Denne uken har de stormfulle damene Lena og Bertha dusjet og fønet Bergen med mye regn og vind. Da er det med en gang flere besøkende ute på Nordnespynten for å se på seler, sjøløver, pingviner og slanger.

— Den varme og fine sommeren tatt i betraktning, er vi likevel fornøyd med publikumstallene, sier Kees Ekeli.

Gireesh Ramiji og familien havnet på Akvariet tirsdag, nettopp på grunn av bergensværet. Og da mener vi det vanlige bergensværet, ikke sommerens ekstraordinære og uvanlige vær.

Droppet Fløyen

— Vi hadde egentlig tenkt oss på Fløyen, men så på værmeldingen at dagen ville egne seg bedre til et besøk på Akvariet, sier Raniji, som er fra India, men som sammen familien på kone og to barn er bosatt i Singapore.

De er i Bergen kun denne ene dagen, etter å ha besøkt Aurland med ekspressbåt. De er på gjennomreise til Oslo.

— De er typiske Akvariet-gjester. Mange som besøker oss, er bare innom Bergen for en kort periode, kommenterer direktør Kees Ekeli.

TUNGE SKYER: I gråvær er Akvariet godt besøkt. Når selene blir foret, stimlet de besøkende til seledammen der selungen Selfie er en av de største attraksjonene akkurat nå.
Rune Sævig
HEI SANN!: Sjøløvene titter nysgjerrig ut glasset til de besøkende som tar dem i øyesyn.

Glad i slanger

På gjennomreise er også Trym og Iver Sollid etter ferie i Nord-Norge. De er innom Akvariet på vei videre hjem til Hafslo. Trym Sollid er en ekte slangeelsker, og viser størst interesse for reptilavdelingen.

— Jeg er langt ifra redd, forsikrer han, etter å ha fått en slange i hendene fra reptilansvarlig Remy Andersen.

— Hvilken slange er det?

— Kongepyton, vel, svarer Trym skråsikkert.

— Det er bare gøy å holde den, sier han.

— Slangene er populære. For mange er disse krypdyrene litt mystiske. Mange slanger har fått et ufortjent, farlig rykte. Ved å la de besøkende få holde noen av slangene, får de gjerne et annet inntrykk av dem, sier Remy Andersen.

Nyfødt attraksjon

Likevel er sjøløvene, pingvinene og selene de største attraksjonene, og kanskje spesielt den en måned gamle selungen Selfie. Mange skuelystne samler seg rundt seledammen, filmer og tar bilder av den nyankomne. Selfie selv ligger uanstrengt, avslappet og tilsynelatende livløs i dammen.

— Vi får mange henvendelser fra bekymrede besøkende om at selungen er syk eller død, men heldigvis kan vi forsikre dem om at den bare sover, sier direktør Kees Ekeli.

Foringen av selene er ett av høydepunktene på Akvariet, med mange skuelystne til at sild etter sild glir ned i selegapene til foreldrene Selma og Vitus. Selshowene er også populære, men de har vært satt på vent i sommer fordi Selma er i morspermisjon.

— Foringen må vi ha med oss sier Robin Bergli fra Tromsø.

Han er på et fire dager langt bergensbesøk sammen med barna sine.

— Jeg var her selv for åtte år siden, og kom frem til at barna mine må få oppleve dette, sier han.

Flest nordmenn

Norske turister er i flertall på Akvariet også om sommeren.

— Det er først og fremst bergenserne som svikter når det er godvær, men vi merker også at turistene uteblir da, sier Akvariet-direktør Ekeli.

Han karakteriserer denne sommeren som tidenes verste for Akvariet, selv om heller ikke fjoråret var spesielt bra.

— Heldigvis er det ingen krise for oss økonomisk. Vi gjorde noen grep i fjor høst som gjør at vi klarer oss greit, sier han.

Det er helst turister som ferierer på egen hånd som finner veien til Akvariet.

— Cruisesegmentet er vanskelig å komme inn i for oss. Det er helst Fløyen, Fisketorget og andre attraksjoner som blir markedsført om bord i cruiseskipene, sier Ekeli.

Tyskere og amerikanere er i flertall blant utlendingene tidlig i sesongen. Nå er det flest søreuropeerne, som har seinere sommerferie.

— Vi håper de får se det de er kommet for å se, sier Ekeli, som har vært direktør ved Akvariet siden 2002.