I fire år strikket kvinnene i Bergen sokker, votter, luer og andre klær som de trodde ble sendt til vanskeligstilte barn i Bosnia. I stedet ble eskene stuet på svindlernes loft.

Nå er to menn fra Tønsberg dømt til fengselsstraff for nødhjelpsbedrageriet, skriver Tønsbergs Blad.

Ifølge den enstemmige dommen i Tønsberg tingrett var Thomas Enger (40) hovedmannen i bedrageriet og må sone fire år bak murene. Medhjelperen Anel Sadzak (25) er dømt til to år og ti måneders fengsel.

I tillegg til fengselsstraffen får de to mennene inndratt til sammen 2,2 millioner kroner.

Strikket klær i Bergen

De to Tønsberg-mennene sto tiltalt for svindel av nærmere 30 millioner kroner som de hadde samlet inn via firmaet Norgeshjelpen. Svindelen pågikk ifølge tiltalen over vel fire år fra juni 2006 til desember 2010.

Da politiet ransaket lokalene til Norgeshjelpen, fant de esker og sekker fulle av hjemmestrikkede klær på loftet. Klærne ble gitt til Norgeshjelpen av en gruppe bergensere som strikket på Røde Kors-huset i Bergen hver fredag, og fra en kvinne fra Fredrikstad.

Men gavene kom aldri frem til barna i Bosnia.

Begge nektet straffskyld

En av bergenskvinnene som hadde strikket for Norgeshjelpen, vitnet i retten via telefon.

— Vi ble veldig ivrige, og vi var mange i gruppen. Til sammen sendte vi nok 15-20 esker. Vi fikk også brev om at eskene ble tatt med til Bosnia, sa kvinnen.

Begge de tiltalte nektet straffskyld. Advokat Eirik Pleym-Johansen, som forsvarer 40-åringen, sier at saken blir anket.

— Min klient er uenig i bevisvurderingen under skyldspørsmålet og har anket saken i sin helhet, sier Pleym-Johansen til Tønsbergs Blad.