Havarikommisjonen: Kritikk etter helikopterstyrten i Sandviken

Statens havarikommisjon for luftfart la tirsdag frem sin endelige rapport etter helikopterulykken i Sandviken for snart to år siden.

HER SMELLER DET: Den hvite presenningen kom inn i rotoren under landing på yachten «Bacarella».
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Havarikommisjonen konkluderer med at flere sikkerhetsbarrierer ble brutt. Dette gjelder både om bord i yachten «Bacarella» og selve flygingen.

SHT peker på at drivstofftanken som ble lastet om bord på yachten dagen før ulykken, var ny for yachtens mannskap. Mannskapet sikret ikke det anskaffede trekket til tanken fordi det passet stramt rundt rammen til tanken. Det ble ikke ansett som nødvendig bortsett fra ved kraftig vind, og når yachten var i åpen sjø.

Den direkte årsaken til ulykken var, ifølge SHT, at trekket som dekket drivstofftanken om bord i «Bacarella» blåste opp i hovedrotoren på helikopteret, og forårsaket så mye skade at helikopteret ikke var kontrollerbart.

Ferdighetsprøve dagen før

Fartøysjefen på helikopteret, Quentin Smith, hadde alle sertifikater i orden samt instruktørrettighet. Piloten som fløy, den kinesiske forretningsmannen Charles Chan, hadde sertifikat for flyving av helikopter, men ikke av denne typen. Han hadde gjennomført ferdighetsprøve på denne helikoptertypen dagen før ulykken. Det var hans første forsøk på å lande et slikt helikopter på helidekket.

Havarikommisjonen mener at fartøysjefens risikovurdering av den planlagte landingen på helidekket var utilstrekkelig tatt i betraktning av at det var nytt utstyr på helidekket, og at flygeren som var tiltenkt å gjennomføre landingen, hadde minimal erfaring på helikoptertypen.

«Captain Q» fløy ikke

– Betyr det at det ikke var Quentin Smith som førte helikopteret?

– Det er nok en riktig konklusjon, sier direktør William J. Bertheussen i Statens havarikommisjon.

– Det var i det hele tatt mye som gikk galt både om bord i helikopteret og på yachten. Det var en del manglende trening og kompetanse, fortsetter han.

I intervju med BT har Quentin Smith tidligere fortalt at det var han som fløy helikopteret da det skulle lande på «Bacarella». Når BT konfronterer ham med dette i dag, sier han:

– Jeg satt i setet til venstre for Charles. Derfra er det mulig å ta over styringen av helikopteret. Jeg vil ikke lage noe negativitet om hvem som holdt i spakene under innflyvningen, og vil ikke kommentere nærmere. Det viktigste for meg er at alt endte godt til slutt, sier Smith.

Før landing sto helikopteret stille i lav høyde i cirka 15 sekunder over helidekket. I løpet av tiden helikopteret hang i luften, løsnet trekket og ble sugd mot rotoren. Ifølge rapporten grep da Smith spakene og prøvde å manøvrere helikopteret bakover og til venstre for å komme vekk fra trekket. Han rakk ikke dette før trekket påførte hovedrotoren store skader.

I SJØEN: Dette overvåkingsbilde er tatt fra akterdekket på «Bacarella» og viser helikopteret i sjøen.

Presenning føyk opp

Det var 10. mai 2017 klokken 21.25 at det britiske helikopteret av typen Airbus Helicopters AS 350 B3 gikk inn for landing på helikopterdekket akterut på luksusyachten «Bacarella».

Om bord i helikopteret satt piloten Quentin Smith, den kinesiske forretningsmannen Charles Chan og advokaten David Tang. De tre kameratene var på vei til noen etterlengtede feriedager i vestlandske fjorder. Yachten og mannskapet på 17 lå klar til å ta imot dem utenfor Elsero.

Fotodokumentasjon, blant annet fra yachtens eget overvåkingskamera, viser at helikopteret var i ferd med å bli satt ned da en hvit presenning føyk opp fra en drivstofftank på akterdekket.

DRAMA I SANDVIKEN: Helikopteret skulle lande på yachten «Bacarella» da ulykken skjedde. Her er bare flytepongtongene synlige like bak redningsskøyten «Bjarne Kyrkjebø».

Traff sjøen med halen først

Mennene i helikopteret har forklart at de oppdaget trekket som kom opp mot helikopteret. Trekket traff likevel rotordisken. Deretter kom helikopteret ut av kontroll. Det ble kastet bakover og roterte om sin egen akse, før det traff sjøen med halen først. Øyenvitner hørte et smell og så en vannsøyle stige opp av sjøen.

Statens havarikommisjon har hatt bistand fra den britiske havarikommisjonen. Dette er hjemlet i det felleseuropeiske regulativet for undersøkelser av luftfartsulykker. Den franske havarikommisjonen og det europeiske flysikkerhetsbyrået EASA har også deltatt i undersøkelsen av ulykken.

Hentet medpassasjer

Ulykkeshelikopteret var utstyrt med nødflytemidler (Emergency Flotation System) og ble liggende opp ned i sjøen. Det var fartøysjefen Quentin Smith som aktiverte helikopterets nødflytemidler slik at det ikke sank.

Smith måtte også dykke ned til helikopterkroppen for å hente ut en av sine medpassasjerer.

De tre ble tatt hånd om av redningsskøyten «Bjarne Kyrkjebø» som tilfeldigvis hadde et slepeoppdrag i området da ulykken skjedde. Kapteinen på redningsskøyten, Espen Johan Hole, fortalte at de straks kvittet seg med slepet og etter kort tid var ved havaristen.

Sto om livet

To av mennene i helikopteret, Quentin Smith og Charles Chan, slapp fra ulykken med mindre skader, men for David Tang sto det om livet. Han fikk livreddende hjelp om bord i redningsskøyten og i ambulansen på vei mot Haukeland. Leger på Haukeland karakteriserte det som et under at han overlevde.

REDDER LIV: Her blir David Tang tatt hånd om av helsepersonell og kjørt videre til Haukeland.

Ifølge hovedredningssentralen hadde helikopteret fløyet fra Shetland tidligere på dagen, før det fylte drivstoff på Flesland og senere fløy ut til yachten i Sandviken.

Provisorisk løsning

Statens havarikommisjon sier at helikopterulykken ikke hadde noe med værforhold å gjøre. Undersøkelsene har heller ikke avdekket tekniske feil eller uregelmessigheter ved helikopteret som kan ha påvirket hendelsesforløpet.

I rapporten sier SHT at drivstofftanken som ble satt på helidekk, var en provisorisk løsning for turen langs norskekysten. At trekket ikke ble sikret var i strid med kravene til forberedelse for helikopteroperasjoner i sjekklisten i yachtens «Helicopter Operations Manual».

Gir honnør til Quentin Smith

Yachtens mannskap får videre kritikk for at lettbåt ikke ble satt ut, og brannslokkingsutstyr for helidekket ble ikke klargjort. Mangel på klargjøring med hensyn til disse punktene bidro dog ikke til at ulykken skjedde.

Havarikommisjonen gir honnør til fartøysjefen, Quentin Smith, for innsatsen etter at havariet hadde skjedd. Hans inngripen var avgjørende for å forhindre at helikopteret sank med en passasjer om bord.

Smith, som satt i venstre sete, klarte raskt å evakuere ut av venstre dør. Etter at han kom ut, innså han at helikopteret ville synke, og dykket inn i cockpit og klarte å aktivere bryteren for oppblåsing av flottørene.

Dykket ned to ganger

Passasjeren i baksetet klarte å komme seg ut ved egen hjelp, mens Smith igjen dykket inn i helikopteret og bisto flygeren (Charles Chan), som satt i høyre sete, med å komme seg ut.

Redningsselskapet hadde en båt i oppdrag i umiddelbar nærhet. De var på ulykkesstedet ca. to minutter etter ulykken, og igangsatte livreddende arbeid på passasjeren som mistet bevisstheten etter å ha kommet opp på buken av det flytende helikopteret.

Publisert: