Skoler dropper klasseturer. Det er ikke nødvendig, mener opplæringsdirektør.

Videregående skoler dropper klasseturer og tolker smittevernet strengere enn anbefalingene. Men elever i grunnskolen får dra på leirskole.

De gledet seg til klassetur på Mjølfjell, men i år dropper Bergen Katedralskole og flere andre skoler klasseturer for vg1-elever. Fra v. Pernille Bertelsen Fosse, Lea Margrethe Slettebakken, Sara Kristine Finsås Sognnes og Isabelle Skeggs Skjønhaug.
 • Cathrine Krane Hansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er 510 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

– Det er veldig dumt at det ikke ble klassetur. Vi hadde gledet oss til å bli bedre kjent på en slik tur, sier førsteårselev Lea Margrethe Slettebakken på Bergen Katedralskole.

Ja til «bli kjent-turer»

Hver høst er det vanlig at videregående skoler har klasseturer for å «riste sammen» de nye elevene i vg1. I år avlyser flere skoler dette av hensyn til covid-19 og smittefare.

Ifølge Bjørn Lyngedal, fylkesdirektøren for opplæring, er ikke det nødvendig.

I samråd med smittevernlegen i Bergen er det åpnet for å reise på «bli kjent-turer», det er også i samsvar med Utdanningsdirektoratets smitteveileder, opplyser Lyngedal.

– Det er psykososiale gevinster ved å gjennomføre slike arrangementer, skriver han i en e-post til BT.

Katten-elever i egen hytte

Bergen Katedralskole har tradisjon for å la førsteårselevene reise til skolens egen hytte Katteli på Mjølfjell. Men altså ikke i år.

– Vi hadde hørt om Katteli, de eldre elevene fortalte mye om den turen, sier Pernille Bertelsen Fosse.

– Det kunne kanskje vært mulig å gjennomføre tur til Katteli i mindre grupper, sier Lea.

Når elevene hører at å droppe klasseturer ved skolestart er strengere enn anbefalingene, sier de at de forstår at skolen gjør det for å være på den sikre siden.

Konstituert rektor Rita Ellinor Andenes sier at turene er utsatt, det kan fortsatt bli tur til våren.

Smittevernet overholdes nøye på Bergen Katedralskole, ifølge konstituert rektor Rita Ellinor Andenes. Fortsatt er det ikke registrert smitte ved skolen, der dette bildet ble tatt i mars.

Katedralskolen har imidlertid hatt aktivitetsdag for førsteklassingene og faglige ekskursjoner til Katteli for biologielevene i tredje klasse.

Til Uppsete

I løpet av denne uken har tre grupper fra ulike klasser på Nordahl Grieg videregående vært på Uppsete fjellstove. Det er uproblematisk, mener rektor Leif Sigurd Danielsen.

– Vanlige klasseturer med sosialt innhold har vi ikke i år. Turen til Uppsete var en faglig ekskursjon for programfag i biologi for 2.-årselever. I videregående blandes elever i ulike fag og det er ikke mulig å innføre klasse-kohorter. Derfor er det svært viktig at smitteverntiltakene gjennomføres, sier han.

Han synes det er viktig at elevene får det opplæringstilbudet de skal ha og understreker at det ikke er kommet noe signal om at turer med faglig innhold skal droppes.

På grunn av smittevern kunne ikke elevene sove i telt. Dermed ble det hengekøyer.

Åsane-elever i hengekøye

På Åsane videregående skole har idrettsfag vg1 vært på en litt spesiell overnattingstur denne uken.

– Dette er en faglig tur i tråd med læreplanen for idrett og friluftsliv. Smittevernveilederen er fulgt, vi kunne ikke ha elevene i telt, så de sov i hengekøyer, sier rektor Jens-Petter Storheim.

De øvrige førsteklassingene har vært på dagsturer i nærområdene uten overnatting.

– Vi kommer ikke til å arrangere turer som setter den enkelte i en utrygg situasjon i forhold til smitte. Ellers har vi veldig fokus på hygiene og oppfordrer elevene til å følge avstandskrav. Men det er generelt vanskelig for oss i skolen, sier Storheim.

Amalie Skram videregående skole har også planlagt minimalt med turer i år, opplyser rektor Lars Berntsen.

Her er elever på Hålandsdalen leirskole lenge før koronapandemien. – Det er kommet tydelig signal fra Udir om at leirskoleopphold skal gjennomføres, sier skoledirektør Marius Arnason Bøe.

Nesten full drift i Hålandsdalen

Mens videregående skoler dropper sosiale klasseturer, er det ikke restriksjoner for dette i grunnskolen, ifølge skoledirektør Marius Arnason Bøe i Bergen kommune.

– Men det må skje innenfor smittevernkrav som til enhver tid gjelder, både for offentlig transport og kohorter, sier han.

Leirskoleopphold gjennomføres også, i tråd med anbefalingene fra Udir.

I juni ble leirskolen i Hålandsdalen drevet med halv kapasitet, men nå er det tilnærmet full drift.

Systemer for mat og overnatting

– Elever fra ulike skoler er på leirskolen samme uke. Dette har vi avklart med smittevernkontoret. De man er på leirskole med utgjør kohorten den uken. Leirskolen følger smittevernveilederen og lager egne systemer for matservering og overnatting, sier Bøe.

I tiende trinn er det vanlig å planlegge en klassetur. Ålesund er blant kommunene som fraråder slike turer nå.

– Vi har ikke gått ut med noe spesifikt forbud mot dette. Det er ofte foreldregrupper som arrangerer slike turer. Hvis de gjør det, må de vurdere om de klarer å opprettholde alle krav til smittevern. Men mitt inntrykk er at det generelt er mindre aktivitet nå.

 • Hør koronapodden i appen BT Lytt eller direkte i vinduet nedenfor:
Publisert
 1. Koronaviruset
 2. Smittevern
 3. Utdanningsdirektoratet
 4. Symptomer
 5. Skolestart

Les mer om dette temaet

 1. Datatilsynet krever at Jan og medelevene får nye karakterer. – Jeg tror det er for sent.

 2. 121 studenter i Bergen har fått påvist smitte siden studiestart

 3. Lærer og elever i korona-karantene

 4. – Foreldre har fått separasjonsangst

BT anbefaler

Det var «vinn eller forsvinn». Nå har hun tapt gårds­striden for tredje gang.

Saken om Haugland bondegård har vært oppe i Høyesterett. Men også der tapte Malene Johnsen og naboen saken.

LES SAKEN