Et bilde av den drepte 19-åringen, sammen med et hjerte av stearinlys, var plassert foran alteret i Farnes kyrkje i Årdal. Favorittmusikken hennes, valgt av vennene, fylte kirkerommet.

— Alle de følelsene vi sitter med nå, vi som kjente Margaret, er det greit at vi har. Det er ingen fasit på hvordan vi skal reagere, sa Anne Lise Steinheim fra Årdal kommunes kriseteam. Hun la til:

— De pårørende vet at dere er samlet her i dag, og det setter de stor pris på. De sender dere mange hilsener.

De fleste som var samlet i kirken, var ungdommer. Prest Kjell Olav Høstaker Nordheim ba dem ta vare hverandre i sorgen.

DREPT: Margaret Molland Sanden (19) fra Årdalstangen er blant de tre drapsofrene. De andre ofrene er bussjåfør Arve Kvernhaug fra Valdres og svensken Brahim Khouya.
Privat

— Det viktigste vi kan gi hverandre, er det å være sammen, sa Nordheim.Lensmann Magne Knudsen sa også noen ord under minnestunden.

— Vi har én person som har gjort noe forferdelig. Han er én av 151 asylsøkere i Årdal. La ikke dem få skylden for det han har gjort. Ta vare på de 150 som har det like tøft som oss, sa lensmannen.

- Blid og pliktoppfyllende

Margaret Molland Sanden var fra Årdalstangen. I vår var hun russ, etter tre år på studiespesialiserende linje ved Årdal videregående skole.

— Hun var kjempeblid, pliktoppfyllende og alltid fornøyd. Vi er alle sterkt preget av det som har skjedd, sier Sonja Hestetun. Hun var 19-åringens lærer og beskriver henne som en aktiv jente som reiste mye.

— Hun var så positiv til livet. Hun var en jente som sto på, sier Hestetun.

Tirsdag morgen måtte hun som stedfortreder for rektor samle lærerne ved skolen før de gikk inn i klasserommene for å snakke med elevene om drapet.

- Uvirkelig

— Dette er helt uvirkelig for oss, så traumatisk for bygden. Det som skjedde her angår absolutt alle. Det er så mange som er involvert, sier Hestetun.

Skolen samlet de 200 elevene og holdt ett minutts stillhet for Sanden. Ungdomsprest, helsesøster og psykiatrisk tjeneste på skolen har tatt vare på elevene.

— Det har vært veldig stille. Folk har tatt vare på hverandre, det har vært stille gråt, sier Hestetun.

Også tidligere klassevenner av den drepte 19-åringen har vært innom skolen for å være sammen.

- En nydelig jente

Mari Halvorsen Henanger (21) beskriver Sanden som en nydelig jente.

— Hun var populær, alltid smilende og hilste alltid. Hun var omgjengelig og hadde mange venner, sier hun.

Henanger har vokst opp i Årdal og gikk i samme barnehage som den drepte 19-åringen.

— Vi kommer fra et lite sted og har en del av den samme omgangskretsen, men jeg var ikke en nær venninne. Jeg kan tenke meg at det er mange som har det tungt og vanskelig nå, sier Henanger.

Sanden gikk første året på bachelorstudiet i ingeniørfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus, med fordypning i bioteknologi og kjemi. Henanger studerer selv i Oslo og tar ofte Valdresekspressen fra Årdal.

— Jeg synes dette er vanskelig. Når skal du føle deg trygg når noe slikt kan skje så brått og uventet? Kommer jeg til å føle meg trygg på bussen til og fra Årdal? Jeg har ikke lyst til å tenke slik, sier Henanger.

Samlet i sorg

Ved Høgskolen i Oslo og Akershus var klassekameratene til Sanden også samlet tirsdag.

— Studentene er veldig sterkt berørte, og jeg har skikkelig vondt av dem akkurat nå. Vi har tilrettelagt for at de som trenger det kan treffe ledelsen og studentpresten i et stille rom. Mange benytter seg av tilbudet, sier dekan Petter Øyan.

Det var også en markering for bussjåfør Arve Kvernhaug (55) i går. Kollegene hans hadde samlet seg for minnestund og for å snakke om tragedien.

— Han var omgjengelig og utadvendt. En kjempekar, rett og slett. Han var godt likt av absolutt alle, sier daglig leder Kristoffer Kvamme i Jotunheimen Valdresruten Bilselskap.

Også svenske Brahim Khouya, bosatt i Göteborg, mistet livet i tragedien.

Ordfører i Årdal kommune, Arild Ingar Lægreid, brukte store deler av gårsdagen på krisemøter med lensmann, rådmann og psykisk helsevern, og var svært preget av hendelsen.

— Dette er en tøff dag for mange. Og det vil det være i lang tid fremover, sier han.

MINNESTUND: Det ble tirsdag ettermiddag arrangert minnestund i Farnes kyrkje i Øvre Årdal.
BJØRN ERIK LARSEN