Sommeren i Hordaland har vært preget av dødsulykker. Ti mennesker har mistet livet i trafikken hittil i år, seks av dem etter 1. mai. I alt har det vært nesten 80 dødsulykker i Norge i 2014. UP-sjef Runar Karlsen ser på tallene med bekymring.

— Sommeren har startet som i fjor, og det var en dårlig sommer. Nå handler det om å forsøke å bremse opp, sier han.

Selv om det er ferieavvikling og færre på jobb, arbeider UP hardt for å være synlige i sommertrafikken for å forebygge ulykker. Målet er at bilistene hele tiden skal være på tå hev. UP kan dukke opp hvor som helst.

Tar det personlig

— Én drept i vårt distrikt føles som et personlig tap. Vi har jo ansvaret for trafikken her, sier politibetjent i UP, Per Ivar Odden.

Han jobber langs veiene i Fyllingsdalen, Sotra, Askøy og Øygarden. Denne soldagen tar han med politibilen ut i trafikken til Beinastaden i Fjell kommune, og stopper for å ta en promillekontroll på lommen langs Fylkesveg 561. — Vi venter ikke å treffe noen som har gjort noe galt, men når folk ser oss, tar de det rett og slett mer med ro, sier han.

PATRULJERER. - Vi er ikke fiender av dem på veien. Vi er her for at de skal komme trygt frem, sier politibetjent Per Ivar Odden i UP.
Paul S. Amundsen

Aggressiv kjøring

UP-sjef Karlsen sier at ulykkene om sommeren blant annet skyldes mye og tett trafikk. Ferien er ofte hektisk, og mange kjører lange strekninger der de ikke er kjent. I tillegg skyldes noen ulykker høy fart og rus.

— Det handler ikke om manglende kunnskap, men om å være skjerpet og ha gode holdninger. Alle må ta sitt ansvar for at vi får en ulykkesfri sommer, sier Karlsen.

En video fra UP viser for eksempel hvordan en trailer kjører helt opp i bilen foran.

— Dette er typisk aggressiv kjøring som vi slår ned på. Vi vet at det tar et sekund før man i det hele tatt tenker på å bråbremse. I 80 kilometer utgjør det sekundet 22 meter, sier Karlsen.

Den utenlandske føreren fikk en bot på 8000 kroner og kjørenekt i Norge i fem måneder etter den intime kjøringen.

En vogntog-fører som holder en avstand på et sekund eller mindre, mister førerkortet på stedet. For personbiler gjelder dette for avstander på et halvt sekund og mindre.

Hittil i år har politiet tatt nesten dobbelt så mange som kjører for tett på dem foran enn de gjorde i hele fjor. 370 har fått forenklet forelegg mens 25 førere har mistet lappen.

I hele 2013 var tallet 220 forelegg og 20 førerkortbeslag.

Varierende

Når på året ulykkene skjer, varierer fra år til år. I fjor var det mange ulykker på vinterstid, særlig i januar og februar. I år har de fleste vært i vår og sommer. 2012 var et rekordlavt år med 145 trafikkdrepte, men i fjor var det igjen en økning.

— I statistisk sammenheng er det snakk om små tall, og det vil være variasjoner fra år til år uten at vi kan forklare det som annet enn tilfeldigheter, sier senioringeniør Tor Høyland i Statens vegvesen.

Takknemlig bilist

— Hei, hei, Utrykningspolitiet, sier Odden og lener mot vinduet på den lille varebilen.

KONTROLL: Denne bilføreren får beskjed om å sikre barnesetet bedre, og blir enig med politibetjent Per Ivar Odden om at han skal bytte ut dekkene.
Paul S. Amundsen

Eldre biler plukkes oftere ut, og politibetjenten inspiserer dekk og sjekker førerkort før sjåfør Johan Vik blåser i promilleapparatet.

— Det er bra de er på veiene, sier Vik når han har passert kontrollen.

— Jeg synes de kunne vært oftere på Ågotnes der jeg bor. Der er det stygge utforkjøringer og hard kjøring.

Jungeltelegraf

Up-betjent Odden tar ofte lange kjøreturer i området. Da går jungeltelegrafen fort - på godt og vondt. Han stoppet en gang en mann som snakket i mobilen, det viste seg å være konen som ringte for å advare om kontrollen ektemannen havnet i.

STANS: Ikke alle blir like blide når de blir stoppet, men de fleste innrømmer raskt at de har gjort noe galt.
Paul S. Amundsen

— At folk vet vi er ute, er positivt. Men det kan jo også få en ruskjører til å snu. Folk burde jo ha en interesse av råkjørere blir tatt, sier Odden.

Ulykkesfritt i Sogn og Fjordane

2013 var et eksepsjonelt tragisk trafikkår i Sogn og Fjordane. Fylket ble rammet av en rekke dødsulykker, senest på 2. juledag da tre personer omkom i en møteulykke på E39 mellom Gloppen og Jølster. Hittil i år har fylket ikke hatt en eneste dødsulykke.

— Dette er svært gledelige nyheter etter meget dårlige tall i 2013, forteller avdelingsdirektør Nils Magne Slinde i Statens vegvesen.

Han mener likevel tallene er for små til å trekke noen konklusjon av den positive statistikken.

Drepte i Hordaland så langt i år: