Nå kommer influensabølgen

Bare få uker unna nytt utbrudd.

ANTISTOFFER: Årets influensavaksine skal være mildere enn fjorårets. ARKIVFOTO: Colourbox
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Foreløpig er få blitt syke med influensa her i landet, men utbruddet er trolig få uker unna.

Om det er «vanlig influensa» eller svineinfluensa som vil dominere, vet Folkehelseinstituttet ennå ikke, skriver VG Nett.

Svineinfluensaen er nå tilbake i Storbritannia og Irland. I Storbritannia er ti mennesker døde av sykdommen.

Les også

Vaksinasjonsvegring

Her i landet er bare seks personer smittet av viruset influensa type A (H1N1) i høst. Det er gode muligheter for at vi slipper unna et nytt stort influensautbrudd i år, mener avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

Grunnen er at så mange nordmenn ble vaksinert i fjor. Til sammen 2,2 millioner nordmenn fikk Pandemrix-vaksinen.

— Når så mange er immune, er det en god mulighet for å unngå en svineinfluensaepidemi. Men vi vet ikke hvilket influensavirus som vil dominere, sier Aavitsland.

Bare gravide og risikogrupper

I år anbefales vanlig influensavaksine, ikke Pandemrix.

— Pandemrix dekker bare svineinfluensaen, mens den vanlige influensavaksinen dekker tre virus, inkludert svineinfluensaen, sier avdelingsdirektøren.

Nesten alle virus som Folkehelseinstituttets influensasenter har karakterisert i år, har vist god overensstemmelse med de virus som er i kommende vinters vaksine.

I fjor ble alle nordmenn anbefalt å ta influensavaksinen. I år blir bare gravide og folk i risikogruppene direkte rådet til å ta den.

Les også

Svineinfluensa angriper flere ganger

Sjekker mulige bivirkninger

Spontanaborter, alvorlige søvnforstyrrelser og allergisjokk er mulige bivirkninger fra svineinfluensavaksinen som nå sjekkes av helsemyndighetene.

Til sammen er det meldt inn 1.100 tilfeller av bivirkninger. 800 av disse er milde og forbigående symptomer, men 300 av sakene er av mer alvorlig art, som spontanaborter, narkolepsi (alvorlige søvnforstyrrelser), nervelammelser og allergisjokk, skriver Bergens Tidende.

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier at så langt er det ikke funnet noen klar sammenheng mellom vaksinen og skadene.

Europeisk gransking

Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) har satt i gang gransking av mistenkte sykdomstilfeller som kan ha sammenheng med vaksinen i alle europeiske land. Granskingen ventes å være ferdig i løpet av første halvår 2011.

— Dette er komplisert vitenskap. Det er mange momenter som må tas hensyn til. For eksempel må man finne ut om sykdomssymptomer forekommer hyppigere blant dem som er vaksinert enn blant dem som ikke er vaksinert. Det er også et spørsmål om vanlig influensa kan utløse de samme sykdommene, sier Madsen.

Han understreker at anmeldte mulige bivirkninger er få målt opp mot det antall personer som ble vaksinert.

Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier de regnet med mange meldinger.

— Vi oppfordret dem som vaksinerte til å melde inn alt som skjedde, uansett om de mente det var noen sammenheng eller ei, sier han til VG Nett.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Spontanaborter og allergisjokk

BT anbefaler

Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

Fleire av oppslaga ser ut til å vere gjort på grunn av nysgjerrigheit, ifølgje sjukehuset.

LES SAKEN