Best på å hindre mobbing

Øygarden har lavest mobbetall i Hordaland, og er blant de flinkeste til å si ifra om noen blir plaget.

SAMMEN: To dager i uken har elevene på Øygarden ungdomsskole fellesaktiviteter i storefri. - Da spør vi bare alle om de vil være med, og så kan de velge selv, sier Sander Breivik (til v.). Her er han sammen med Karoline Torsvik, Kristine Sætenes og Robert Torsvik Jacobsen. Bak sitter Anna Magdalen Hellesund og Michell Skjold.
  • Eirik Brekke
  • Hanne Louise Åkernes
  • Gerd Margrete Tjeldflåt
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Jeg har aldri lagt merke til mobbing.

10.-klassingene Sander Breivik, Kristine Sætenes, Karoline Torsvik og Robert Torsvik Jacobsen på Øygarden ungdomsskole snakker i kor. I klasserommet bak dem er det livlig, og en god tone. Sånn mener de det stort sett alltid er.

I friminuttene dannes det klikker, men ingen må gå alene.

— Det finnes så mange forskjellige typer her ute at det finnes noen alle kan være med. Og skulle det være noen som er utenfor, så tar vi dem med, likevel, sier Torsvik.

- Bekymringsløst

Rektor på skolen, Stein Vidar Risløw, kan stort sett bekrefte elevenes inntrykk. Han kan legge frem ark på ark med dokumentasjon. Skolens interne undersøkelser viser at de knapt har hatt mobbetilfeller i det hele tatt de siste årene.

— Vi har gode holdninger og god stemning blant elevene på skolen. De siste årene har vært bekymringsløse, sier han.

De andre skolene i kommunen har også lave mobbetall. Dette gjør at Øygarden kommer best ut i Hordaland i Elevundersøkelsen fra i fjor. 83 prosent sier de ikke blir mobbet i det hele tatt. 89 prosent sier de ikke har mobbet.30 prosent av elevene sier også ifra ofte eller alltid dersom de ser mobbing. Dette er helt i toppsjiktet i Hordaland.

Innprenter gode holdninger

Rektor Risløw er opptatt av å ikke fremstille alt som rosenrødt. For mindre enn ti år tilbake, var mobbetallene i kommunen høyere, og ungdomsskolen har hatt saker også i senere tid.

Det gjør at han er opptatt å holde bevisstheten rundt mobbing høy.

— Man må drive et kontinuerlig arbeid mot mobbing om man skal få gode resultater, sier Risløw.

To ganger i året arrangerer skolen det de kaller fysisk og psykisk helseuke, der de har foredragsholdere fra politi, psykologtjenester og lignende. Et av temaene som blir tatt opp er mobbing. Skolen har også flere MOT-arrangementer.

— Der får elevene innprentet holdninger om å bry seg, og slik får vi god trivsel. I tillegg inkluderer vi foreldrene, slik at de bidrar og engasjerer. Det har alt å si, det er tross alt de som styrer elevene våre, sier Risløw.

Aktiviserer elvene

Kommunalsjef for skole og barnehage i Øygarden, Øyvind Strandheim, er begeistret over tallene. Han gleder seg særlig over at ungdomsskolen kommer så godt ut i undersøkelsen.

— Det er veldig kjekt at 10.-klassingene er særlig gode, slik at elevene som går ut herfra er på topp, sier han.

Arne Petter Solberg er rektor på Blomvåg skole i Øygarden. Som sin kollega på ungdomsskolen, er Solberg opptatt av at mobbing må forebygges selv om det ikke er et umiddelbart problem.

— En av tingene vi gjør er å ha obligatorisk fysisk aktivitet i skolefri, to ganger i uken. Vi vet at mobbing eller plaging skjer når voksne ikke er til stede og elevene ikke er aktivisert, sier Solberg.

Uten sminke

Kristine Sætenes og klassevennene mener det er lite press på skolen deres, og at det bidrar til det gode miljøet.

Les også

Kjeven er most ned i gulvet. Steffen er 13 år og sikker på at han skal dø.

Les også

- Vi kan gjøre en forskjell

— Det er ingen som bryr seg om hva du har på deg for eksempel. Mange kommer på skolen uten sminke, sier hun.

Likevel er elevene glade for at skolen bruker tid på å snakke om mobbing.

— Det er jo viktig å minne alle på hva som kan skje, sier Torsvik Jacobsen.

Publisert
  1. Vær en venn
  2. Mobbing
BT anbefaler

Savnet gutt funnet i buss på Tides parkerings­anlegg: – Kan fremstå som et brudd på våre rutiner

Torsdag morgen ble det satt i gang en omfattende leteaksjon etter en syv år gammel gutt.

LES SAKEN