Nå fosser Ap fra Høyre i Bergen også

De borgerlige partiene har ikke lenger flertall i Bergen. Ved inngangen til valgåret danker også Ap ut Høyre som byens klart største parti.

Publisert Publisert

MEDVIND: Arbeiderpartiet har kunnet glede seg over gode tall på meningsmålinger nasjonalt denne høsten. Nå er også medvinden kommet til Bergen og byrådslederkandidat Harald Schjelderup. Med hele 37,4 prosent oppslutning, har han og partiet vunnet velgere fra omtrent alle andre partier. I valg må Ap tilbake til 1967 for å finne et bedre resultat enn på denne målingen. Foto: eirik brekke

  • Anders Haga
  • Gerd Margrete Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Ap-vinden som blåser over landet har til slutt også nådd byen mellom de syv fjell. Og det er ikke snakk om en mild bris. For første gang på syv år er Ap nå større enn Høyre med 37,4 mot 31,4 prosent.

Det viser en fersk måling gjort av Respons Analyse for Bergens Tidende. Hadde dette vært valgresultatet, ville det vært Arbeiderpartiets beste valg noensinne etter kommunesammenslåingen i Bergen.

— Dette er veldig inspirerende tall. Jeg tror dette er et tegn på at veldig mange i Bergen ønsker et skifte etter mye rot i politikken, sier en lettet Harald Schjelderup, Aps byrådslederkandidat.

På målingen lekker alle de borgerlige partiene velgere til Ap, og hadde valget vært i dag ville ikke Høyre klart å få flertall i bystyret selv om de allierte seg med både Frp, Venstre og KrF.

NETT_Partibarometer_Bergen_desember_2014.jpg

Skal gyve løs

Målingen er den første etter at Martin Smith-Sivertsen tok over som byrådsleder for Høyre i høst. Han skulle være et friskt pust i partiet, som har sittet i byråd sammenhengende siden 2003.

Selv om Høyre nå taper kraftig terreng til Ap, tar ikke Smith-Sivertsen resultatet svært tungt.

Les også

«Støre kan være politikkens svar på Geir Karlstad»

— For Høyre er dette fortsatt en god måling. Dette er en utfordring, og stimulerer meg simpelthen bare til å gyve løs på valgkampen, sier han.

Frp-ere går til Ap

At de borgerlige taper terreng for Ap, kan skyldes både lokale og nasjonale forhold, mener seniorkonsulent Idar Eidset hos Respons Analyse. Han peker på at eiendomsskatt nylig ble vedtatt i bystyret, samtidig som Ap har hatt en fremgang over tid på nasjonale målinger.

Noe av det mest interessante, synes Eidset, er å se at et betydelig antall velgere går fra partier på høyresiden til Ap.

— Blant annet sier 14 prosent av dem som stemte Frp ved stortingsvalget i fjor at de nå ville stemt Ap i Bergen, sier Eidset.

Frp sitter igjen med en oppslutning på 6,7 prosent.

TAPER TERRENG: For første gang på mange år er Arbeiderpartiet større enn Høyre i Bergen på en partimåling. Målingen er den første etter at Martin Smith-Sivertsen (H) tok over som byrådsleder. - Jeg er ikke bekymret for valgkampen. Dette er en utfordring, sier han. Foto: Ørjan Deisz

— Oi, for en nedtur

Lederen for Bergen Frp, Eiler Macody Lund, var forberedt på dystre tall, og gir BT beskjed om at han allerede sitter når han blir oppringt. Likevel blir han stille når han får servert tallene, før han sier:

— Oi. Det var nedtur.

Hva nedturen kommer av, er Lund usikker på, men han viser til at Frp nasjonalt har vært innblandet i mye konflikt og negativitet den siste tiden.

— Jeg kan ikke se at det har skjedd noe lokalt som skal gi et slikt resultat.

— Dere har jo nylig gjeninnført eiendomsskatten?

— Ja, den spiller nok inn for alle partiene. Men det var et grep vi var nødt til å ta for å kunne opprettholde tjenestetilbudet for bergenserne.

Også Smith-Sivertsen peker på nasjonale målinger for å forklare hvorfor de borgerlige plutselig mister flertallet også i Bergen.

— Men hva med eiendomsskatten dere har gjeninnført?

— Det kan ha spilt inn. Det er jo ikke gunstig å foreslå å innføre eiendomsskatt, vedgår byrådslederen.

På vippen

Står resultatet fra målingen seg til valget, kan Ap skaffe seg flertall sammen med partiene på venstresiden, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne (MDG). Schjelderup vil likevel understreke at de fortsatt holder døren oppe for Venstre og KrF, og gjentar det som er blitt Aps nye mantra:

— Vi tror fortsatt det ligger mye god politikk i skjæringspunktet mellom oss og sentrum.

Målingen viser imidlertid at Miljøpartiet De Grønne kan få avgjørende makt. Med hele tre mandater, er de i vippeposisjon. Gruppeleder Sondre Båtstrand kan gni seg i nevene om et slikt resultat skulle stå seg til valget.

— Dette er akkurat der vi vil være. Blir det slik, vil det skje ting i miljøpolitikken.

Skal ha gjennomslag

Han vil ikke love seg vekk verken til høyre- eller venstresiden, men sier det blir vanskelig å samarbeide med et byråd som inkluderer Frp.

— Når det er sagt, skal ingen ta De Grønnes støtte for gitt. Ingen av de tre største partiene er grønne, men med oss på vippen må de strekke seg mot oss. Vi skal komme med en liste over saker vi må få gjennomslag for, sier han og legger til at de ikke vil være et støtteparti som «lydig godtar småting».

Smith-Sivertsen sier det kan bli «interessant» om De Grønne fremdeles er på vippen etter valget til høsten, og spår at klima og miljø blir viktige kampsaker for alle partier inn i valgkampen.

Han tror imidlertid at den borgerlige siden vil kunne lokke velgerne tilbake før den tid.

— Det blir valgkamp mellom en broket forsamling av partier på venstresiden, og de borgerlige partiene som allerede samarbeider godt.

Publisert

Sakene flest leser nå