Kristen gruppe misbruker kjendiser

Facebook-gruppen Norges Kristne vil totalforby homofili, skilsmisse og abort. På medlemslisten står artister, politikere og kristenledere.

Publisert Publisert

VIL GJENKRISTNE NORGE: Magnar Tanem står bak Facebook-gruppen Norges Kristne sammen med Hallvard Sandvik. Tanem har lagt til de fleste av gruppens 560 medlemmer selv. Foto: Privat

  • Silje Rognsvåg
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Facebook-gruppen ble opprettet i juni og teller 560 medlemmer. Flere kjente profiler innen Kristen-Norge står på listen, som abort-prest Ludvig Nessa, tidligere Levende Ord-pastor Enevald Flåten og sjefredaktør for avisen Dagen, Vebjørn Selbekk.

— Jeg har ikke noe ønske om å stå på den medlemslisten. Man kan dessverre legge til personer i grupper uten samtykke, og jeg har en stri jobb med å slette meg fra grupper som jeg blir lagt til i, sier Selbekk.

På Facebook-gruppen tar grunnleggerne til orde for å «gjenkristne» Norge, blant annet ved å kristendommen får særfordeler, styrke kjernefamilien, og forby abort, skilsmisse og homofili.

Videre ønsker Norges Kristne at alvorlige forbrytelser blir straffet med livstid og kristendomsundervisning. Grunnleggerne taler for en svært restriktiv og selektiv innvandring, vil styrke grensekontrollen, og ut av EU, EØS og Schengen.

Lagt til uten samtykke

Flesteparten av personene på medlemslista er lagt til av administratoren bak gruppen, Magnar Tanem. Facebook gir brukerne mulighet til å legge til folk som medlemmer i grupper uten deres samtykke.

— Det visste jeg ikke om, og er ikke med på det i det hele tatt. Jeg har aldri hørt om dette, og kan ikke gi noen kommentar til det, sier Enevald Flåten

Mange har irritert seg over å bli lagt til i grupper de ikke støtter. I april reagerte folk med sinne over å ha blitt lagt til i gruppen til Norwegian Defence League mot sin vilje.

Vil starte nytt parti

Magnar Tanem står bak Norges Kristne-gruppen. I februar ble Tanem ekskludert fra Kristent Samlingsparti på grunn av hans anklager mot den politiske ledelsen og utspill i media like etter 22. juli.

Nå jobber Magnar Tanem med å danne grunnlaget for et nytt politisk parti kalt Norges Kristne på Facebook.

Artisten Silje Nergaard er på medlemslisten, sammen med KrF-politiker Anita Apelthun Sæle, byråd Gunnar Bakke i Bergen kommune og VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit.

Bakke reagerer

Alle personene BT har fått kontakt med, er uvitende om sitt medlemskap i gruppen.

— Det er ukjent for meg. Jeg får en del invitasjoner til å delta i ulike støtteforeninger her og der, men har ikke fått med meg dette. Jeg står som medlem i Frp og representerer dem. Når andre fører opp mitt navn, er det åpenbart at det er gjort uten min viten og vilje. Dette må jeg sjekke opp, sier Gunnar Bakke.

Han synes ikke noe om å ha blitt lagt til som medlem i Norges Kristne-gruppen.

— Det er veldig frimodig å ta seg til rette og legge til andre folk sånn uten videre. Hvis man ønsker å lage et parti, må man utforme en politisk plattform og invitere til medlemskap, slik andre normal sett gjør når de stifter partier. Det kan ødelegge for saken å føre opp navn som ikke er spurt på forhånd, sier Bakke.

- Vil du melde deg ut av gruppa?

— Jeg anser meg ikke som innmeldt for å si det sånn. Jeg forbeholder meg retten til å melde meg inn i organisasjoner. I dagens internettsamfunn skjer det mye rart, men det er første gang jeg har blitt ført opp i en interesseorganisasjon, sier Bakke.

Reklamegimmick

Grunnlegger av Facebook-gruppen, Magnar Tanem, innrømmer å ha lagt til medlemmer for å få blest rundt gruppen.

— Jeg la til en god del personer i oppstarten bare for å komme i gang. Det er veldig få som har gått ut igjen, bare en håndfull personer. To ble irriterte fordi de ble lagt til. Mange av dem jeg la til hadde ikke så mye å gjøre med gruppen, men jeg plukket dem ut på forhånd etter bestemte kriterier. Det er enten folk i kristne miljøer, innvandringsmotstandere eller personer som hører til i antiislamistgrupperinger, sier Tanem.

Han sier han har mange kjendiser som Facebook-venner.

— Det er en reklamegimmick, det er det ingen tvil om. Jeg har ikke snakket med dem om det. Dersom folk blir irriterte, og ikke kommer seg ut av grupper, kan jeg hjelpe dem med å fjerne dem fra medlemslista, sier Tanem.

Få støttespillere

- Tror du personene på medlemslisten støtter de politiske prinsippene?

— Det er ikke sikkert. Det er nok noen som har en litt løselig tilknytning, sier Tanem.

Han anslår at rundt 10 prosent av de 560 gruppemedlemmene bevisst støtter saken, mens ti til tyve personer har en aktiv holdning til det.

— Dette er ting man gjør for å komme i gang. Jeg ser at vi er på rett vei, fordi få har gått ut av gruppen. Det er en eller to kanskje hver dag som spør om å bli medlem, og så legger jeg dem til. Jeg er forsiktig med å få elementer som er ute etter å sabotere og må sjekke at jeg kan stole på folk, sier Tanem.

På sikt ønsker han å starte et politisk parti.

— Det trengs mye ressurser for å gjøre det til et parti, og det jobber vi med nå. Vi er mest aktive på Facebook, og gruppen vår får en til to nye tilhengere omtrent daglig. Det er interessant. Jeg har stor tro på at det blir et parti etter hvert, sier Tanem.

Han tror folk blir tiltrukket av det det han kaller en kombinasjon av "et verdikonservativt program og økonomisk politikk som står litt til venstre for sentrum".

Negativ til forbud

Tidligere stortingsrepresentant for KrF, Anita Apelthun Sæle, er også på medlemslisten. Hun har verken hørt om Norges Kristne eller Magnar Tanem før.

— Jeg har tusenvis som inviterer meg inn på Facebook-grupper. Når jeg har gått gjennom, kan jeg jo ha trygt feil på noe, men dette har jeg aldri hørt om, sier Sæle.

Hun er enig med Tanem i at hun gjerne vil «gjenkristne» Norge, men mener det er feil å forby abort, skilsmisse og homofili.

— At vi har frihet i Norge og i Vesten er en konsekvens av kristen tenkning. Da må man ikke gjøre det til noe som forbyr alt annet, det blir bare tull, sier Sæle.

PARTIPROGRAM: Den foreløpige politiske plattformen til Norges Kristne kan leses under informasjon om gruppen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mann skal ha voldtatt barnevaktene (14)

Han erkjenner ikke straffskyld.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Derfor støtter jeg Trump

  2. Fjord Line kutter alle avganger fra Bergen

  3. Denne testen kan gi deg koronasvar på 15 minutter

  4. Sjokkert over prosessen før han sluttet som Brann-trener: – Rune Soltvedt gjemte seg

  5. Denne bilføreren fikk ikke kjøre videre før han hadde ryddet

  6. Har gjenskapt hvordan Bergen så ut i 1320