Svart hull i redningstjenesten

Publisert Publisert

METTE MARIT PÅ BESØK. Den store øvelsen på Vikafjellet fikk besøk av kronprinsessen. Sivilforsvarssjef Bollmann til høyre. (FOTO: Marit Hommedal)

  • Det er et svart hull i beredskapen, mener sjef i Sivilforsvaret. Hun vil ha topp trente redningsmenn for ekstreme forhold.
  • Jo Hjelle

— Det har gått bra til nå, sier Anne-Margrete Bollman, sjef for Sivilforsvaret i Hordaland.

— Men norske redningsetater har ikke møtt store utfordringer i fjellet enda.

Hun er redd for at man ikke har godt nok trente redningsmannskaper den dagen den store ulykken inntreffer og forholdene i fjellet er ekstreme.

— Dersom toget eller en bilkolonne står fast på Hardangervidda og det ikke er tilkomst fra vei, vil man få store problemer med å få frem redningsressursene. Eller må man kanskje la være å sende frem folk av hensyn til HMS, fordi de mangler kompetanse og utstyr, sier hun.

Les også

Biler sto fast på Filefjell

Været sa stopp

I en rapport etter den store øvelsen på Vikafjellet i fjor, slår hun fast at redningsfolkene er den store utfordringen.

Under øvelsen skulle en bilkolonne være tatt av ras, men været satte en stopper for deler av redningsarbeidet.

Nå ønsker sivilforsvarssjefen at det opprettes grupper av spesialtrente personer som kan arbeide også under de mest ekstreme forhold. Det bør også utarbeides kompetansekrav og HMS-krav for fjellredningstjenesten.

Les også

Lenger kø på fjellet

Røde Kors hjelpekorps

Frivillige i Bergen Røde Kors Hjelpekorps er en del av beredskapen i tilfelle ulykker.

— Jeg ser poenget, sier Kjell Håkon Leknessund, som sitter i styret for hjelpekorpset.

— Selv om vi har personer som kan være ute i temmelig dårlig vær, vil det alltid gå en grense. Vi kan ikke sette våre folks liv og helse i fare.

— Men det gjelder jo også om folkene har ekstra trening, mener han.

Evakuering

Det trengs også gode snøgående kjøretøy som kan ta seg frem til biler eller tog som står fast på en fjellovergang, mener Bollmann i Sivilforsvaret.

— Dersom folk skal evakueres, mangler vi muligheter for det i dag, sier hun.

I rapporten etter Vikafjell-øvelsen foreslår hun at veivesenet, politiet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vurderer disse tiltakene.

Politimester Ragnar Auglend er ansvarlig for beredskapen i fylket. Han sier en gruppe er satt sammen for å vurdere forslagene fra Sivilforsvaret.

— Men vi kommer nok aldri i en situasjon der vi med sikkerhet kan si vi er forberedt på alle situasjoner som kan oppstå.

Føler du deg trygg i bil eller tog over fjellet?

Publisert