Før sommeren var de redde for skilsmisse om hjelpen ikke kom. Nå sier kommunen nei igjen.

  • Vi trodde og håpet at vi skulle bli hørt denne gangen, sier småbarnsforeldrene Ulrikke Tranberg og Kjetil Olsen.
  • Charlotte Helleland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

I juni i år fortalte Bergens Tidende om familien på fire som kjempet med en tung hverdag og for å holde sammen. Begge døtrene er fysisk og psykisk utviklingshemmet med store pleiebehov, og foreldrene opplevde at de fikk altfor lite avlastning.

— Vi kan ikke ha det slik så mye lenger. Enten får vi mer avlastning, eller så er ikke vi to gift så mye lenger. Det siste og verste alternativet er at vi må gi fra oss Elena (9), sa paret den gangen.

Forsvarlig

Etter en ny vurdering av familiens situasjon har Bergen kommune nok en gang landet på at familien får et forsvarlig tilbud om avlastning.

Les også

Kjetil og Ulrikkes umulige valg: Skille seg. Eller gi fra seg Elena (9).

— Vi har hatt hjemmebesøk og vært til en kartleggingssamtale hos Etat for forvaltning i Bergen kommune. Alle har virket imøtekommende og forståelsesfulle, så vi trodde endelig at nå skulle vi få mer hjelp. Men vurderingen fra Bergen kommune er nok en gang at familien får tilstrekkelig avlastning.

Sykemeldt

Far Kjetil Olsen ble sykemeldt like etter at de fikk brevet fra kommunen.

— Det var utmattende å få dette avslaget. Jeg er sliten fra før og med ventetiden under behandlingen, og så avslaget, ble det for mye. Kroppen sier stopp, forteller småbarnsfaren.

Ulrikke på sin side reagerte med å gå i gang med å forberede anken. Selv om de hadde håpet på et annet svar var de også forberedt på at det kunne bli avslag.

— Dette har på merkelig vis blitt en vane. Vi søker, får avslag og anker. Om og om igjen. Det er jo helt utrolig at det er slik dette systemet skal fungere, mener hun.

Avslag

Bergen kommune begrunner avslaget blant annet med at «et barn på 9 år med avlastning 40 døgn per halvår, er gitt avlastning på et tilfredsstillende nivå.»

Videre heter det at «avlastningen ble økt opp for et halvt år siden, fra 30 til 40 døgn pr. halvår. (…) Det er en relativt stor økning for barn en kan sammenligne med i Bergen kommune.»

— Per i dag får vi halvparten av den avlastningen vi trenger, forteller paret.

KVELDSKOS: – Jeg vil alltid kjempe for at barna mine skal ha det så godt som mulig. En gang løvemamma, alltid løvemamma, sier Ulrikke Tranberg.

Riktig vurdering

Byråd for helse og omsorg i Bergen kommune, Hilde Onarheim (H), seier at hun har tillit til at vuderingen kommunen har gjort en riktig vurdering

— Jeg har forståelse for at noen familier har tunge utfordringer i hverdagen, og trenger tjenester fra kommunen. Det er også bakgrunnen for at byrådet over flere år har satset tungt på blant annet avlastningstjenester. Budsjettet for tjenester til utviklingshemmede er mer enn doblet siden 2004, og er nå på over 1,1 milliarder kroner. Flere kan likevel oppleve at utmålingen av tjenester er stram, men jeg har blitt forsikret om at vedtakene er faglig forsvarlig. Det trenger likevel ikke bety at utmålingen oppleves som optimal.

Helsebyråden sier at hun ikke kan gå inn i enkeltsaker eller si noe om tjenesteomfanget i denne konkrete saken.

— Selv om familien fikk økt avlastning i mai i år, har de gitt uttrykk for at de trenger mer, men utmålingen må gjøres ut fra forvaltningens vurderinger, og den kapasiteten vi har i våre tjenester, sier Onarheim.

Ble overrasket

Onarheim ble i vår overrasket over kritikken som ble rettet mot Bergen kommune fra familiene som mottar avlastning. En undersøkelse gjennomført av Bergens Tidende viste at mange var misfornøyde med tilbudet de fikk, og med forholdet til forvaltningen.

Les også

Anne Lise håper hun skal overleve datteren

Les også

Torstein ser ser ut som en helt vanlig fjortis. Men han må passes hele tiden.

— I oppslagene i BT i juni ble det fremsatt påstander om både dårlig behandling og lovbrudd, i forbindelse med tjenestetildeling fra vår forvaltning. Det er meget viktig for oss at våre brukere har tillit til det arbeidet vi gjør, og derfor måtte vi komme til bunns i disse påstandene. Forvaltningen har gitt tilbud om samtale til alle brukere av avlastningstjenestene, og en oppsummering av tilbakemeldingene gjøres nå. På bakgrunn av dette skal det lages et grunnlag for en forvaltningsrevisjon, sier Onarheim.

Skuffet over helsebyråden

Ulrikke Tranberg og familien har fått en ny vurdering og vært til samtale hos forvaltningen.

— Hva er poenget med å undersøke og kartlegge avlastningsbehovet, hvis man sier tydelig fra om at man trenger mer hjelp, men ikke får det, spør Ulrikke.

— Onarheim har ikke holdt det hun lovet, dette er slett arbeid, mener Kjetil.

PÅ TUR: Familien Tranberg Olsen nyter å være på tur med jentene sine, enten det er i nabolaget eller på ferie. – Det gjelder å se mulighetene, ikke begrensningene, sier Ulrikke. Foto: privat

Litt lettere

Til tross for den tøffe hverdagen er situasjonen noe bedre hos familien nå.

— Jeg tror det er fordi eldstedatteren vår har det litt bedre. Hun har begynt på riding for utviklingshemmede og virker som hun har det litt bedre i hverdagen, forteller Ulrikke.

— Samtidig er det tyngre på den måten at barna blir fysisk større og krever mer av oss, legger Kjetil til.

Nå skal de anke vedtaket i saken og familien har enda mer ventetid fremfor seg.

— Dagene går nå. Man må klare seg som best man kan og forsøke å ikke la det gå utover barna, sier Kjetil.

Publisert
BT anbefaler

Kirken var full da Sunniva (23) ble bisatt. – Sterkt å høre hvor mye hun betydde for mange.

– Vi hadde et håp om at hun skulle overleve og at det skulle gå bra.

Mest lest akkurat nå

  1. Kun én gang før har en pandemi tatt slutt. Men kan korona dø ut allerede neste år?

  2. Presenterer nye tiltak torsdag

  3. Her var det plutselig «Bybanen forbudt»: – Farlig hærverk

  4. Olav Ervik tente over fire millionar: – Unge bør ikkje jobbe som meg

  5. Sykepleier: – Hvis noen sier dugnad, så spyr jeg

  6. Dette er tiltakene som vurderes