På dag to av rettssaken mot den drapssiktede 22-åringen, dro retten tirsdag til Mjanger i Masfjorden.

Siste driv før det ble mørkt

For første gang etter den tragiske jaktulykken var han i dag tilbake på posten hvor han sto i skumringen 27. oktober 2012. Ruten for åstedsbefaringen gikk ganske nøyaktig i de halvannet år gamle fotsporene hans.

LA NED BLOMSTER: Etter åstedsbefaring ble de pårørende igjen på åstedet for å ha en stille stund og legge ned blomster.
VEGAR VALDE

— Han var helt tydelig preget, og voldsomt da vi kom til posten hvor han sto da han skjøt. Det var en veldig sterk opplevelse for ham, sa forsvareren hans, Trygve Staff, etter at åstedbefaringen var ferdig.

Mistet jaktkameraten av syne

Noen timer tidligere.

I nydelig solskinn går ferden opp mot høyden hvor jaktlaget «Team Kaos» var samlet for siste gang før Tore Gaard (22) ble drept. Jaktlederen forklarer hvordan de syv kameratene fra storviltlinjen på folkehøyskolen planla å gjennomføre ett siste driv for kvelden, før det ble mørkt.

Han guider retten gjennom ulendt terreng, om lag en kilometer ned mot den første posten. Han forklarer at Gaard sakket akterut i forhold til de tre andre som skulle innta postene lenger ned, uvisst av hvilken grunn.

Post 1, den vestligste av de fire postene, skulle egentlig bemannes av den drapstiltalte 22-åringen. Men siden Gaard hadde havnet bak, ble det avtalt over samband at han skulle overta denne posten, mens 22-åringen gikk noen hundre meter østover, til post 3.

Det var det siste noen hørte fra avdøde. Hvorfor Gaard likevel dukket opp på den lille, einerkledde haugen foran posten til 22-åringen, kan det hende retten og de pårørende aldri får noe svar på.

Siktet med riflen

Praten blant dem som er med på befaringen stilner idet de nærmer seg post 3, som på sekunder den tragiske oktoberkvelden ble til et åsted. Den tiltalte 22-åringen, som har gått lett i terrenget i hele dag, begynner å sakke farten.

Moren til Gaard setter seg ned på en tue og legger ansiktet i hendene idet en krimtekniker tar jaktriflen til 22-åringen ut av futteralet.Konstituert sorenskriver Gunnar Rode Torvund sier det byr ham imot, men tar det uladde våpenet opp til ansiktet og sikter på den andre krimteknikeren.

Iført grå jakke har han stilt seg opp på stedet hvor politiet mener Gaard sto da han ble truffet, 25 meter unna.

— Nyttig synliggjøring

Etter at åstedsbefaringen var over, ble foreldrene og de to søstrene til Gaard igjen på åstedet for å ha en stille stund og legge ned blomster.

— Alt i alt var befaringen en nyttig synliggjøring av omstendighetene, sier Staff.

Det var aktor May-Britt Erstad som hadde bedt om befaringen.

— Dette er en alvorlig straffesak. Vi ønsker at retten skal få et bedre inntrykk av hva som faktisk skjedde, sier hun.

BEFARING: Nesten 20 personer var med på befaringen. På bildet 22-åringens forsvarer, Trygve Staff.
VEGAR VALDE