– Vi må ikke la oss styre av frykt

Medieeksperten Clay Shirky mener vi bør møte ekstreme meninger på nett med åpenhet.

Publisert:
svp://25952

Foreleser, forfatter, entreprenør, blogger og medieekspert Clay Shirky er berømt for sine skarpe analyser av sosiale medier og nettbruk. Boken «Here Comes Everybody» om den sosiale revolusjonen som skjer når mennesker tar i bruk nettbaserte teknologier som gjør det lettere å organisere seg, er lest over hele verden.

I dag er Shirky i Bergen for å snakke påNordiske Mediedager sitt arrangement i Grieghallen.

Shirky regnes som en forkjemper for sosiale medier og en delekultur der alle kan bidra til å skape innholdet. Han mener skillet mellom produsenter og konsumenter er i ferd med å viskes ut i mediene.

— Sosiale verktøy på nett har eksplodert i omfang og tilgjengelighet, og fjerner gamle hindringer for å uttrykke oss offentlig. Resultatet er en masseamatørifisering tidligere forbeholdt profesjonelle mediefolk. De nye mediene er uten hierarki. De er skapt av oss alle.

Les også

[No available link text]

Humpete vei

Medieeksperten tror nettbrukere utgjør en enorm makt.

— Majoriteten av verdens befolkning er på nett enten via mobil eller PC. Det utgjør en enorm sosial forskjell. Bare se på den arabiske revolusjonen.

— Men det er en humpete vei, legger han til og refererer til Russland, hvor pressefriheten og ytringsfriheten ikke har gode kår.

Clay Shirky fremhever hvordan digitale nettverk og hvordan sosiale medier kan forårsake revolusjoner og opprør, dersom det blir gjort på riktig måte.

— Teknologien alene kan ikke skape revolusjon. Men det er uvurdelige redskap om strømningene er der. Twitter har makten til å gjøre store ting med liten innsats.

Åpenhet er løsningen

Shirky mener det i utgangspunket ikke er smart å møte ekstreme meninger på nett med sensur.

Etter 22. juli stengte flere aviser av kommentarmuligheten. Burde vi latt være?

— Jeg kan forstå at mange stengte kommentarfunksjoner og debattmuligheter om det som hendte. Det er en forståelig reaksjon å ikke ville gi plass til hatefulle kommentarer under en slik tragedie. Men jeg tror i utgangspunktet det er best for samfunnet å vite hva som beveger seg av strømninger. Å stenge av for debatt, er ikke alltid smart. Holdningene forsvinner ikke av den grunn, de går under jorden.

Den anerkjente forfatteren mener det er best å publisere først, og så filtrere. Guardian er her forbilledlig som avis, mener han.

— De har også forstått at det er lønnsomt. Man får flere lesere på sakene som er åpnet for kommentarfunksjon.

Shirky tror ikke sosiale medier vil ta over for de tradisjonelle mediene, men at de vil smelte sammen og utfylle hverandre.

— Vi ser allerede at sosiale medier og blogger evner å gjøre en bedre jobb. Men jeg håper de tradisjonelle mediene vil overleve i en eller annen form, noen må ivareta en portvakt-funksjonen.

Moralsk panikk

Du skriver i «Here comes everybody» at når vi forandrer måten vi kommuniserer på, forandrer vi samfunnet. Er det bare til det bedre?

— Det er en utbredt og ubegrunnet frykt over at folk deler for mye på sosiale medier, men vi må ikke la oss styre av den moralske panikken. «Oversharing» er ikke et så stort problem som mange tror, sier

Shirky som ikke er bekymret for voksne som deler private bilder på Facebook og andre sosiale medier.

— Dersom en av søkerne til en jobb har et festbilde av seg seg full på Facebook, har han et problem. Men dersom 10 av 10 søkere har det, er det arbeidsgiver som har et problem. Vi må akseptere at arbeidsgivere klarer å skille mellom oss som privatpersoner og som profesjonelle.

Men når det kommer til barn på sosiale medier, er Shirky mer restriktiv.

— Barn må beskyttes av voksne. Datteren min på 7 år og sønnen min på 10 år får ikke lov til å ha Facebook-profil. I USA er det 11 år, men jeg skulle helst sett at det var 13, sier Shirky.

300 er påmeldt til torsdagens foredrag. Les mer om arrangementet

Har du en mening om dette? Bruk kommentarfeltet!

svp://25952
Publisert: