Regelbrudd kjent i ni år

Allerede i 2004 skrev BT om Øyvind Hallerakers verv i bompengeorganisasjonen Asecap. Ni år senere hadde Halleraker fortsatt ikke meldt inn vervene til Stortinget.

Publisert Publisert

IKKE FØRSTE GANG: Øyvind Hallerakers mange roller og biverv har også tidligere vært gjenstand for oppmerksomhet. Fredag trakk Halleraker seg som samferdselspolitisk talsmann i Høyre etter at det ble kjent at han ikke hadde rapportert inn et betalt verv i en bompengeorganisasjon. Arkivfoto: Håvard Bjelland

— Jeg var ikke kjent med at jeg skulle registrere ekstrainntekter, sa stortingsrepresentant Øyvind Halleraker (H) til VG i forrige uke.

Les også

Stanken frå Sunnhordland

Avisen skrev da at Halleraker hadde holdt skjult et årlig honorar på 18.000 kroner fra de europeiske bompengeselskapenes organisasjon Asecap.

Halleraker hadde ikke oppgitt dette betalte vervet i Stortingets interesseregister, slik han er pliktig til. Også Høyre-ledelsen har sagt at de ikke kjente til Hallerakers honorar i Asecap.

Visste om registeret

Men allerede i 2004 skrev Bergens Tidende og Sunnhordland en rekke artikler om Hallerakers mange verv ved siden av stortingsjobben — deriblant hans verv som visepresident i Asecap.

Også den gang ble det påpekt at vervet ikke var innregistrert til Stortinget.

«Halleraker bryter dette regelverket på flere punkter», skrev Sunnhordland i juli 2004, og listet opp flere verv stortingsrepresentanten ikke hadde registrert.

Ett av dem var vervet i Asecap. Den gang var registeret frivillig, men fra 2009 ble det obligatorisk.

— Vi gjør jevnlig representantene oppmerksom på registeret. Sist gang i oktober i fjor, hvor det fremgikk at registrering er obligatorisk, svarer Høyres sekretariatsleder Lars Øy på spørsmål om hva Høyre gjør for å sørge for at stortingsrepresentantene vet om og følger regelverket.

Halleraker selv er sykmeldt, og kunne ikke kommentere saken.

Ekstralønn på 172.000 kroner

BT satte også søkelys på Hallerakers mange verv i 2004, deriblant en 25-prosentstilling som daglig leder i Sunnhordland bru- og tunnelselskap, der Halleraker mottok 172.000 kroner i lønn. Halleraker avviste den gang at vervene var problematiske i forhold til jobben som stortingsrepresentant.

— Stortingsvervet er et usikkert karriereverv. Man kan ikke brenne alle broer fordi man får et politisk verv, sa han.

Derimot var daværende visepresident i Stortinget, nylig avdøde Inge Lønning, kritisk til sin partikollega.

— Av praktiske grunner er det veldig vanskelig å kombinere vervet som stortingsrepresentant med deltidsjobber fordi vervet som representant krever så mye tid, sa Lønning.

Daværende styreleder i Sunnhordland bru- og tunnelselskap, Harry Herstad, forsvarte ansettelsen av Halleraker med at han satt i maktens sentrum.

— Det sparer selskapet for store ressurser. Alternativet hadde vært å betale store summer for å drive lobbyvirksomhet selv, sa Herstad til Sunnhordland i 2004.

Fikk kjeft av Lønning

Det fikk Inge Lønning til å reagere kraftig:

Les også

Solberg mener hun burde sett på Halleraker-saken

Les også

- Oppslagene har skadet ham

— Det er pr. definisjon utelukket for en stortingsrepresentant å drive lobbyisme. Dette må være en misforståelse, sa Lønning.

Han var kritisk til Hallerakers dobbeltroller, som han kalte «i beste fall umusikalsk».

— Et selskap skal ikke ha noen som helst fordel av at et styremedlem sitter på Stortinget, slo Lønning fast.

Som resultat av kritikken trakk Halleraker seg i 2005 som styreleder i Sunnhordland bru- og tunnelselskap og Norvegfinans. Derimot fortsatte han som visepresident i Asecap frem til 2007, og mottok ifølge VG honorar fra organisasjonen helt frem til 2010.

— Jeg vet ikke hvorfor han fortsatte i Asecap. Normalt ville han sittet ut valgperioden. Men Øyvind har en unik kompetanse, som trolig var etterspurt, sier Harry Herstad i dag.

Publisert