, så partiet ut til å havne på 4,6 prosent.

—  Det er ikke et godt resultat. Nå må vi finne ut hvordan vi skal jobbe videre. Vi må ha en nyorientering, sa førstekandidat Oddny Miljeteig, før nyheten sprakk om Kristin Halvorsens avgang som partileder til våren.

Miljeteig sier partiet må finne tilbake til sine røtter. –  Vi må «back to basic» som parti, sier Miljeteig og fremhever at tradisjonelle SV-sympatisører ønsker seg et visjonært, systemkritisk og radikalt parti.

Sentrumspartiene KrF og Venstre opplever ikke noe politisk jordskjelv, og ser begge ut til å beholde dagens fire mandater. For Sp ble valgnatten en nedtur. Listetopp Ove Sverre Bjørdal blir trolig enslig Sp-medlem i bystyret i den neste fireårsperioden. Rødt ser ikke ut til å profittere på SV-kollapsen, men beholder etter alt å dømme to av sine tre bystyreplasser.

Pensjonist-farvel

Pensjonistpartiets Frank W. Hansens dager som bystyremedlem ser ut til å være talte. Partiet har ikke gjort et dårligere valg siden partiet stilte liste i Bergen for første gang i 1991.

Monica Mæland kan belage seg på fire nye år som byrådsleder i Bergen. Prognosene viser at det sittende byrådet med H, KrF og Frp ligger an til å få mer enn halvparten av de 67 setene i bystyresalen. Frp ser ut til å miste nesten annenhver velger sammenlignet med 2007-valget.

DEBUTANT: Sondre Båtstrand fra De Grønne er inne i bystyret. Foto: ALEXANDER WORREN

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her svarer han om kvelden alt gikk galt

  2. Før kampen pekte bergenseren ut Branns svakheter. Så scoret laget hans fem.

  3. Bil krasjet i gjerde og husvegg, to til Haukeland

  4. Jeg husker frokostene hos pappa annenhver helg

  5. By i Spania stenges ned

  6. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  1. Kommunevalg 2015