Brannsjef vil ikke ha fyrverkeriforbud i hyttefelt

Ordføreren på Voss foreslår fyrverkeriforbud i hyttefelt etter at et leilighetsbygg brant ned natt til 1. nyttårsdag. – Vi har ikke et fyrverkeriproblem, svarer brannsjef David Skjerven.

Publisert Publisert

STORBRANN: 88 personer ble evakuert og 25 sendt til legesjekk etter brannen. Foto: Arne Hofseth

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fredag formiddag var åstedsundersøkelsene i full gang etter at et leilighetsbygg i Bavallen brant ned til grunnen natt til 1. nyttårsdag. Sentralt i undersøkelsene står opplysninger om at fyrverket kan være årsaken til brannen.

Politiet har blant annet gått ut med opplysninger om at en nødbluss landet på bakken like ved, mens en beboer i området har fortalt til NRK at han tror brannårsaken kan være at en rakett havnet under takskjegget på huset som brant.

Fredag tok Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb (Ap) til orde for å vurdere et totalforbud mot fyrverkeri i de tettest bebygde hyttefeltene i kommunen.

– I utgangspunktet er jeg positiv til et slikt tiltak. Jeg vil be om en faglig vurdering fra Voss brannvern, uttalte Ringkjøb til NRK.

OMFATTENDE: Krimteknikere og strømekspert er på stedet for å finne årsaken til brannen. Fra v. Morten Håvik fra BKK og politioverbetjent Kjeld Helland-Hansen i Vest politidistrikt. Foto: Arne Hofseth

Negativ til forbud

I brannvesenet er imidlertid begeistringen over ordførerens utspill lav. I alle fall om en skal tro på brannsjef David Skjerven.

– Jeg ser ordføreren tror det er fyrverkeri og vil ha et forbud i hyttefelt. Jeg skjønner i så fall ikke hva det forbudet skal bygge på. Brannvesenet på Voss har aldri vært på branntilløp som skyldes fyrverkeri.

– Hvordan kan du være så skråsikker?

– Jeg har jobbet i brannvesenet i 20 år. Aldri har jeg måtte rykke ut på grunn av at fyrverkeri har vært involvert. En må gjerne innføre et forbud, men hvorfor skal en gjøre det når en ikke har et problem.

– Hva tenker du om de opplysningene som er kommet ut om at brannen 1. nyttårsdag skyldtes fyrverkeri?

– Det konkluderes litt tidlig med at det er en rakett. En kan ikke forskuttere før politiet er ferdig med sitt arbeid. Jeg har vært på mange branner der en har trodd en visste hva brannårsaken var, men så viste det seg være noe helt annet.

UNDERSØKER ALLE MULIGHETER: Politiet venter til rapporten fra åstedet er klar, før de uttaler seg om årsaken til brannen. Fra v. Jostein Pedersen, Nina Arnesen og Kjeld Helland-Hansen. Foto: Arne Hofseth

– Ikke en farlig dag

Ifølge NRK Hordaland støtter også brannsjefen i Bergen, Leif Linde, et forbud mot fyrverkeri i hyttefelt. Dermed er brannsjefene i Bergen og Voss uenige med hverandre i denne saken.

– Jeg klarer ikke å forstå dette skillet mellom hyttefelt og boligfelt. Noen sier at det er så lang vei til et hyttefelt, men Bavallen ligger jo rett ved et boligfelt. Da kan du ikke sette opp fyrverkeriforbud bare i det ene området.

Skjerven hevdet han snakker ut fra erfaring.

– Jeg har jobbet på mangfoldige nyttårsaftener. Det er ikke en spesielt farlig dag. Skjer det noe, så er det som regel hendelser knyttet til folk i feststemt stemning.

– Bagatelliserer ikke du skadevirkningene med fyrverkeri?

– Når en ser alle øyenskadene på grunn av raketter, da er det ikke verdt det. Men å legge ned klattvis forbud i hyttefelt her og der, det blir for meg feil. Skal en gjøre endringer, så bør en ha et totalforbud og så kan myndighetene stå for oppskytingen av fyrverkeriet, sier Skjerven, som presiserer at han er åpen for å ta en debatt med andre i kommunen om veien videre når det gjelder fyrverkeri på Voss.

Voss-ordfører Hans Erik Ringkjøb sier til BT at han har bedt brannvesenet vurdere om forbudslinjen er veien å gå. Han presiserer at dette også må vurderes i tettbygde strøk og ikke bare i hyttefelt.

Fra v. Kjeld Helland-Hansen og Nina Arnesen. Foto: Arne Hofseth

Politiet var svært ordknapp etter fredagens åstedsundersøkelse. Basert på vitnebeskrivelser har politiet kommet frem til et avgrenset område hvor brannen skal ha startet. Håvard Skattum, straffesaksansvarlig i Voss-politiet, vil imidlertid ikke si om brannen startet på taket, slik det kom frem av de første meldingene natt til tirsdag.

– Det avgrensede området er utenfor huset, men det er for tidlig å si hvor høyt oppe eller lavt nede brannen startet, sier Skattum.

Publisert