«Superfisk» for salg i Bergen onsdag

– Vi vil ta del i eventyrfisket og har bestilt en makrellstørje på 200 kilo, sier assisterende butikksjef Per Julius Johansen hos Meny i Dolviken.

Publisert Publisert

VERDIFULL FANGST: Her blir den verdifulle makrellstørjene heist i land. Paul Norstrand (t.v.) og Magnar Hillersøy er om bord i MS «Hillersøy». Foto: ODDLEIV APNESETH

Onsdag får han leveransen fra Lerøy som har tatt hånd om deler av omsetningen etter at MS «Hillersøy» fredag kveld fikk 190 makrellstørjer i noten på ett kast.

– Regner med kø

– Jeg regner med kø i fiskedisken. Vi må vurdere kvalitet når fisken er kommet i hus. Jeg vil anslå at kiloprisen vi legger oss på blir rundt 300 kroner.

Johansen sier at deler av fisken først vil bli frosset, og deretter solgt som sushi.

– Noe vil også bli solgt som fileter til steking. Dette er en delikatesse som vi sjelden er i stand til å levere til kundene våre, sier Johansen.

– Media på bærtur

Daglig leder Egil Magne Haugstad i Pelagia sier at det er hans folk som har fått ansvaret for å selge fisken videre.

– Dette blir en veldig liten sak i vår hverdag, men vi registrerer at det blir gjort et stort nummer av makrellstørjen i media.

– Ikke rart når det antydes at fisken skal ha blitt omsatt for 5000 kroner kiloen på det japanske markedet?

– Her er mediene på bærtur. Det er bare spekulasjoner. Vi i bransjen tenker at slike historier er med på å bevare sinnets munterhet.

Prisantydning?

– I hvilke markeder tilbyr dere fisken for salg?

– Japan er blant flere land som nok vil vise sin interesse. Vi skal nå ut til de beste markedene. Noe vil forhåpenligvis også bli solgt i Norge.

– Går det an å komme med en prisantydning? Hva vil fiskeren få? Hva blir prisen ut til markedet?

– Jeg håper vi oppnår en bedre pris enn 12 kroner kiloen som jeg ser Hillersøy antyder. Hva som blir prisen ut til markedet er foreløpig umulig å si. Vi har ikke solgt en fisk ennå, sier Haugstad.

Les også

Her blir kjempefiskene tatt i land

FISK TIL BERGEN: Fangst fra MS «Hillersøy» vil blant annet bli solgt hos Meny i Dolviken onsdag. Foto: ODDLEIV APNESETH

– Har ikke sett en krone

Fiskeskipper Tore Hillersøy er blitt nedrent av telefoner de siste dagene. Han har registrert at mange mener at fiskerne nå kan regne seg som millionærer.

– Det er blitt antydet at verdien på de 190 makrellstørjene kan være ti millioner, men jeg har ikke sett en krone ennå. Vi jobber med å få fisken i land, og regner med at siste fisk er levert mandag kveld, sier Hillersøy.

«Sukkerbiter» på restaurant

Hva som skjer videre har han ikke så god oversikt over.

– 5000 kroner pr. kilo som vi har hørt skal være rekorden på det japanske markedet er et eventyrlig beløp. Det må jo være for sukkerbitene som kjøpes på restaurant. Jeg vet ikke hva kiloprisen blir som vi fiskere får, sier Hillersøy.

Fangsten ble tatt vest for Ona i Møre og Romsdal.

– Karene har hengt i tønnene i masten, og kikket og kikket. De er blitt lange i armene, men så endelig lykkes vi med å finne markrellstørjen. Ifølge en japaner vi har med oss er denne fangsten av god kvalitet. Han har vært på Island på tilsvarende fiske tidligere. Makrellstørjen de fikk der var for lite feit, men her var den ifølge eksperten feit og fin, sier Hillersøy.

Fiskeskipperen har vært med på eventyrfiske etter makrellstørje tidligere.

– I 1976 tok vi 200 makrellstørjer på ett kast. Det er foreløpig rekord. I 1979 tok vi 117 størjer. MS «Hillersøy» har jeg vært kaptein på siden 1982.

Publisert