VINDUET: Vinduet tyven klatret inn ligger i andre etasje i leiligheten.

— Da jeg kom inn på rommet så jeg en mørkkledd skikkelse på vei ut av vinduet mitt. Jeg fikk ikke tid til å bli redd. Min første tanke var masteroppgaven. Den er hele livet mitt, sier Ellinor Hjelvik (26).Hjelvik er masterstudent på siste året ved Norges Handelshøyskole. Kvelden 6. oktober hadde hun jobbet med masteroppgaven sin. Mens vinduet stod på vidt gap på soverommet i andre etasje, gikk hun ut i leiligheten for å ta seg en pause. Da Hjelvik kom inn på rommet igjen minutter senere så hun en ukjent mann på vei ut av vinduet. Med seg hadde han tatt datamaskinen med masteroppgaven hennes på.

Forfulgte tyvene

Tyven hadde klatret inn gjennom vinduet som stod åpent. Selv om leiligheten ligger i andre etasje, midt i sentrum, hadde tyven klart å ta seg inn. Hjelvik tror han fikk hjelp fra en medhjelper. Hun så to menn løpe raskt unna utenfor. Da stormet hun ut døren uten sko, på jakt etter gjerningsmennene.

— Jeg ropte etter dem at masteroppgaven min var på PC-en. Jeg tilbød å betale dem om de stoppet og ga meg PC-en tilbake. Men det hjalp ikke.

Hjelvik måtte gi opp jakten da hun tråkket over. Etter at politiet kom oppdaget hun at også to mobiler og et speilreflekskamera var stjålet.

— Heldigvis tok de ikke lommeboken. Det hadde det livet vært enda vanskeligere.

Dagen etter dro Hjelvik til legevakten. Der fikk hun beskjed om at hun hadde fått et komplisert brudd i foten. Siden har hun fått gips, og går nå på krykker.

Ikke uvanlig

Ifølge Knut Ellertsen, leder for tyveriavsnittet i Bergen sentrum, opplevde Hjelvik et typisk innstigningstyveri.

— Vi anbefaler folk å være inne i rom de lufter i hvis de bor lavt, og å låse dører selv når man er hjemme. Det er fort gjort å ta seg inn i et hus. Her er det bare tyvens fantasi og frekkhet som avgjør, sier Ellertsen.

Fem dager etter at Hjelvik anmeldte saken til politiet, ble den henlagt. Årsaken er at det «ikke er fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen». Ifølge Ellertsen kan det fortsatt være håp om å få tilbake tingene.

— Noen ganger dukker gjenstander opp under ransakelser, eller så kan tyven ha gjenstanden på seg når han blir tatt for andre forhol. Noen ganger kan gjenstanden også bli solgt videre eller funnet på andre personer i miljøet, sier Ellertsen.

Må utsette masteren

Nå får hendelsen store konsekvenser for Hjelvik. Selv om deler av masteroppgaven var lagret i en nettsky, er andre deler borte. Dermed må Hjelvik utsette innleveringen av masteroppgaven.

— Jeg må nok ta et semester ekstra. Jeg hadde gledet meg til å levere masteroppgaven og bli siviløkonom på bursdagen min, men det skjer ikke nå. Heldigvis er ikke hele masteroppgaven borte, men jeg har mistet mye tid. Man forutsetter at uforutsette ting kan skje, men noe slikt hadde jeg ikke ventet, sier Hjelvik.