Høstmorgenen er hustrig, men rottefangeren smiler varmt. Selv tar jeg en ekstra kikk i det ustelte blomsterbedet på jakt etter langhalede skapninger.

— Jeg har jobbet med dette i mer en femten år, og jeg har aldri sett så mange rotter i Bergen som i år, sier Frode M. Thuland i Anticimex.

Knallet 300 rotter

Nå har de tatt i bruk nye feller som blir satt ned i kummer i kloakken. Når rottene går forbi skyter pigger ned og slår i hjel rotten. Rottelikene blir skylt ut med vannet.

— De er utrolig effektive. I en kloakk ble 300 rotter knallet i løpet av få uker. På Sotra har jeg en felle som i snitt har slått ut to rotter hver dag siden den ble satt opp i februar i 2012. Til nå i år har den tatt 599 rotter, sier Thuland.

KLOAKKFELLE: Fellen er plassert over de åpne rørene og slår ut når rottene snuser seg forbi. I Anticimex har de 46 kloakkfeller i Bergensområdet. Hver felle tar i snitt 100 rotter i året. I tillegg bruker de også nye feller som står på bakken. Der drepes rottene med strøm og lempes i et spann. Så får firmaet en sms med melding om fangst i bøtten.
ROTTEBOL: I blindkjellere under de gamle bygårdene trives rottene. - Vi har ryddet, lagt ut gift og satt opp feller for å bli kvitt dem her, sier Gry Halseth.
Rune Meyer Berentsen
SMAKK: I denne fellen i et hønsehus i Lindås kommune har fem rotter måtte bøte med livet de siste par ukene. For å unngå rotter inne er det viktigste rådet å ha god orden og tette hull. Rotteskjelettet er lealaust, og hodet kan formes slik at de kan komme inn små hull på 12 millimeter.

Hele Bergen sentrum er full av rotter, kanskje aller mest i strøkene fra Sandviken til rundt Torgallmenningen. Men også i blokkområder i bydelene fanger de nye fellene jevnt og trutt skadedyr. Thuland tror at anslagene på at det er like mange rotter som mennesker i byen kan være rett.

— Hvorfor ser vi så få av dem?

— De er nattdyr som er mest aktive mellom klokken ti om kvelden og fire om morgenen. 90 prosent av rottene bor nede i kloakken og de er ganske sky. Ser du en rotte på dagtid, er det trolig en syk rotte eller en utstøtt hannrotte, forklarer han.

Våknet av rottebråk

En kvinne i svart dunjakke kommer ut av en av de gamle bygårdene fra 1800-tallet på Nedre Nygård. Hun kikker nysgjerrig ned i kloakkummen, der maskinen som har spiddet 22 rotter den siste uken er montert.

— Det er bra dere tar dem. Vi bruker feller og gift for å bli kvitt dem i kjelleren hos oss, sier Gry Halseth. Hun viser oss inn bygården og åpner enn grå luke i gulvet på yttergangen. Under hele bygården er det en 120 centimeter høy blindkjeller.

— Kjelleren var full av boss, men vi har ryddet den på dugnad. Vi har fanget en del rotter her, men hva hjelper det når folk mater rottene med due- og kattemat, sier hun.

I Mattilsynet forteller de om mange meldinger om rotter i bakgårder i sentrum. Folk har observert rotter inne på restauranter og et gatekjøkken ble nylig stengt da de fant en død rotte der.

— Når det er gravearbeid, blir rottene mer synlige. En gang fikk vi melding om at gjester på et sentrumshotell hadde våknet av alt bråket rottene laget, sier seniorinspektør Magrethe Wold i Mattilsynet.

Resistente mot gift

Det finnes undersøkelser i Danmark og Sverige som kan tyde på at enkelte rotter er blitt resistente mot gift.

— Vi sender derfor inn halen på de rottene vi fanger, slik at de kan undersøkes. Jeg tror at bruken av rottegift vil bli kraftig redusert de neste årene, sier Thuland.

Her kan du lese mer om resistens mot rottegift.

R otter ikke ekle

Nede i kloakken bor rottene i tørre bol. En alfahann styrer familien. Normalt beveger de seg ikke mer enn 400 meter i døgnet. Og de gnager seg lett gjennom plastrør og eldre sementrør med skader.

Mus og rotter trives ikke så godt sammen. Har du rotter, har du normalt ikke mus i huset.

Selv skjønner ikke Thuland hvorfor folk synes rottene er så ekle.

— Folk har jo både hamster og marsvin hjemme, sier han.

NYSGJERRIG NABO: Nabo Gry Halseth er glad for alle rotter som blir fjernet fra området og kikker nysgjerrig ned i kloakken for å se hvordan drapsmaskinen virker. - Rotter spiser alt og er kannibaler, men det er renslige dyr som bruker en stor del av tiden til å gjøre seg rene, forklarer Frode M. Thuland i Anticimex.
Rune Meyer Berentsen