BNR-leverandør anklager Monsen for utpressing. Nå er saken anmeldt.

– Jeg har aldri opplevd lignende, sier dieselleverandør Norolf Sæle.

ANKLAGES: Styrelederen i tidligere BNR, Robert Monsen, skal ifølge dieselleverandøren til selskapet ha drevet med utpressing. Foto: Marita Aarekol

 • Anders Haga
 • Tonje Aursland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Sæle er daglig leder i Polar Varme AS. Han kommer med anklagene mot Robert Monsen i en anmeldelse levert politiet 21. mai.

Fergeselskapet BNR gikk konkurs i 2015. Sammen med Birgit Nistad og Espen Samsonsen representerte Monsen det siste fungerende styret til selskapet.

Alle tre er anmeldt av Polar Varme, som var selskapet som i sin tid slo BNR konkurs på grunn av 250.000 kroner i ubetalte dieselregninger.

BNR: Selskapet kjørte i mange år fergen mellom Askøy og Bergen. Her er MS «Snarveien». Foto: Helge Sunde (arkiv)

Privatetterforskere

Sæle kommer i anmeldelsen med en rekke påstander rundt styreleder Monsens behandling av regningene.

Blant annet refereres det til et intervju som privatetterforskerne i ERG AS har gjort med Sæle. Privatetterforskerne var hyret inn av den tidligere daglige lederen i BNR, Trygve Tønnessen.

Han ble i sin tid anmeldt av blant andre Robert Monsen for å ha stjålet diesel for tolv millioner kroner fra BNR, Tønnessens eget selskap.

Dette skulle han ha gjort ved å la båtene i et av de andre selskapene hans, Fjordcharter Norway (FCN), fylle diesel fra BNRs tank. Saken ble henlagt i fjor høst etter fire års etterforskning.

Sier han ble presset

Til privatetterforskerne uttaler Norolf Sæle seg om de 250.000 kronene som BNR skyldte ham. Ifølge BNR-leverandøren sa Monsen at han ikke kom til å få betalt pengene dersom Sæle leverte diesel til FCN.

«Monsen satte som klar betingelse at for å få halvdelen av sitt utestående måtte han ikke levere til Fjordcharter», står det i referatet.

I anmeldelsen gjør Sæle selv et poeng ut av dette:

«Det kan antas at siden PVAS (...) ikke etterkom utpressingsforslaget fra Robert Monsen så fikk PVAS svi i form av at Robert Monsen unnlot og betalte PVAS sine tilgodehavender».

ANMELDER: Norolf Sæle i Polar Varme har anmeldt Robert Monsen og resten av det siste styret til BNR. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Silje Robinson (arkiv)

Står for påstand

Overfor BT stiller Sæle seg undrende til det Monsen skal ha sagt til ham.

– Han nærmest krevde at vi skulle slutte å levere diesel til FCN. Hvis ikke skulle vi ikke få betalt. Men jeg leverte uansett ikke til FCN, men til BNR. Alt dette sa jeg i avhøret med de i ERG.

Sæle forteller at han har drevet i bransjen i mange år og aldri opplevd noe lignende. Han har ikke hatt kontakt med Monsen siden før konkursen.

– Jeg prøvde å få kontakt med ham før jeg slo de konkurs. Etter konkursen så jeg ikke noen grunn til å ha kontakt med dem.

Kommenterer ikke

BT har bedt alle de siste styremedlemmene i BNR, Robert Monsen, Birgit Nistad og Espen Samsonsen, om å kommentere anklagene som Polar Varme fremmer i anmeldelsen. Ingen har svart på BTs henvendelser.

Monsen har også fått forelagt uttalelsene Sæle har gitt BT. Han har ikke gitt noen tilbakemelding på henvendelsen.

Publisert
 1. Økonomisk kriminalitet
 2. Rettssaker
 3. Diesel
 4. Konkurs
 5. Etterforskning

Les mer om dette temaet

 1. Trygve Tønnessen skal ha blitt overfalt med balltre. Volden kan ha vært et bestilt oppdrag, mener privatetterforskere.

 2. Trygve Tønnesen ble anmeldt for milliontyveri fra eget firma. Han har brukt årevis på å renvaske seg.

 3. Tønnessen ble anmeldt for å ha stjålet diesel for 12 millioner. Poli­tiet beskrev et «mini­malt» avvik på 50.000.

 4. Trygve Tønnessen ble anmeldt for å ha skadet egne båter. Nå forteller vitner at de ble presset til å lyge mot ham.

BT anbefaler

Laksevåg-gjengen skapte liv i Vågen. Se bildene fra 17. mai.

LES SAKEN