Varsler kutt og mer skatt

Finansbyråd Liv Røssland vurderer å gjeninnføre eiendomsskatten. Neste år mangler hun en halv milliard kroner på budsjettet.

Publisert Publisert

MISTER PENGER: Finansbyråd Liv Røssland (Frp) må konstatere at Bergen kommune mister tilskudd etter at kollegaene hennes kom inn i regjeringen. H-Frp-regjeringen strammer også inn gjeldsskruen, noe som vil få konsekvenser for byrådets budsjetter i de kommende årene.Arkvivfoto: Tor Høvik

 • Gerd Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Byrådet la i dag frem en sak som beskriver de økonomiske utsiktene for Bergen kommune.

— Det som kommer frem er at de økonomiske utsiktene de neste årene gjør at handlingsrommet vårt er veldig, veldig trangt. Vi står i fare for å bruke penger vi ikke har. Det er en situasjon vi ikke kan ha. Den øvelsen har vært prøvd før, sier Røssland.

I disse dager har byrådet begynt å lage budsjettet for neste år. Der blir det kutt.

Går på en sprekk

— Vi ser at vi har en utfordring på 470 millioner kroner neste år, for å ha handlingsrom. Da må alle kort på bordet, både på inntekts og utgiftssiden. Vi må ta de tøffe debattene, og kan ikke ha hellige kuer, sier Røssland.

— For Frp har nei til eiendomsskatt for husholdninger vært en slik hellig ku. Betyr det at det kan bli aktuelt å gjeninnføre den?

— Ja, det jeg sier er at vi er nødt til å diskutere det. Vi er ikke en situasjon hvor vi kan stanse vedlikeholdet og rehabilitering av skoler.

I morgen legger byrådet frem tertialrapporten. Der kommer det frem hvordan kommunen ligger an i forhold til budsjettet. Allerede nå sier Røssland at det er en sprekk.

— Det står at vi har utgifter utover rammene i budsjettet, og at vi har en økonomisk utfordring. Det er ikke lystelig lesning, sier hun.

Mindre i skatt og utbytte

Det er flere grunner til at kommunens økonomi er forverret:

 • Svakere skatteinngang i år og lavere vekst i disse inntektene enn forutsatt for 2015 gjør at Bergen kommune kan komme til å ha et sted mellom 130-160 millioner kroner mindre i skatteinntekter enn det som er lagt til grunn i den gjeldende økonomiplanen.
 • I vedtatt økonomiplan er utbytte fra BKK satt til 300 millioner kroner i året. Selskapet har varslet en reduksjon i samlet årlig utbytte fra 800 til 400 millioner kroner. Dersom dette blir realiteten, må kommunen halvere sitt anslag på årlig utbytte fra BKK til 150 millioner kroner i kommende økonomiplanperiode.
 • Utgiftene til pensjon ser også ut til å øke med om lag 100 millioner kroner til neste år. Inkludert amortisering av premieavvik kommer pensjonskostnadene de neste årene til å øke med ytterligere 100 millioner kroner i året.
 • På grunn av økt låneopptak kommer utgifter til renter og avdrag til å øke med mer enn 100 millioner kroner i året. I vedlikeholdsplanen er det lagt opp til å styrke rammen til vedlikehold fra 80 millioner kroner i 2014 til 130 millioner kroner i 2014.

Skuffet over egen regjering

Saken tar for seg virkningene av regjeringens økonomiske opplegg for kommunene i 2015, det reviderte nasjonalbudsjettet for 2014 og virkningene av kommunens egne vedtatt planer.

Røssland la ikke skjul på at hun var skuffet over egen regjering da den la frem kommuneproposisjonen 15. mai. Der mistet Bergen kommune flere tilskudd.

Det lavere BKK-utbyttet er også en av grunnene til eiendomsskatten nå kan bli gjeninnført. I sin tid var det meningen at utbyttet fra BKK skulle dekke den lavere inntjeningen på grunn av kuttene i eiendomsskatt. Det gjør det ikke lenger, noe som betyr at skattekuttet spiser av pengene som går til tjenester.

— At utbyttet fra BKK blir lavere, har vi visst lenge. Så det er ingen nyhet, sier Røssland.

Skuffede huseiere

Forslaget om eiendomsskatt faller ikke i god jord hor Huseiernes landsforbund. Da eiendomsskatten ble fjernet i 2012 arrangerte de middag med champagne, kaker og fyrverkeri på Hotel Norge for å feire. Både finansbyråden og ordføreren var til stede.

Nå er distriktsleder Monica Bryner skuffet.

— Vi er sterkt imot eiendomsskatten. Den er urettferdig, og tar ikke hensyn til folks økonomi og hvorvidt de har gjeld på boligen eller ikke, sier hun.

- Prestisjenederlag

— Det blir et prestisjenederlag for byrådet å innføre skatten igjen. Men det er den eneste fornuftige beslutningen. Kommunen er egentlig i en prekær økonomisk situasjon. sier Ove Sverre Bjørdal (Sp).

I mai advarte han og gruppeleder i Ap, Harald Schjelderup, mot de økonomiske utsiktene.

Eiendomsskatten utgjør rundt 200 millioner kroner årlig. Det betyr at den alene ikke kan dekke alt.

— Det blir kutt i tjenester også, det er en automatisk konsekvens av at man må spare inn, sier Bjørdal.

- Har ført oss bak lyset

— Byrådet har ført opposisjonen og bergenserne bak lyset i flere år, ved å hevde at de har stålkontroll på økonomien og at de måtte rydde opp etter Ap. Dette er sannhetens øyeblikk når det gjelder Monica Mæland og Ragnhild Stolt-Nielsens økonomistyring, sier Oddny Miljeteig (SV).

— Dette vil merkes i eldreomsorg, barnehager og skolen, samtidig som vi har falleferdige kommunale bygg, i motsetning til Trondheim. Det er forferdelig alvorlig å skjære ned med en halv milliard kroner, fortsetter hun.

Hun viser til festen da Huseiernes landsforbund, sammen med ordfører Trude Drevland og flere toppolitikere fra byrådspartiene, feiret at eiendomsskatten ble fjernet.

— Det er toppen av politisk bedrag var da de drakk champagne og sendte opp fyrverkeri for å feire at de fjernet eiendomsskatten. Jeg håper de kjenner avsmak over det i dag, sier Miljeteig.

Les byrådssaken:

Økonomiske utsikter for Bergen kommune. Foreberedelse økonomiplan 2015-2018[1.5 Mb]

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. For 131 år siden var det et luksushotell. Et samboerpar på jobbjakt har lagt store planer.

 2. Lange køer da «alle» skulle hjem samtidig etter pinsen

 3. Magne gikk tom for strøm – ble nektet på bussen

 4. George Floyd døde av kvelning

 5. – Vi har et stort problem. Han sier han har drept moren sin og trenger hjelp til å fjerne henne.

 6. Derfor synker smittetallet selv om samfunnet åpner igjen