Dungs ektemann må slåss for barna i retten

Dungs drapssiktede ektemann vil ha barna tilbake, men det er Bergen tingrett som skal avgjøre hva som er best for de to små barna.

Publisert Publisert
 • Gordon Andersen
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

I går ble alle sakspapirer sendt fra Barneverntjenesten på Laksevåg til Bergen tingrett. Tingretten skal avgjøre hvem som skal ha det foreløpige foreldreansvaret for de to barna som Dung Tran Larsen har sammen med sin drapssiktede ektemann.

Forberedt på kamp

– Vi er forberedt på at det vil bli kamp om foreldreretten i retten, og vi mener det er til barnas beste at de føres tilbake til faren, sier Frode Skogvold, ektemannens forsvarer.

Da barnevernet hentet barna ut av boligen i Krabbedalen 23. august, gikk ektemannen frivillig med på at barna skulle plasseres i et beredskapshjem. Etter løslatelsen mener ektemannen og hans forsvarer at situasjonen er en helt annen.

Kort tid etter løslatelsen forrige uke, sendte Frode Skogvold brev til barnevernet, der han ba om at barna ble ført tilbake til hans klient snarest.

Barnevernet uttalte samme dag som løslatelsen at det på generelt grunnlag ikke er noen automatikk i at barna blir tilbakeført i tilsvarende situasjoner. Barnevernet ville legge vekt på en dialog med faren, mer vil de ikke si.

Ny lov etter Olsvik-drapet

Tingrettsdommer Ove Hole sier at saker av dette slaget skal avgjøres av tingretten. Et nytt moment i barneloven fra 1. januar 2007 sier at dersom den ene av foreldrene dør, så går foreldreretten direkte til den gjenlevende. Dette gjelder ikke dersom den gjenlevende er siktet eller tiltalt for å ha tatt livet av ektefellen. Da skal den foreløpige foreldreretten avgjøres i tingretten.

–Dette var en lov som kom som en direkte konsekvens av Olsvik-drapet, der faren, etter å ha kjørt i hjel barnets mor, ville overta foreldreansvaret, sier Hole.

Hensynet til barnas beste

Bergen tingrett skal bare avgjøre den foreløpige foreldreretten, mens saken behandles ferdig i rettssystemet.

– På generelt grunnlag kan vi si at det overordnede målet for tingretten er å avgjøre hva som er til barna beste. Vi må ha all dokumentasjon på bordet og kommer til å legge vekt på den gjenlevende mannens forklaring, de kjennelsene som finnes i saken og den bevisvurderingen som er gjort, sier tingrettsdommer Ove Hole.

– I hvilken grad kan politiets mening spille noen rolle?

– Både informasjon fra barnevernet og politi kan få betydning for rettens vurdering, sier Hole.

Politiinspektør Tore Salvesen sier de allerede har kommet med tydelige råd til barnevernet om hva de mener om en eventuell tilbakeføring av barna til Dungs ektemann.

– Denne saken handler om folks rettsfølelse, sier Salvesen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. - Politiet må komme med nytt

 2. Graver fortsatt etter Dung

 3. «Som å bli født på ny!»

 4. Frykter hun mister barnebarna

 5. Løslates av lagmannsretten

 6. Gjennomsøker boss i jakten på Dung

 7. Mystisk mobilkunde var politietterforsker

 8. Svigermoren skrev hemmelig lapp

 9. Journalistpris til politi

 10. Retten vil løslate Dung-siktede

 11. – Hjelper ikke at saken blir henlagt

Foto: Silje Katrine Robinson

BT anbefaler

Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

Vennene beskriver ham som en fin gutt. Samtidig peker noen av dem på varsellamper fra fortiden.

LES SAKEN