Her passerer jagerflyene over Bergen

Ved 12.25-tiden fløy Forsvarets F-35-fly over Bergen og videre sørover.

Publisert Publisert

OVER BERGEN: Flyene idet de passerer over Bergen sentrum. Foto: Bjørn Erik Larsen

  1. Leserne mener

De elleve jagerflyene passerte over Bergensdalen i stjerneformasjon. De var et mektig syn.

Kampflyene la seg i deler av landet i en julestjerneformasjon for å markere at året går mot slutten. Forsvarets F-16-fly gjorde tilsvarende operasjon i Nord-Norge.

1500 fot og 240 knop

De elleve flyene kom fra hjemmebasen på Ørland, fløy over Trondheim klokken 11.35 før turen fortsatte mot Molde og Ålesund. Klokken 12.25 passerte de Bergen. BTs team var i sentrum da de kom.

– De har ligget på mellom 1500 og 3000 fot gjennom hele turen. Jeg vil anta at de lå på 1500 fot over Bergen, med en fart på 240 knop, sier oberstløytnant Stine Barclay Gaasland som er kommunikasjonssjef i Luftforsvaret.

240 knop tilsvarer 444 km/t.

Droppet Haugesund og Stavanger

– Dette er en fin anledning til å trene formasjon med flere kampfly, noe vi sjelden gjør. Luftforsvaret har gjennom hele året feiret 75-årsjubileum. Da er det spesielt fint å avslutte året med en slik markering, sier sjef for 332 skvadron, oberstløytnant Ståle «Steel» Nymoen.

Planene var at flyene skulle dra sørover til Haugesund og Stavanger, men dette skjedde ikke. Forsvaret opplyser dette:

«Det ble dessverre ingen formasjonsflyving over Haugesund og Stavanger som varslet. Ruten ble endret grunnet vær som gjorde at høyde og hastighet måtte justeres. Luftforsvaret ønsker å ta turen innom de to stedene ved en senere anledning.»

BT gjør oppmerksom på at vi i vår opprinnelige artikkel skrev at flyene fløy til Haugesund og Stavanger. Dette viste seg altså være feil.

TREKKER SØROVER: Nedover Bergensdalen på vei mot Haugesund. Foto: Bjørn Erik Larsen

Publisert