Plasserer seg selv på makttoppen

Agnete Haaland mener hun er den niende mektigste i Bergen, sammen med Rikard Norling. Sjekk de alternative maktlistene.

Publisert Publisert

DERFOR ER JEG MEKTIG: Brannsjefen og teatersjefen på DNS har makt til å sette agenda for hva bergensere snakker om og er opptatt av. Rikard Norling og undertegnede har makt til å sette i gang store følelser og engasjement. I en utvidet definisjon av makt gir dette disse posisjonene stor påvirkningskraft både på politikk, samfunn og individnivå, skriver Agnete Haaland om hvorfor hun har gitt niendeplassen på sin maktliste til seg selv og Rikard Norling. Foto: Rune Nielsen

 • Heidi Torkildson Ryste
iconDenne artikkelen er over fem år gammel
 • Listene finner du litt lenger ned i saken!
  Øverst på BT-juryens maktliste tronet Trond Mohn. Tidligere både skole— og finansbyråd Harald Victor Hove (H) mener det er én person som soleklart fortjener plassen foran: Fylkesmann Lars Sponheim.

— Ingen over og ingen ved siden av. Sponheim har inntatt en mindre synlig rolle, men makten hans vokser. Hans nei, enten til utbyggere, politikere eller innbyggere gir ham makt over alle bergensere. Regjeringen øker hans makt til tross for valgløfter om ikke å gjøre dette, sier Hove.

«Big in Japan»

Hove gikk av som byråd i går etter fem år som blant annet finans- og skolebyråd. Han kjenner dermed maktforholdene på rådhuset, i fylkeskommunen og statens hus svært godt. BTs liste mener han er for politisk korrekt.

— Alle sektorer er representert, samt at kapital gir høy plassering. I realiteten er det ikke slik i Bergen. «Big in Japan» betyr ikke reell makt i hjembyen. Makt handler om utøvelsen og omfanget av mennesker som påvirkes, sier Hove.

Etterlyser demokratidugnad

Stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) er opprørt over BT-listen.

— Min umiddelbare reaksjon når jeg ser denne listen er at nå må alarmklokkene ringe på rådhuset. Nå må det skje en dugnad for demokratiet i Bergen.

- Hva er det du reagerer på med BT-listen?

— BT-listen forteller at folk i Bergen ikke har makt i egen by. Ragnhild Stolt-Nielsen er den eneste som er tilnærmet folkevalgt, og hun ble kastet av sitt eget parti, sier Christensen.

- Trenger annen virkelighet

— Hun tror ikke listen kun er et resultat av den kaotiske politiske situasjonen som har rådet i Bergen det siste året.

— Jeg tror dette er et symptom på noe som har skjedd over en lang periode. Jeg snakker med mange om bergenspolitikken, og de drar litt på skuldrene og sier at politikerne bare får holde på. Når folk oppfatter politikken som noe som ikke angår dem er det et problem som angår oss alle

- Hvem ville stått på din liste?

— Det er ikke vits i å lage en alternativ liste, når det vi trenger er en annen virkelighet. Det kan godt være listen stemmer på hvordan situasjonen er i Bergen i dag, og da har vi et kjempeproblem som må ryddes i. Bergen trenger en demokratikommisjon, sier Christensen.

BT har utfordret en rekke personer til å komme med sine maktlister. Premisset har vært at personene bor og virker i Bergen.

Harald Victor Hove, nylig avgått skolebyråd for Høyre

TA IGJEN: Skolebyråd Harald Victor Hove er fortsatt i tankeboksen for å finne ut hvordan bergens elever skal få tatt igjen undervisningen de taper under streiken. Så langt har de gått glipp av åtte av 190 dager, eller fire prosent av skoleåret. Foto: Marie Havnen

 1. Lars Sponheim (ingen over og ingen ved siden av. Har inntatt en mindre synlig rolle, men myndigheten hans vokser og hans nei, enten til utbyggere, politikere eller innbyggere gir ham makt over alle bergensere. Regjeringen øker hans makt til tross for valgløfter om ikke å gjøre dette)2. Trond Mohn (styrer idretten, forskning, SK Brann, sparebanken og Ap, men har solgt arbeidsplassene som var viktige for hans makt og laget hans rykker ned)
 2. Gard Steiro (Reiser debatten, dekker debatten, og deltar i debatten – setter dagsorden for hele det politiske bergen etter at bypolitikerne gav fra seg den politiske dagsorden)
 3. Stener Kvinnsland (Arbeidsplassens størrelse, utbyggingsprosjektenes omfang og betydningen for kommunenes helsetjenester etter samhandlingsreformen gir ham betydelig vekt)
 4. Marit Warncke (transformasjonen av Næringsrådet er hennes fortjeneste, og med stadig mer aktivitet på flere og flere arenaer tar hun mer og mer over talerstolene i byen. Også på temaene som næringslivet før ikke engasjerte seg i; sosial, kollektivtransport, etc. Har bredt nettverk herunder næringsministerens øre.)
 5. Atle Neteland (BKKs erfarne direktør står ikke selv i rampelyset, men hans selskap betyr mer for halvparten av fylkets kommunebudsjetter enn noen andre. Enten det er utbytte eller sponsing så er 17 ordførere avhengig av hans nåde for å få på plass
 6. Rune Haugsdal (fylkesrådmannen styrer fylket og bringer mer makt inn i sine egne hender som en tydelig leder med tydelig krav til dyktige og resultatorienterte ledere under seg. Er og blir mannen som avgjør endelig hvor bybanen i sentrum kommer til å gå)
 7. Rune Indrøy (MediaCity er hans verk og forener alle mediehus, samt UiB. Skaper noe helt nytt i Norge og kommunen )
 8. Jan-Erik Kjerpeseth («kuppet» makten i vestlandets sparebank og leder Bergen Næringsråd)
 9. Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (vant makten i Bergen gjennom nominasjonen i Høyre, men hvilken makt han har er vanskelig å si nå. Dog gir posisjonen ham en plass på topp ti)

Filip Rygg, kommunikasjonssjef i tankesmien Skaperkraft

og tidligere byutvklingsbyråd for KrF

OVERRASKER: Tidligere byråd Filip Rygg mener kommunaldirektør for skole og oppvekst, Anne Marit Presterud, er mektigst. - Den som styrer skolen har mest makt. For å sitere Erna Solberg: Mennesker, ikke millioner.

 1. Anne Marit Presterud, kommunaldirektør
 2. Rune Haugsdal, fylkesrådmann
 3. Stener Kvinnsland , adm.dir Helse Bergen
 4. Marit Warnck e, adm. dir Bergen Næringsråd
 5. Lars Sponheim , fylkesmann i Hordaland
 6. Gard Steiro , sjefredaktør i BT
 7. Jan-Erik Kjerpeseth, adm. dir Sparebanken Vest
 8. Byrådsleder
 9. Helge Eidsnes , regionveisjef Statens Vegvesen
 10. Tore Jensen , direktør Opus

Om sin egen liste:

— Anne Marit er både en svært flink leder og en dyktig fagperson som har det øverste administrative ansvaret for Bergensskolen, hvor fremtiden til 30.000 elever blir sterkt påvirket.

Andre navn som kunne stått på listen: Ann Iren Fagerbakke, Halvor Nordhaug, Geir Kvile, Dag Rune Olsen, Terje Gilje, Monica Mæland, Trond Mohn og Geir Hove, Tom Rune Pedersen, Egil Herman Sjursen.

Agnete Haaland, teatersjef ved Den Nationale Scene

TEATERSJEF: Statsministeren og næringsministeren bor formelt i Bergen, og dermed må de havne på topp over byens mektigste, mener Agnete Haaland.

 1. Erna Solberg 2. Monica Mæland

Disse to bor formelt i Bergen. Mennesker i regjering er mektige og det er ikke noe som påvirker våre liv mer enn deres avgjørelser og prioriteringer. De forvalter felleskapets midler og bestemmer om vi skal delta eller ikke delta i kriger.

Som min kjære pappa sa: Innenrikspolitikken bestemmer hvordan vi skal leve.

Utenrikspolitikken bestemmer om vi skal leve.

 1. Alf Hildrum, TV2-sjef
 2. Gard Steiro, BT-sjef

Disse to forvalter mediamakten i Bergen og dermed en viktig del av den utenomparlamentariske makten. Dette er mennesker som har mulighet til å påvirke og skape forandring.

Hadde det ikke vært for BT, så hadde vi kanskje hatt bybane over Bryggen for lenge siden.

 1. og 6. Trond Mohn og Paul-Christian Rieber

Kapitalmakt er grunnleggende. I Bergen har vi to menn som har villet betale samfunnet tilbake for de godene de selv har opplevd, og dette gir dem begge en solid posisjon.

Det er mulig de maritime næringene er vel så viktig maktpolitisk og i forhold til den totale verdiskapingen, men jeg trekker fram disse to for deres etikk og generøsitet i kapitalforvaltningen. Det gir dem også en plattform til å prege samfunnet og forskningen.

 1. Byrådslederen bør inn på listen. Da Monica Mæland hadde denne posisjonen var det ikke tvil om at hun også utøvde makten som følger med. Hvordan Martin vil forvalte tillitten gjenstår å se.
 2. Vi har synlige og viktige politikere som Ruth Grung og Jette F. Christiansen fra opposisjonen som jobber for å styrke Bergen. Jeg tar dem dessuten inn her for å vise hvor mange mektige kvinner som finnes. Det var påfallende få av dem på BTs egen liste.
 3. Branntreneren og teatersjefen på DNS har makt til å sette agenda for hva bergenserne snakker om og er opptatt av. Rikard Norling og undertegnede har makt til å sette i gang store følelser og engasjement. I en utvidet definisjon av makt gir dette disse posisjonene stor påvirkningskraft både på politikk, samfunn og individnivå.
 4. Hanne Sophie Greve, lagdommer . Gjennom sitt arbeid for å sikre rettsikkerhet og demokratiske rettigheter er hun en viktig påvirkningsmakt overfor våre politikere og som tolker av de lovene våre politikere har vedtatt.

Thea Marie Valler, leder i Studentersamfunnet i Bergen

STUDENTPERSPEKTIVET: Guru ved sammenliknende politikk ved UiB, Frank Aarebrot topper Thea Marie Vallers liste. Foto: Robert Nedrejord

Om listen: Bergens Tidendes egen maktliste, hvis den er riktig, viser at det private næringslivet styrer Bergen. Som leder for en gammel og idealistisk studentorganisasjon grunnlagt på åndsdannelse, tror jeg kunnskapen og kulturen fremdeles definerer hva Bergen er som by. Hvis ikke er dette mer å regne som en ønskeliste. Med det unntak at kvinner er underrepresenterte, og en bolighai høyt oppe på lista, samt at man finner en som tjener rikelig på bergensernes ølkonsum.

1. Frank Aarebrot

Statsviterne styrer landet. I Bergen styrer sam.polerne. Du finner dem overalt som flittige, grå mus, i avisredaksjonene, kommunalforvaltningen og som politiske rådgivere. Frank Aarebrot har formet dem alle. Han er ikke bare Bergens akademiske ansikt utad, men også en av Norges få offentlige forskere. Frank er maskot for alle bergensstudenter. 2. Dag Rune Olsen

Denne ambisiøse rørosingen er trolig kretsmester i mingling. Men foruten nettverksbygging blant byens mektigste og påvirkning på utdanningspolitikken, er hans største ambisjon å løfte frem universitetet i Norge og verden. 3. Rolf Bastian Langlo

Som representant for Bergens boligeiere og utleiere, er det trolig Rolf Basian Langlo som har mest makt over studentene. Størstedelen av Lånekassens utbetalinger går rett i lomma på dem. Lango leier ut flest boliger i Bergen, og har dermed makt til å skru opp prisene på leiemarkedet. Noe som altså også påvirker Bergens leietakere for øvrig. 4. Jette Christensen

Er dette Arbeiderpartiets nye nestleder? «Jette» hviskes stadig oftere i Stortingskorridorene. Hun er håpet til venstresida i Bergen og et ypperlig eksempel på hvordan sam.polerne innfiltrerer statsapparatet.

5. Ronny Pedersen

Har du noen gang gått inn på et helt nytt utested i Bergen og lurt på hvorfor du kjenner deg så godt igjen? Bergen Servering, ved direktør Ronny Pedersen, eier nesten alle av dem. Monopol-tendenser preger Bergens uteliv. De setter ikke bare ølprisen, men setter også premissene for studentenes møteplass.

6. Frank Rossavik

Frank Rossavik mener nye nytt hver dag. Kommentatorene har sannsynligvis mer innflytelse på folks politiske synspunkt enn avisas (administrative) sjefsredaktør. Rossavik bygger sin integritet på å speile den sure misnøya i folkedjupet, og lar den komme til orde i velformulerte kommentarinnlegg du får på døra hver morgen. 7. Guttorm Schjelderup

NHH er Bergens akademiske stolthet. De har i alle fall skapt de enste Nobelprisen vi har fått hittil. Som leder for Norsk senter for skatteforskning utformer Guttorm Schjelderup faktagrunnlaget for skattedebatten. 8. Stener Kvinnsland

Her stiller jeg meg bak BTs kåring: Haukeland Universitetssykehus er ikke bare lendende innen mange forskningsfelt, men har også en sosial profil.

9. Eystein Jansen

Bjerknessenteret, med Jansen i spissen, har vært med på å bygge ned klimaskepsis, og har bidratt internasjonalt med forskning på klimaendringer. Jansen har bygget opp et utrolig sterkt fagmiljø i det viktigste forskningsområdet for fremtiden. Det er selvsagt viktig for Bergen som by å kunne sole seg i glansen av slike fagmiljø, men enda viktigere er det for verden å ikke drukne.

10. Razika

Razika er forbildet til unge hipstere i Bergen. Og de er det mange av! Ikke bare i musikkmiljøet, men de tar del i bergensdebatten og utgjør en motstemme mot objektivering.

Anders Nyland, sjefredaktør i Bergensavisen

BA-REDAKTØREN: - Sølvi Rolland er en del av et omfattende kvinnenettverk, mener Anders Nyland og gir henne 8. plass på sin maktliste. Foto: Jan M. Lilleb

Om listen: For å definere hvem som har makt, må man først definere selve begrepet makt. BT-juryen bruker den kjente definisjonen til Gudmund Hernes, som ledet den første maktutredningen: «En aktør har makt over andre i den utstrekning vedkommende kontrollerer noe disse er interessert i»

Maktbegrepet er langt mer sammensatt enn denne relativt enkle minimumsdefinisjonen. Professor Øyvind Østerud, som ledet den andre norske maktutredningen, snakker om maktens tre ansikter:

 1. Maktens første ansikt handler om evnen til å påvirke handlinger. A har makt over B i den grad han/hun kan få B til å gjøre noe han/hun ellers ikke ville gjort.
 2. Maktens andre ansikt handler om evnen til å holde ting borte fra den politiske dagsorden. Ikke-beslutninger er like viktige som beslutninger.
 3. Maktens tredje ansikt omhandler også påvirkning. Ikke påvirkning av adferd, men påvirkning av holdninger. A har makt over B gjennom å påvirke, forme og bestemme hans/hennes ønsker.

Østerud skiller også mellom politisk makt, økonomisk makt og ideologisk makt. I maktutredningen fra 2003, er maktbegrepet sammenfattet slik: «Makt er evne til å nå et mål, skape en virkning. Makt kan utøves direkte i tvangs— og beslutningssituasjoner, eller indirekte gjennom symboler, institusjoner og sosiale strukturer.»

Til slutt må vi også huske å skille mellom formell og uformell makt.

1. Trond Mohn. Gjennom sine omfattende økonomiske bidrag har Bergens rikeste stor samfunnsinnflytelse. Han er dessuten en mann som blir lyttet til av både politikere og næringslivstopper, og han engasjerer seg sterkt og personlig på de feltene han velger å bidra økonomisk.

2. Stener Kvinnsland. Helse er viktig for alle. Kvinnsland styrer, direkte og indirekte, en svært omfattende del av det norske helsevesenet, og leder en stor arbeidsplass. Han er også en nær alliert av Trond Mohn.

3. Lars Sponheim. Dette er mannen som i praksis kan stoppe eller bremse nær sagt alt av byutvikling i Bergen.

4. Robert Rastad. Politikere kommer og går, Rastad består. Han er Bergen kommunes øverste administrative ansatte. Når byrådet er i mindretall, har «Administrasjonspartiet» spesielt stor makt.

5. Martin Smith-Sivertsen. Byrådslederen har makt i kraft av sin stilling. Smith-Sivertsen har demonstrert at han er et maktmenneske med spisse albuer, som aktivt søker posisjon og innflytelse.

6. Marit Warncke. Næringsrådet er bredt engasjert i en rekke spørsmål, og næringsrådets leder har et svært omfattende nettverk. Warncke blir lyttet til, er til stede på mange arenaer og har en innflytelsesrik omgangskrets.

7. Jan-Erik Kjerpeseth. Styreleder i Bergen Næringsråd, leder i Vestlandets største bank og styreleder i flere av bankens datterselskaper. En tydelig leder med ansvar for virksomheter som er sentrale innenfor både næring og kultur.

8. Sølvi Rolland. Hun er del av et omfattende kvinnenettverk, har sentrale verv og er en skarpskodd forretningskvinne som omgir seg med mektige venner. Hun er direkte og tydelig, engasjert i en rekke spørsmål og har solid gjennomslagskraft. Hun har dessuten skapt et av Bergens mest besøkte og mest populære underholdningstilbud, er en svært vesentlig bidragsyter til kulturbyen Bergen og leder virksomhet som gir ringvirkninger for annet næringsliv.

9. Thorstein Leif Selvik. Dette er Bergens største «edderkopp». Det er ikke få kulisser Thorstein Selvik rører seg i. Han er mester i å skape relasjoner og føre sterke aktører sammen, og han har et meget omfattende og mektig nettverk. Han er i tillegg kommentator i både TV2 og Dagens Næringsliv.

10. Gard Steiro. Redaktøren i byens største mediehus er en åpenbar maktfaktor - ikke minst i kraft av sin mulighet til å sette dagsorden og påvirke hva andre, også makthavere, skal være opptatt av.

RASTE: Arbeiderpartiets førstedame fra Hordaland, Jette Christensen, ble kraftig provosert i Stortinget tirsdag formiddag da den blå regjeringens statsbudsjett for neste år ble debattert og vedtatt. Foto: Håvard Bjelland

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Smittefritt i Bergen i to veker

 2. Person falt i vannet i Biskopshavn

 3. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

 4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 5. Slik blir det når barnehagene i Bergen får normal åpningstid

 6. – Eg hatar kattar

 1. Makt i Bergen