Miljøagentene utfordrer Nidar og andre snopeskapere

MILJØAGENTER: Louise Angell (10) til venstre, Hanna Løbrot (10) og Andreas Stakkestad (11) i butikkhyllene.
  • Det er dumt å spise lørdagsgodt som ødelegger regnskogen, sier de.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Det bør stå solsikke eller rapsolje hvis du skal være helt sikker på at det ikke er palmeolje i, sier Miljøagentene fra Kringlebotn.

Vi møter Louise Angell (10), Hanna Løbrot (10) og Andreas Stakkestad (11) i Menybutikken på Midtun. Her skal de sjekke hvilke godsaker som inneholder palmeolje. De ønsker ikke å spise det lenger, men heller se etter godteri fritt for denne oljen.

De synes det er unødvendig at lørdagsgodtet skal være med på å ødelegge regnskogen, og har derfor sendt masse tegninger til produsenter som har dette i produktene sine.

— Vi vil at de skal slutte å bruke det. Det ødelegger regnskogen og det er farligere for dyrene som bor der. Vi håper de slutter med det nå. Vi håper det. Vi skal i alle fall lage flere tegninger, sier Hanna.

palmeolje904.jpg
MILJØOPPTATT: - Når vi tegner tenker vi at tegningene må gi best mulig mening, forteller Andreas Stakkestad (11). Han og de andre Miljøagentene håper at det snart er slutt på godteri med palmeolje.
miljø1.jpg
miljø2.jpg
miljø3.jpg
miljø4.jpg

Kan ikke lenger spise favorittsjokoladen

Det er ikke bare enkelt for små miljøagenter å gjøre slike oppdrag.

— Vi ble litt sjokkert da vi så alt som inneholder palmeolje. Det er heldigvis ikke i helt vanlig og ren melkesjokolade, sier de.

— Jeg kommer til å savne Smash mest av alt, sukker Andreas.

Smash er nemlig favorittsjokoladen hans.

— Det er mange av mine favoritter oppi her også, sier Louise.

De forteller at det hvert tiende sekund hugges ned regnskog tilsvarende fem fotballbaner, og ønsker å bidra med det de kan.

— Om mange barn sender tegninger til dem som produserer godteri med palmeolje så slutter de kanskje med det, håper de.

Nidar er positive

Nidar har mottatt de flotte tegningene og sier at de setter pris på engasjementet. Det sier imidlertid at det ikke er så enkelt som man skulle tro.

— Palmeoljer har spesielle egenskaper, som at det er i fast form i romtemperatur. Det er ikke bare lett å fjerne det. Hvert produkt tar lang tid på å utvikle. Tar en ut en ingrediens fører det ofte til at smaken på produktet forandrer seg. Da må kan kanskje gjøre flere endringer for å få det til å bli bra, forklarer kommunikasjonsdirektør Robert Rønning.

Nidar har allerede fjernet palmeolje fra produkter som Ifa, Skipper, Knott, Laban og all julemarsipan. Neste uke produseres også sjokoladen New Energy uten palmeolje.

De vil ha slutt på bruk av palmeoljer innen 2017, og dersom de må bruke det i enkelte produkter vil de erstatte den med bærekraftig palmeolje.

— Vi er en del av Orkla, og der er det tatt en prinsipiell beslutning om å gå bort fra palmeoljer. Denne type henvendelser bekrefter at det har vært riktig å gjøre det, sier Rønning.

Miljøagentene er utålmodige sjeler og skulle aller helst ønske at det var i orden til jul. I mellomtiden nøyer de seg med godteri uten palmeoljer.

— Vi gjør dette fordi vi har lyst til å hjelpe til med naturen for at vi skal få det bedre i fremtiden. Det er kjempegøy å være miljøagent, vi føler virkelig at vi hjelper naturen, sier de.

De følger også med på listen til Regnskogfondet for å se hvilke produkter som er med palmeolje, hvilke som er uten og hvilke som tas bort.

Miljøagentene sender nå tegninger til Freia og andre produsenter.

Publisert