Skip o'hoi for en stemning

Regnet pøste ned, skyene seg dyp nedover Fløyen, og båtfolket hang med nebbet. Trodde vi.

Publisert Publisert
 • Maj-Britt Dahl
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— NORSK SOMMER , gliser Henrik Christiansen fra Hundested vel seks mil nord for København. - Da vi dro hjemmefra, var det 30 grader. Min kone pakket bare T-skjorter, men jeg sa hun måtte ta med noe termotøy; det passer bedre i Norge, skratter dansken idet skydekket sprekker opp og solen varmer opp cockpiten.

Han sitter med kaffekopp og sjøkart i en Puzzle på 36-fot. Konen er på land og bruker penger slik at han kan få fred til å planlegge seilasen videre mot Sognefjorden, som han sier.

OM PARET ikke kom rekende til Bergen på en fjøl, kom de i hvert fall tørrskodd på dekket til tankbåten «Tananger» fra rederiet Norline.

— Vi gikk fra Danmark fredag og ble sluppet på vannet her på Byfjorden mandag morgen klokken syv, forteller Christiansen som ikke vil si hva han betalte for motortransporten.

Han og konen har vært i Norge fem ganger med båt.

— Svenskekysten er altfor trafikkert, på Sørlandet er det for mye av «de rike, unge og smukke». På Vestlandet kan vi seile en hel dag og se bare en eller to båter, sier Christiansen.

— Men været, da?

 • Det er jo som det er, sier dansken.
 • Hvorfor drar dere ikke heller sørover til Tyskland?
 • Det er så mange tyskere der, ha ha, sier han og arresterer seg selv på rappen. Det er jo tyskere i norske havner også. - Men de er innstilt på fredelig sameksistens, sier han forsonlig.

DET ER STAPPFULLT langs bryggene på Zacken og utover mot Beffen og Dokken denne tirsdag morgenen. Motor- og seilbåter ligger både tre og fire i bredden. Fra hekkene vaier flagg fra Norge, Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland, Storbritannia og Polen.

— Det er så dårlig vær at jeg vet ikke om jeg skal hive opp flagget, humrer Arne Andal fra Måløy når vi treffer ham i titiden. Han står på leideren og kikker opp gjennom luken i sin 35 fot norskbygde Hero, og drikker kaffe mens han titter på bergensk morgenstund. Å fire flagget klokken ni om kvelden, er han mer nøye på.

 • Må ha litt respekt, sier han mellom slurkene. Sammen med konen seilte han fra Måløy fredag kveld. Det er blitt mye motor på grunn av vindretningen.

Og været?

 • Litt godt, litt dårlig, men det er vi jo vant til. Vi lager god mat og finner på noe hyggelig. Seilferie handler om å kutte ut alt, lese, spille spill.

RORET BRAKK for de tre barndomsvennene midt i 20-årene fra Fredrikstad. Nå sitter de der halvforkomne i en 27 fot Albin Vega. De dro ut fra Haugesund i retning Shetland, en strekning på 200 nautiske mil. Etter hvert ble det stiv kuling med liten storm i kastene, bølger på seks-åtte meter, og sjøen veltet inn i båten. Plutselig brakk roret cirka 60 mil fra målet. Teip og remmer var ikke nok til å fikse det. Via VHF-en fikk de tilkalt hjelp, og et hjelpefartøy til en seismikkbåt slepte dem den 12-15 timer lange turen til Bergen.

 • Vi er alle vant til båt og har masse sikkerhetsutstyr om bord, forteller skipper Kristoffer Høidal som kjøpte båten i Bergen for ett år siden og seilte den hjem til Fredrikstad. Været er det ikke noe vits i å snakke om en gang; gutta bryr seg katten.

- DET BEGYNTE så bra i juni - kaldt, men sol. Men jammen har det vært mye dårlig vær i år, sier Theo Hamaker fra Hoorn utenfor Amsterdam i Nederland.

Sammen med konen Iet har han seilt til Kristiansund i sin 48 fot Contest. Fra Nederland til Egersund brukte de tre døgn. På vei sørover igjen har de vært innom fjordene. Paret setter pris på stillere farvann enn sørkysten av England og nordvestkysten av Frankrike som er naturlige mål for dem. Så får det heller være med fint vær.

- JEG TROR IKKE vi vet hvilken dag det er, sier Geir Ove Jørgensen. Familien fra Selje begynte ferien lørdag - nei, fredag, eller ... I en Saga 35 motorbåt har de sin første sommer på sjøen. Konen Turid har holdt igjen, men endelig fikk mannen viljen sin.

— Et prøveprosjekt, sier Turid Jørgensen mens mannen vrir forsiktig på seg over kaffekoppen.

De og barna Camilla (9) og Silje (24) håper selvfølgelig på fint vær, men lar seg ikke vippe av pinnen av masse dråper. De har da varmeovn. Tidlig oppe, kaffe og reiseradio. Og selskap av familie i andre båter. Det holder, det.

Foto: Bjørn Erik Larsen

Foto: Bjørn Erik Larsen

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fastlegekrisa i Bergen har aldri vore større: – Eg blei låst i eitt år i stillinga etter at eg sa opp

Med 24 ledige stillingar er fastlegekrisa i Bergen større enn nokosinne.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Dette må du vite om busstreiken

 2. «Vanligvis er dette oppførsel jeg ville irritert meg over, men nå er det nesten rørende»

 3. Solen titter frem: – Kan bli opp mot 20 grader

 4. Da Monicas tante døde av covid-19, skjønte hun at det var alvor. – Vi har nesten ikke hatt noen inne hos oss siden mars

 5. Sønnen fikk hjerneskade etter bunkerfesten: – Livet hans er satt flere år tilbake

 6. Gulen: Fant person i sjøen etter tre timers leting