- Jeg har aldri angret på valget mitt

Som ung sprangrytter i Nederland merket prinsesse Märtha Louise engelen sin for første gang. Nå skal hun hjelpe bergenserne til å oppleve det samme.

  • Kristin Jansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Da jeg var liten kunne jeg ofte merke et kjærlig nærvær, men jeg tenkte ikke på dette som engler. Først da jeg leste en bok om temaet i Nederland, og gjorde øvelsene som ble beskrevet der, opplevde jeg å møte min skytsengel, sier prinsesse Märtha Louise.

Etter bokutgivelse, kritikerslakt og hundrevis av presseoppslag setter prinsessen og medforfatter Elisabeth Samnøy kursen mot Bergen.

I helgen skal de undervise bergenserne i meditasjon og hvordan de kan kommunisere med seg selv, jorden og universet. Helgekurset på Grand Hotel Terminus er for lengst fulltegnet.

Latter, gråt og traumer

De to forfatterne bruker store ord om det de har gjort til sitt levebrød.— Mange som deltar på kursene opplever at ting faller på plass i livet deres. Det blir en forløsning av traumer som ligger og stenger. Noen reagerer med latter, andre reagerer med gråt. Det er utrolig stort og flott å få være med når dette skjer, sier Elisabeth Samnøy.

Ifølge forfatterne lærer deltakerne å bli bevisst på sin egen aura og «klikke den på plass» der den skal være. For prinsessen har utfordringen vært at auraen flyter for langt ut.

— Jeg har alltid tatt innover meg stemninger fra andre mennesker. Da jeg var liten kunne jeg se at folk var veldig lei seg selv om de virket glade på utsiden. For meg har det vært viktig å sette grenser og ta inn mindre enn det jeg gjorde før, sier prinsesse Märtha Louise.

Les også

- Helt greit at folk fleiper

Har aldri angret

At et medlem i den kongelige familien velger en karriere innen meditasjon og alternativ behandling har på ingen måte gått upåaktet hen. Flere prester har uttalt seg kritisk til virksomheten hennes og debatten har gått høylytt både i avisspaltene og etermediene. Sist ute var Se og Hør som for et par uker siden skrev om bråk og misfornøyde elever på Engleskolen. Det tar prinsessen med stor ro.

— Utdannelsen har vært veldig givende, men også utfordrende både for elevene og for oss som underviser fordi vi jobber så tett. I alle skoler er det sånn at det er noen som ikke er fornøyde og dropper ut. Vi lærer elevene våre spirituelle verktøy som har hjulpet oss til å finne vår individuelle sannhet. Vi håper og tror at hver og en elev ved hjelp av de samme verktøy finner sin, sier prinsesse Märtha Louise.

Til tross for massiv oppmerksomhet har verken Elisabeth Samnøy eller prinsessen angret på at de startet kurstilbudet og skrev bok.

— Dette var noe jeg utsatte veldig lenge fordi jeg ikke følte meg klar. Men til slutt kunne jeg ikke holde igjen lenger og da ville jeg starte med en gang, sier prinsesse Märtha Louise.

«Jeg er født prinsesse. Det er ikke noe jeg kan gjøre noe med eller kutte ut.»

Prinsesse Märtha Louise

- Bergen er fantastisk

Samnøy legger til at hun er glad for at hun ikke visste hvor stort presset ville bli på forhånd.

— Når man står midt i det takler man det bedre enn man hadde tenkt seg på forhånd, sier Samnøy.

Prinsessen understreker at hun forstår det kan bli kritikk når en prinsesse velger utradisjonelt.

— Når man skiller seg ut er det lett for at andre kan reagere på det man gjør. Dette gjelder alle mennesker, for eksempel de som bor i en liten bygd og velger noe som er annerledes, sier hun.

Samtidig er Märtha Louise opptatt av at hun ikke kan flykte fra rollen som kongelig selv om hun velger utradisjonelt.

Må få være seg selv

— Jeg er født prinsesse. Det er ikke noe jeg kan gjøre noe med eller kutte ut. Kurset vårt handler jo blant annet om å tørre å være i seg selv. Da må det også gjelde for meg som prinsesse, sier hun. - Har virksomheten din vært en belastning for resten av kongefamilien?

— Jeg kan ikke svare for andre enn meg selv, så det får du spørre dem om.

- Hvordan passer læren om skytsengler og aura inn i den kristne troen som prinsessen er vokst opp med?

— For meg er det ingen motsetning her. Det vi jobber med er helt uavhengig av religion. Englebegrepet er universelt og vi har mange trosretninger representert på kursene våre, sier hun.

De to forfatterne bedyrer at de gleder seg stort til å komme til Bergen.

— Det er en fantastisk by som jeg liker kjempegodt. Jeg har vært masse i Bergen før, og det blir kjempefint å komme dit igjen, sier prinsesse Märtha Louise.

Les også

Ikke noe kongelig hvileår

Hva synes du om prinsessens engleskole? Si din mening her.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Folkets støtte - såvidt

  2. Til gudstjeneste uten Märtha

  3. TV 2 «sensurerer» Märtha

  4. Ari Behn, vår siste polfarer

BT anbefaler

Begge overlevde Utøya. Torbjørn ble i politikken, Martin havnet i fengsel.

22. juli 2011 løp de for livet. Ti år etter er «Martin» i fengsel, mens Torbjørn skal forsvare hans hjertesak…