Her kommer høstferiestormen

Men meteorologen oppfordrer folk til å holde seg på Vestlandet.

Publisert Publisert

PÅ VEI: Torsdag ligger nedbørsfronten fremdeles i området ved Island, men nærmer seg Vestlandet.

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Høstferien nærmer seg for skole— og barnehagebarn. For de som velger å holde seg på Vestlandet, venter en vindfull start på ferien.

— I morgen kan vi vente oss sørøstlige vindkast over store deler av Hordaland. Disse starter allerede tidlig i morgen, og vil komme opp imot sterk kuling på kysten utover dagen, sier meteorolog hos Storm Geo, Stig-Arild Fagerli.

Verst i Sogn og Fjordane

Ifølge Fagerli kan det også bli en våt start på ferien i morgen ettermiddag. En front som nærmer seg fra vest fører til en økende sjanse for nedbør i ytre og nordlige deler av fylket i løpet av morgendagen. Denne vil bevege seg så langt nord som sørlige strøk av Møre.

Likevel er det ikke snakk om de store nedbørsmengdene fredag. I Sogn og Fjordane vil man derimot merke været betraktelig mer enn i Hordaland.

— Fra Sogn og nordover vil det blåse opp i storm styrke. Årsaken er et kraftig lavtrykk nær Island. Det vil også komme en god del nedbør ytterst på kysten i Sunnfjord og Nordfjord før fronten trekker seg vestover igjen. Vi snakker nok opp imot 50-60 millimeter nedbør, og lokalt en god del mer, sier Fagerli.

Vindfull helg

Lørdag vil lavtrykket ved Island fortsatt påvirke værforholdene langs kysten av Hordaland. Man kan vente seg en overskyet dag med sørlig kuling, men med lite nedbør. Søndag venter imidlertid den våteste dagen i årets høstferie, med mellom 10 og 15 millimeter nedbør.

— Da kommer fronten innover Vestlandet, og vinden vil dreie mer over på sørøstlig retning. Likevel vil det bli vesentlig mindre nedbør her enn resten av de sørlige delene av landet, sier meteorologen.

- Legg ferien til Vestlandet

Den sørøstlige vindretningen vil vedvare i store deler av kommende uke.

— En god vindretning for Vestlandet, men dårligere for resten av landet, forklarer Fagerli, som likevel ikke utelukker små nedbørsmengder neste uke.

Men selv om vindretningen er lovende for den kommende uken, sier meteorologen at man ikke kan vente seg mye sol. Temperaturene vil likevel være over 15 grader på dagtid i perioder.

— Det er slett ikke verst til å være oktober. Skulle feriert neste uke, ville jeg holdt meg vest for fjellet. For på Østlandet blir det temmelig vått og vindfullt, sier Fagerli.

Kraftig vind i Sør-Norge

NTB melder at også andre deler av Sør-Norge starter høstferien med kraftig vind opp mot full storm. Trøndelag får på sin side en god start på ferien.

Rogaland kan vente seg stiv til sterk kuling på fredag. Med vinden følger det, i likhet med for Hordaland, en fuktig dag for ytre deler av fylket.

— På grunn av den kraftige vinden tror jeg nok regntøy er mer aktuelt enn paraply, sier Tone Christin Thaule som er vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, til NTB.

Møre og Romsdal vil derimot få temperaturer opp mot 20 grader og fønvind i starten av høstferien. Søndagen fortsetter som lørdagen, med en vindfull værtype med nedbør og kuling sør for Stad, og det fineste været nord på Vestlandet og i Trøndelag. Samme skjevfordeling av høstferieværet får vi også utover i uken, med det beste været på Nordmøre og i Trøndelag.

Opphold, sol og regn

Ferieklare barn i Hedmark og Telemark kan også se fram til greit utevær i helgen. For på hele Østlandet og sørover mot Agder-fylkene vil helgen preges av en del oppholdsvær, perioder med sol og stigende temperaturer, men det er utrygt for mer og mer regn. Spesielt langs kysten og i fjellet vil det blåse ganske surt, med liten kuling mange steder.

I landets nordligste fylker preges helgen av mye pent vær, men mange steder må man belage seg på kraftig vind, med sterk kuling spesielt i fjellområdene. Det blir trolig liten storm på de mest utsatte stedene i Finnmark lørdag.

STORMFULLT: Fra Sogn og nordover vil det blåse opp i storm styrke fredag kveld.

Publisert