Berget ut av flomrammet hus

Redningsmannskapene jobbet hele natten med å hente ut familie på fire.

Publisert Publisert

OVER ELVEN: En etter en ble familiemedlemmene fraktet over flommen i en båt som var sikret med vaier. Foto: JAN IDAR ØYGARD

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Mannskaper fra politi og brannvesen, med bistand fra naboer, jobbet i fem timer natt til søndag for å evakuere en familie på fire fra et bolighus i Fortunsdalen i Luster i Sogn.

Den flomstore elven omringet bolighuset og familien kom seg ikke ut.

EVAKUERTE: I dette huset bor John Rolf Bjørnevåg med familien. Klokken ett om natten tok han og konen med seg barna og dro til Skjolden. Foto: PRIVAT

– Tok det med fatning

– Elven var skremmende stri, men vi tok det med fatning. Vi har opplevd det før, sier Aud Øygard til Bergens Tidende, kort tid etter at hun, ektemannen og to voksne barn var fraktet i sikkerhet.

Det var en nabo som halv fire natt til søndag meldte fra om at elven gikk rundt huset, og at familien ikke kom seg ut.

Politi og brannvesen rykket ut og prøvde først å hente ut familien med ATV. Det gikk ikke. Deretter prøvde de å krysse over til huset med båt, men strømmen var for stri.

Spente over vaier

Løsningen ble å spenne en vaier over elven, som sikkerhet for redningsbåten. Så ble de fire fraktet over, en etter en.

Klokken 08.30 var alle fire over.

Aud Øygard tilbrakte natten med å se på at redningsmannskapene strevde for å krysse elven som omringet huset.

– De brukte masse tid på å rigge til, men da de fant løsningen, var det effektivt, forteller hun.

BERGET: Aud Øygard tilbrakte natten med å se på at redningsmannskapene gjorde gjentatte forsøk på å ta seg over til huset der hun og familien var innesperret av elven. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

Naboer evakuerte

Datteren og svigersønnen som bor i et nabohus, valgte å evakuere klokken ett om natten.

– Da vi fikk høre at de hadde reist, var vi mest opptatt av å sikre kjelleren og bar ut bøttevis med vatn, forteller Øygard.

I 2009 opplevde de en liknende flom. Da sto vannet halvannet meter høyt i kjelleretasjen.

Klar med helikopter

På morgenkvisten var politiet klar til å rekvirere helikopter, hvis forsøket med båt ikke lyktes.

– Vi venter en stigning i vannstanden om et par timer, og vi bør få dem ut innen da, sa operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt klokken 06.30.

VAIER OVER ELVEN: Da båten ble sikret med en vaier over elven, lyktes redningsaksjonen. Foto: PRIVAT

Svigersønn John Rolf Bjørnevåg forteller at han og konen i ettiden natt til søndag tok med seg barna og kjørte til arbeidsplassen hans i Skjolden. Der installerte de seg på spiserommet.

Bjørnevåg dro deretter opp igjen i dalen og ble vitne til nattens redningsaksjon.

– Det var ikke voldsomt gøy, sier han. – Men så lenge ungene var vekk, var det egentlig greit.

Snøsmelting og regn

Informasjonssjef Øyvind Breivik i Hydro opplyser at flommen skyldes kraftig regn og snøsmelting.­­

– Siden september er det kommet en del snø i Fortun-området. Høye temperaturer har ført til at snøen har smeltet, og dette har skapt ekstra stort tilsig sammen med store regnmasser, sier Breivik.

Hydro har flere dammer i området - Skålavatnet, Fivlemyrane, Storevatnet, Prestestein og Øvre Herva. I dagene før helgen ble det åpnet luker i damanleggene for å redusere vannbestanden i magasinene.

– Det gjorde vi for å bygge en buffer for å ta imot ekstra mye regn. Vi har også kjørt turbinene på full kapasitet, men av og til kommer det mer regn enn det er plass til. Dammene våre er konstruert for å tåle slike mengder, og det er ikke fare for at de kan briste, understreker Breivik.

Flomsikrer Fortunselva

Det var Hydro som anbefalte politiet å sette igang nødvendige tiltak, som å evakuere.

– Det gjorde vi da tilsiget vart så stort at det tok til å nærme seg grenseverdiene for at vannet kunne nå bebyggelse i dalen.

Hydro har satt igang et større flomsikringsarbeid av Fortunselva. Arbeidet tok til i 2015 og skal etter avtale med Norges vassdrags- og energidirektorat være ferdig i 2019–2020.

– Det er verdt å merke seg at dersom det ikke hadde vært for Hydros magasinkapasitet i fjellet, ville flommen vært betydelig større enn nå, sier Breivik.

Publisert