- Stortinget har aldri vært mer høyredreid

Mye tyder på at kommende stortingsperiode økonomisk sett blir mye tøffere enn den foregående, ifølge Høyre-leder Erna Solberg.

«ERNA! ERNA! ERNA!» Den kommende statsministeren fikk en uvanlig heftig og begeistret mottakelse da hun møtte sitt sentralstyre og sine nye stortingsrepresentanter. Midt på bildet klapper Bergens byrådsreder Monica Mæland. Trolig blir hun statsråd i den nye regjeringen.
  • NTB
  • Terje Valestrand
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— De siste åtte årene har vært en gullperiode i norsk økonomi. Men nå peker flere piler i retning av at det kan bli tøffere i årene som kommer, sa Høyre-lederen da hun holdt sin første sentralstyremøtetale etter valget.

Erna Solberg ble møtt av trampeklapp da hun samlet sentralstyret og den nye stortingsgruppen på Gardermoen til sitt første felles møte fredag.

Hyllet Ove Trellevik

Ved dette valget har Høyre fått inn 25 nye stortingsrepresentanter. Erna Solberg gjorde stas på samtlige.

Hun ropte dem opp, en etter en, og alle kom frem og hilste. Nykommerne fra Hordaland, Peter Christian Frølich, Torill Eidsheim, Sigurd Hille og Ove Bernt Trellevik bukket for Erna og resten av forsamlingen.

FESTEN: - Det er nå jobben virkelig begynner, til nå har dere bare vært med på festen, sa Solberg til sine egne.

Ove Trellevik fikk ekstra stor oppmerksomhet. For han er den eneste som er valgt på utjevning, resten er direktevalgte representanter, fortalte partilederen.

Til stor munterhet opplyste hun også at 62 år gamle Hille fra Bergen måtte ta av seg slipset når han gikk fra dør til dør i valgkampen. For slips er ikke lenger en del av dagligantrekket i dette partiet, noe også forsamlingen på Gardermoen bekreftet.

Mer robust Norge

Valgresultatet på 26,8 prosent er det tredje beste siden krigen for Høyre.

— Det er utrolig viktig at en borgerlig regjering tar jobben med å gjøre Norge mer robust, og får frem Norge på sitt beste. En regjering som sørger for et bærekraftig samfunn, i et generasjonsperspektiv.

- Betyr dette du sier at Høyre bør ha kontroll med Finansdepartementet i den nye regjeringen?

— Det betyr i hvert fall at Høyre må han kontroll over den økonomiske politikken.

Hun viste til at man allerede nå skimter flere mørke skyer på den økonomiske horisonten.

  • Kostnadsnivået har økt mer i Norge enn hos handelspartnerne.
  • Produktiviteten i eksportrettet næring er ikke lenger høyere enn hos konkurrentene.
  • Vi rangerer middels når det gjelder innovasjon.
  • Og økonomien er blitt mer oljeavhengig de siste årene.
  • Senest i dag skriver Aftenposten at de borgerlige partiene arver et Norge i motvind, med stigende arbeidsledighet og sterkere kronekurs. Det er en trend vi skal snu, sa hun.

Alle bør med

Formelt vedtok Høyres sentralstyre å innlede forhandlinger om en borgerlig regjering med KrF, Venstre og Fremskrittspartiet.

Erna Solberg ble valg til forhandlingsleder. Med seg får hun nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie.

Solberg gjentok det hun har sagt siden valgnatten. Det er en fordel for alle partiene om de går med i regjeringen.

Dette er hennes utgangspunkt når sonderingen tar til på mandag.

De borgerlige partiene har fått et historisk mandat av velgerne til å ta grep om retningen Norge skal ta i årene som kommer. Det lar seg lese tydelig ut av valgresultatet, fastslår Solberg. Med et samlet stortingsflertall på 96 mandater, har nasjonalforsamlingen aldri ligget lenger til høyre.

— Det er nå jobben virkelig begynner, til nå har dere bare vært med på festen.

Publisert: