Kjøtt på potte

Mange av de gode, gamle bergensrettene har merkelige navn. Pottekjøttet er ikke noe unntak, men ikke la deg skremme av navnet. Retten er altfor god til å gå i glemmeboken.

Publisert Publisert
  • Jan Stian Vold
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

>> gode, gamle bergensretter

– Før krigen laget vi mat fra grunnen av, men det gjør man jo ikke lenger, sier Gerd Wick-lund-Hansen, kjent fra den populære programserien «An-tikviteter og snurrepiperier».

Hun snakker med glede om sine barndomsminner. Og mange av dem dreier seg om mat.

– Om høsten, for eksempel, kjøpte mine foreldre inn et helt lam, og av det laget vi mange godsaker. Vi «prikkeverte» det, som det heter på bergensk, vi «ordnet» det. Vi tok ut steken, lårene ble saltet og røkt, og kotelettene ble det altså pottekjøtt av. Vi kokte dem med krydder, la dem i de blåmalte, ned-erlandske kru-kkene, helte kraften over og satte krukkene i kjelleren. På juledag spiste spiste vi pottekjøttet kaldt, men allerede på bededagen — fredagen før allehelgensdag - smakte vi på det for første gang. Det var stas kan du tro, smiler hun.

Aftensmat – Vi spiste det om aftenen denne fredagen, og ved siden av hadde vi rømme og ristet loff. Mmm! Jeg får vann i munnen bare ved å tenke på det. Det er virkelig synd at denne retten har gått i glemmeboken.

Kokk, visesanger og bergensmatentusiast Dagfinn Iversen er enig:

– Jeg har aldri smakt denne retten før, men bare etter å ha sett på oppskriftene forstår jeg at dette kan bli godt!

_Til fire porsjoner trenger du:

12 fåre-/lammekoteletter

1 liter vann

20 pepperkorn

4 laurbærblad

1 teskje allehånde

10 nellikspiker

½ spiseskje salt

4 ss eddik_

Kok i 1 ½ time, skum av etter hvert. Ta ut kotelettene. Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, klem ut vannet etter 20-30 sekunder. Ha kraften av varmen og rør inn gelatinen. Kraften skal ikke koke. Den siles, og helles over kotelettene. Sett potten kaldt. Over natten stiger lammefettet til toppen og danner et lokk som gjør at kjøttet kan lagres lenge. Server pottekjøttet med rømme og, eventuelt, ristet loff. Fingermat

– Som barn ble vi lykkelige av pottekjøttet fordi vi fikk lov å spise det med fingrene og gnage på beina, mimrer Gerd

Wicklund-Hansen videre så ansiktet våkner til liv. Aspiken (kjøttgeléen) la vi på det ristede brødet, og rømmen på kjøttet. Husk på at vi slettes ikke hadde brødrister den gangen, så brødet ristet vi rett på kokeplaten eller med litt smør i en stekepanne.

– Mmm, utbryter Dagfinn Iversen, det skal vi prøve nå. Det passer bra for jeg har jo heller ikke brødrister, ler han.

– Men jeg har kjøpt ekstra salt setersmør fra Kvamme fetevarer på Strandkaien, legger han til og går ned i kjelleren for å hente potten han gjorde ferdig for to dager siden.

Lett mat Iversen legger en skive smør i stekepannen, og når smøret freser legger han loffskivene i til de er sprø og gylne.

– Denne retten er utrolig lett å lage, utbryter Iversen. Den lager jo seg selv! Alt jeg har gjort er å koke kjøttet og å sette det i kjelleren. Han fisker opp kotelettene fra krukken så det sikler og surkler i aspiken, og så smaker han på pottekjøttet:

– Fantastisk! Virkelig godt. Utrolig at denne retten ikke serveres lenger. Håper virkelig at noen av leserne vil prøve å lage den til jul.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Slik en sosete søndagsmiddag

  2. Best med rester

  3. Kruset og avkokt

  4. Jakten på den bergenske fiskesuppen

Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN

BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN
  1. Næringsmiddelindustrien