Om kort tid vil kameraene og alarmen som er installert på Askøybrua være operativ. Det bekrefter innsatsleder i politiet, Gustav Landro.

Politiet er kun få steg fra å være helt ferdige med å realisere det selvmordsforebyggende tiltaket. Videoovervåkingen av Askøybrua har kostet flere millioner kroner, og skal være koblet til sensorer på utsiden av brogjerdet.

— Vi får bilder fra Vegtrafikksentralen. Dette er overføringer som de sender oss. Dette er snart operativt og vil bli bekjentgjort når det er i drift, sier Landro.

Overvåkingen er ment å hindre selvmord fra den kilometerlange hengebroen, og ble vedtatt av fylkesutvalget i Hordaland for over et og et halvt år siden. Bakgrunnen var en markant økning i selvmords­forsøk fra broen i 2012. Fra januar til september i fjor hadde politiet 17 utrykninger til såkalt personlige forhold på Askøybrua. Personene ble hentet av helsevesenet på broen eller funnet i live etter hopp.

- Positive

Lensmann Odd Dale - som har ansvar for Sotra, Askøy og Øygarden - ønsker overvåkingen velkommen. Fra 2004 og frem til september i fjor har syv personer hoppet i døden fra Askøybrua, viser politiets statistikk.

— Vi er positive til alle tiltak som kan hindre selvmord og få færre til å oppsøke broen, sa Dale til BT i januar i år.

Dale anser dette som fordelene med videoovervåking:

  • Lettere for politiet å se om det faktisk skjer noe på broen. Uklare tips og spørsmål fra publikum utløser i dag en del «falske» redningsaksjoner.
  • Politi og helse kan raskere gripe inn i reelle, pågående situasjoner og avverge hopp. Video av hendelsen vil lette redningsoperasjonen.
  • Tips om at noen kan ha hoppet blir lettere å sjekke ut - til fordel for både politiet og pårørende.

Gjerde

Hordaland fylkeskommune vil også ha utredet om broen tåler et høyere gjerde - også det for å hindre selvmord. Arild Hegrenæs i Statens veg­vesen bekrefter at de jobber med saken og at en konklusjon vil komme i høst.

— Vi jobber med en teknisk utreding av både gjerder og muligheten for et tredje felt på broen. Gjerdene blir blant annet testet i vindtunnel.

Han sier til BT at han er spent på hvilken effekt overvåkingen vil ha.