Ampert i auditoriet

Jusstudentene møtte rektor til oppvaskmøte tirsdag. - Studentene føler seg urettferdig behandlet, sier Christian Kartnes, leder i Juridisk studentutvalg.

  • Erlend Langeland Haugen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Rundt 400 jusstudenter fylte både stoler og trapper i auditoriet ved Det juridiske fakultet da ledelsen, med UiB-rektor Sigmund Grønmo i spissen, i dag kom for legge frem sitt syn på saken.

— I begynnelsen var stemningen grei. Folk er oppgitte, selvsagt. Men etter hvert som studentene ikke fikk gode svar på spørsmålene sine, ble de ampre - og det forstår jeg godt, sier Christian Kartnes, leder av Juridisk studentutvalg.

- Urettferdig behandlet

Studenter bt.no snakket med, er misfornøyde med medias fremstilling av saken. De mener det er gitt inntrykk av at studentene har jukset på eksamen, hvilket ikke er riktig. De 205 studentene er mistenkt for å ha jukset på obligatoriske oppgaver som kan være avgjørende om de får lov til å ta eksamen eller ikke.

— Vi mener ledelsen ikke har gjort nok for å klargjøre dette, og fikk frem hvor urettferdig behandlet studentene føler seg. Å offentliggjøre mistanken om juks dagen før en viktig eksamen, er også kritikkverdig, sier Kartnes.

Les også: - Rammer uskyldige

Rektor Sigmund Grønmo mener pressemeldingen var klar nok, og angrer heller ikke på tidspunktet for offentliggjøringen.

— Det var like bra som et annet tidspunkt i forhold til eksamensavviklingen. Vi la vekt på å få prosessen tidlig i gang, slik at studentene ikke har saken hengende over seg i sommerferien, sier han.

Kan koste millioner

Grønmo poengterer at ledelsen ikke har sagt at noen har fusket. De har kun funnet sammenfallende oppgaver der innleveringene skal være individuelle.

— Så får klagenemnden avgjøre om noen har fusket eller ikke, sier han.

Om klagenemnden finner at studentene har jukset, kan det i verste fall føre til utvisning i ett år. Alle studentene har rett til fri rettshjelp. Det kan bli dyrt for universitetet.

— Det vil koste millioner. Det er beklagelig, men vi kan ikke la det bli avgjørende for om vi følger opp saken eller ikke. Vi vil gjøre det som trengs for å bevare institusjonens troverdighet og etiske og faglige standard, sier UiB-rektoren.

Frykter lang saksbehandling

Kartnes tror alle som blir utvist, og mange av dem som nektes eksamen, vil anke til den nasjonale klagenemnden.

— Og ifølge advokatfirmaet DLA Piper, som jusstudentene har søkt råd hos, virker det ikke som den nasjonale klagenemnden er forberedt på en slik saksmengde, sier Kartnes.

På møtet sa studentene også at studieopplegget med oppgavene er altfor stramt, samtidig som de mener fakultetet ikke har råd til å følge opp studentene skikkelig. Rektor Grønmo er enig i at han kunne trengt flere kroner fra staten, men mener den første påstanden er urimelig.

— De fleste studentene klarer seg. Vi er åpne for å diskutere studieopplegget, men fusk vil uansett aldri aksepteres, sier Grønmo.

Var du på møtet, eller har du meninger om saken? Diskuter her!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Jussansatte har munnkurv

  2. - Jeg jukset ikke

  3. - Systemet egnet for juks

  4. - Rammer uskyldige

  5. Panikksøking blant jusstudentene

  6. Nye jusstudenter mistenkt for juks

KRANGEL I AUDITORIET: - Da studentene ikke fikk gode svar fra ledelsen, ble stemningen amper, forteller Christian Kartnes, leder i Juridisk Studentutvalg. UiB-rektor Sigmund Grønmo i bakgrunnen. FOTO: RUNE NIELSEN
BT anbefaler

– Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

En kvinne er tiltalt for å ha kjørt over flere personer.

LES SAKEN