- Hver eneste stemme teller

Statsminister Jens Stoltenberg ble hilset velkommen med trampeklapp da han ankom Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus. – Det blir spennende, sa han.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

– Om 30 minutter stenger valglokalene. Vi vet to ting: det ene er at det blir veldig spennende og det andre er at Arbeiderpartiet har gjort en formidabel valgkamp. Det skal alle her ha takk for, sa Stoltenberg til stor applaus.

Statsministeren var klar på at det kommer til å bli en svært spennende valgnatt.

– Det kommer til å bli veldig spennende. Meningsmålingene viser at det er veldig jevnt og at det tipper mellom oss og de borgerlige. Det betyr at det er mer sant enn noen gang at hver eneste stemme kommer til å telle, sa han.

Behersket og spent Det var en spent og behersket stemning som preget de første timene av valgvaken til Sosialistisk Venstreparti på Rockefeller i Oslo mandag kveld.

SV ligger an til å bli en av valgets tapere, hvis vi skal tro de siste meningsmålingene. For fire år siden sikret partiet det rødgrønne samarbeidet med knapp margin. I år kan det bli vel så jevnt, ifølge leder i Oslo SV Heikki Holmås.

– Sist klarte vi det med 5.000 stemmer, i kveld kan det bli vel så jevnt. Jeg har en god magefølelse og tror vi skal klare det igjen. Det blir en veldig spennende kveld, sa Holmås da han som første mann ut talte til et noe skrint publikum på Rockefeller i Oslo.

Men den beherskede stemningen til tross, det brøt ut spontan applaus og jubel da Holmås lovet å holde oljeindustrien unna Lofoten og Vesterålen hvis de rødgrønne får fornyet tillit.

Holmås roste sine partifeller for en vel gjennomført valgkamp, hvor det i Oslo alene – der 2.000 av SVs rundt 10.000 medlemmer bor – er blitt banket på 15.000 dører i løpet av de siste ukene.

Partileder Kristin Halvorsen var ventet å gjøre sin entre på valgvaken kort tid etter klokken 21. (©NTB)

Spent på Venstres valgvake Optimistiske og spente Venstre-politikere ankom i tur og orden Venstres valgvake på restauranten Folk i Oslo mandag kveld.

– Jeg er rolig. Nå har jeg gjort mitt, nå er det opp til velgerne. Jeg mener vi har gjort en svært god valgkamp og har vært mer synlig i Akershus enn noen gang. Det er en seier i seg selv, sier Abid Raja, som kjemper om andremandatet i Akershus. De siste meningsmålingene viser at han mangler tusen stemmer for å kapre det.

– Men meningsmålingene har jeg liten tro på. De har vist mye forskjellig, sier Raja.

Venstre hadde i forrige stortingsperiode ti representanter på Stortinget. De siste målingene har vist at partiet bare er så vidt over sperregrensen på 4 prosent. Men den er nestleder Trine Skei Grande ikke redd partiet skal bikke under.

– Det er jeg ikke redd for. Men det er klart det blir en svært spennende valgkveld. Vi kjemper om mange sistemandater, sier Skei Grande til NTB.

Hun er selv toppkandidat i Oslo, en plass som regnes som sikker.

Partileder Lars Sponheim var først ventet til Venstres valgvake ved 22.30-tiden. (©NTB)

Dannet optimisme I medvinden fra valgkamp-innspurten benket optimistiske Høyre seg rundt runde bord på SAS Blu i Oslo valgkvelden.

– Jeg er mer optimist nå enn jeg var ved starten av denne valgkampen, for vi har gjort en svært god innspurt og kommet skikkelig i siget de siste ukene. Samtidig må jeg si at dette er den mest spennende valgvaken jeg har vært på, for du skal veldig mange år tilbake for å finne et like jevnt løp mellom alternativene, sa Høyres førstekandidat i Oslo Per-Kristian Foss til NTB en snau time før valglokalene stengte.

Da var det fortsatt bare litt over halvfullt på Høyres valgvake i hovedstaden, Resten av valgvake-deltakerne var fortsatt ute ved stemmelokalene og delte ut lister, fikk NTB opplyst.

De som var på plass, benket seg optimistisk rundt runde bord med hvite duker. Fra buffé forsynte veteraner og ferskinger seg med varmmat som laks og kjøttboller, eller krydret spansk salami, bønnesalat og fetaost på den kalde siden. I glassene var det så tidlig på kvelden jevnt løp mellom alkoholfrie varianter og pils eller vin.

Publisert
  1. Kommunevalg 2015
BT anbefaler

Treng ikkje stå i kø, men gjer det likevel

Vigdis Vestvik (62) har tre vaksinedosar, men står i kø for PCR-test likevel.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Smitte i familien? Dette er reglene som gjelder nå.

  2. Mann til sykehus etter trafikkulykke i Alver

  3. 33 evakuerte fikk tilbud om hotell etter brann i Bergen sentrum

  4. Ansatt mistenkt for seksuell relasjon til barne­verns­barn. Ledelsen ville ikke anmelde.

  5. Hver kveld får hun høre ordene som får henne til å kjempe videre

  6. Gutten måtte på sykehus, moren ble siktet: – Hun er fortvilet over at det gikk så langt