Legger kunstgress i alle parker

Parkene i Bergen blir helårsgrønne. Penger fra Trond Mohn sørger for at gress blir byttet ut med kunstgress.

Publisert Publisert

MOHNSK GRESS: Arbeidet med å grave opp naturgresset er allerede begynt. Kunstgresset er trolig på plass før påske. - Byen vår får en ansiktsløftning før den viktigste høytiden, sier KrF-byråd Dag Inge Ulstein. Her sammen med anleggsgartnerne Linn Steinsvik, Geir Davanger og seksjonsleder Rune Hesjedal. Foto: Vegar Valde

  • Foto
  • Magne Gaasemyr
  • Trond Olav Skrunes
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Grønn Etat regner med å spare millioner på det nye gresset. Nygårdsparken, Nordnesparken, Byparken og området rundt Den Nationale Scene er først ut. Samlet pris blir trolig rundt 70 millioner kroner.

- Mye regn gjør at gresset i parkene er gjørmete i ni av årets tolv måneder. Med kunstgress blir også brukeropplevelsen kraftig forbedret, sier Rune Hesjedal i Grønn etat i Bergen kommune.

Trygg og tørr

All jord skal graves opp og erstattes med lettbetong. På toppen kommer et fuktavvisende gummiteppe, som toppes med grønt og velfrisert kunstgress. Den store fordelen er også at kunstgresset tørker svært raskt.

- I Bergen, hvor vi kanskje bare har noen timer med opphold før det høljer ned igjen, er dette viktig. Tre timer med oppholdsvær er alt som trengs. Da kan du trygt legge deg ned i gresset uten å bli våt. Kunstgresset er også ideelt for allergikere, sier Hesjedal.

Han har sittet i en arbeidsgruppe som byrådet har håndplukket til utredningsarbeidet. Svært få i kommunen, heller ikke ledere, har kjent til gruppens arbeid. Bakgrunnen for den svært lave profilen, er at byrådet har søkt et helt unikt samarbeid med Trond Mohn.

Byrådet er i ferd med å omforme byen vår til en ren plast og asfaltjungel

- Vi må bare takke Trond Mohn for at han stiller opp ikke bare for idrettsanlegg og ballbinger, men også byens parker, sier Hesjedal.

Trond Mohn har ikke for vane å snakke om de mange donasjonene til gode formål. Han ønsker heller ikke å kommentere hvor mye han bidrar med denne gang.

- Dette ønsker jeg ikke å si noe om, men ha en fortsatt fin dag, er alt Mohn vil si.

Etter det BT erfarer tar Mohn godt over halve regningen, i underkant av 50 millioner kroner.

Grønt, ikke blått

- Et strålende stykke arbeid, og et bevis på at offentlig-privat samarbeid er veien å gå, sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

- Men er ikke dette å tukle med byens grønne lunger?

- Jeg kan forsikre bergenserne om at vi skal holde oss til den naturlige, grønne fargen. Det er mulig å bestille den fargen en selv ønsker, men vi er et konservativt byråd. Vi liker at gresset er grønt, sier byrådslederen.

Hun forteller at enkelte på rådhuset har spøkt med at de burde gå for blått gress, så lenge det er borgerlig styre i Bergen.

- Et artig påfunn, men vi har stor respekt for Trond Mohn. Han er som kjent sosialdemokrat. Dette handler om estetikk, ikke politikk, sier Høyre-toppen.

- Plast og asfaltjungel

- Dette er en skandale, sier Oddny Miljeteig.

SV-politikeren som selv er vokst opp på en fjellgård, mener at barn og unge må få kjenne ekte, grønt gress under føttene.

- Barn skal ha grønske på knærne, sier SV-toppen, som mener at kvaliteten i byens parker forringes vesentlig.

- Byrådet er i ferd med å omforme byen vår til en ren plast og asfaltjungel, sier SV-toppen.

Rune Hesjedal regner med at både badmintonspillere, gjøglere og de som vil slappe får glede av det nye plastdekket. Noen som ikke er så fornøyde er Bergen Krokketklubb (BKK).

- Krokket er en av verdens raskest voksende idretter. Skal du spille krokket, må du kunne stikke bøyler i jorden. Jeg tror ikke Grønn etat forstår konsekvensene, sier materialforvalter i BKK, Lars Pinarr. Han forteller at de satser hardt frem mot sommer-OL i 2020.

- Nå har vi nettopp vært gjennom en opprivende konflikt med golfklubben om bruken av området rundt hull 18. Da fikk vi heller ingen støtte fra Grønn etat, sier Pinarr.

Hva mener du om forslaget? Si din mening!

Publisert