I dag starter rettssaken mot Varg Vikernes, som nå kaller seg Lois Cachet, i forhørsretten i Paris. Vikernes er tiltalt for å ha oppfordret til rasehat og forherligelse av krigsforbrytelser på bloggen sin.

Følg rettsmøtet direkte her!

Like før klokken 13 ankom han rettslokalet. Her lot han seg intervjue av flere norske medier, og avviste blant annet at han har kontakt med massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

— Dette er falske rykter fra folk somutgir seg for å være mine venner, sa Vikernes til de fremmøtte journalistene. Han ønsket ikke å snakke direkte med BT.

— Det er en avis som har trykket løgner om meg, sa han.

Krever frifinnelse

Forsvarer JulienFreyssinet kommer til å be retten om frifinnelse av Vikernes, skriver blantannet La Montagne, en lokalavis i området der Vikernes og konener bosatt.

Forsvareren ønsker ikke å fortelle om hvordan han og Vikernes har forberedt seg denne gangen.

— Jeg har ingenting å si. Jeg uttaler meg aldri til media dagen før en rettssak, sa Freyssinet til BT i går.

TILHENGERE: Varg Vikernes skrev autografer på vei inn i retten.
YNGVILD GOTAAS TORVIK

Ifølge Vikernes vil han anke om han skulle bli dømt. Utgiftene til rettsprosessen dekkes ifølge ham selv av innsamlede midler fra tilhengere. På vei inn til rettslokalet stoppet han for å gi autografer til fremmøtte. Så sent som i går ga Vikernes ut en ny plate.

Tilhengere møtte i retten

På vei inn i rettsbygningen ble Vikernes etter hvert beskyttet av fans som lagde en mur rundt hanfor å skjerme han mor pressen.

— Denne saken er et resultat av dritten etter ManuelValls (tidligere innriksminister, nå statsminister, journ.anm), sa en av dem, som ikke ønsket å oppgi navnet sitt. Han la til:

— Valls har tabbet seg ut, for Vikernes har enda flerefans som støtter ham nå.

Utenfor selve rettssalen ventet om lag et stort presseoppbud og flere titalls fans i kø for å komme inn.

KØ: Mange ville inn i retten for å følge saken.
YNGVILD GOTAAS TORVIK

Kritikk etter storaksjon

Vikernes ble i juli i fjor pågrepet i en storstilt aksjon av fransk antiterrorpoliti på sitt småbruk i Corrèze, sentralt i Frankrike. De første meldingene gikk ut på at han skulle ha planlagt en terroraksjon. Politiet tok seg inn i huset og arresterte nordmannen og hans gravide kone, som er fransk statsborger.

Konen ble rask løslatt. Det samme ble Vikernes to dager senere, da fransk politi ikke kunne finne bevis for at han planla terror.

I stedet ble det tatt ut tiltale for rasistiske utsagn, og politiet fikk kritikk for å ha gått for høyt ut på banen.

Vikernes er nå tiltalt for oppfordringer til rasehat og glorifisering av krigsforbrytelser på bloggen sin, og risikerer opp til fem års fengsel og bøter på 360.000 kroner.

I bevisførselen vil påtalemakten vise til utdrag fra ti blogginnlegg som omhandler jøder og muslimer, publisert mellom mars og juni 2013 ifølge de franske nyhetsstedene RTL og BMF TV.

Rettssaken mot Vikernes var først berammet til oktober i fjor, men ble utsatt etter at Vikernes' forsvarer mottok mer enn 900 sider med etterforskningsmateriale like før, og ba om utsettelse.

— Jeg har en følelse av at prosedyren nå er for å redde stumpene av saken og forsvare bruken av store midler, sa Vikernes' advokat Julien Freyssinet til AFP før rettshøringen ble utsatt.

Kan fortsatt utvises

I tillegg henger muligheten for å bli utvist av Frankrike fremdeles over Vikernes. En kommisjon fastslo i september at han ikke utgjør en trussel for Frankrike, og at utvisning dermed ikke er nødvendig. Den endelige avgjørelsen er det imidlertid den nye innenriksministeren, Bernard Cazeneuve, som skal ta.

— Spørsmålet om utvisning tas ikke opp i retten i morgen, det er opp til innenriksministeren. I morgen er det anklagene om rasisme og glorifisering av krigsforbrytelser det tas stilling til, sier forsvarer Freyssinet til BT i går.

Frankrikes tidligere innenriksminister Manuel Valls, som nå er blitt landets statsminister, har imidlertid fått gjennomgå av Vikernes' tilhengerne etter å ha forsøkt å utvise den tidligere drapsdømte nordmannen.

Mange tilhengere ventet

På Facebook-eventet «Politisk rettferdighet: Alle mann til Varg Vikernes' rettssak 3. juni 2014», spør initiativtakeren retorisk «Hvem er ansvarlig for alt dette? Hvem er Manuel Valls?», for så å hevde at Valls er venn av en kjent nynazist og dessuten har vært aktivist både pro-Palestina og pro-Israel.

Så langt har 150 tilhengere sagt at de skal møte opp i Palais de Justice for å støtte Vikernes og demonstrere mot det de kaller presidenten og statsministerens diktatur. Deltakerne blir oppfordret til å møte mannsterke, men holde en forholdsvis lav profil. «I motsetning til i fjor stiller vi ikke med et stort banner i år», heter det på eventet.

Påtalemyndigheten kunne ikke kommentere om det er satt inn ekstra sikkerhetstiltak i forbindelse med rettssaken.