Mer regn i vente

– Regnværet som kommer nå, er pent og pyntelig, sier vakthavende meteorolog Olav Krogsæter i Stormgeo.

Publisert Publisert

VÅTT: Kartet viser forventet nedbør i 8-tiden fredag morgen. Foto: STORM.NO (skjermdump)

Det er mye vann i bakken etter de kraftige regnbygene som kom onsdag kveld og natt til torsdag.

– Men faren er lavere enn den var i natt. Selv om den ikke er over, er den i ferd med å stabilisere seg gradvis, sier meteorologen hos Stormgeo.

Men ifølge meteorologene går vi en våt helg i møte.

– Det blir en skikkelig grå og våt start på helgen, sier Beate Tveita, også meteorolog hos Stormgeo.

Les også

Se video fra Voss: – Helt vilt. Asfalten krøllet seg som papir.

Regnet skal øke natt til fredag og vare utover dagen, sier Tveita.

– Så vil det bare fortsette å regne helt frem til søndag, men en pause midt på dagen på lørdag.

Det kommer ganske store mengder frem til lørdagen, når vi får en pause. Men det er ikke styrtregn, mer vanlig høstvær, sier Tveita.

Likevel vil det fortsette å være mildt i være. På lørdag kan det komme opp mot 20 grader, ifølge Stormgeo.

Forventet mer

– Vi trodde det skulle komme mer nedbør enn det gjorde. Jevnt over var det litt mindre onsdag kveld og natt til torsdag, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid hos Meteorologisk institutt i Bergen.

Meteorologene har ikke noe farevarsel ute nå.

I løpet av et døgn fra fredag morgen til lørdag morgen kan det komme 50–80 millimeter nedbør på de våteste plassene i ytre deler av Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Men dette er en annen og mer jevn nedbør. Det er en del sønnavind i vente fredag, og det vil blåse kuling på kysten, sier Fagerlid.

Flomvarsel nedgradert

Torsdag ble flomvarselet for Vestlandet nedgradert til grønt nivå, som er det laveste. Nedbøren var avtakende, og vannføringen stort sett synkende de fleste steder.

For fredag står flomfaren foreløpig på gult nivå.

– Men det vil vi gjøre en vurdering på seinere, sier Tommy Skårholen, som er vakthavende hydrolog ved flomvarslingen hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Kollegene hos jordskredvarslingen til NVE har i formiddagstimene torsdag forsøkt å skaffe seg overblikk over gårsdagens og nattens hendelser.

– Vi hadde oransje varsel, men nå er vi på gult nivå. Det verste regnet har gitt seg, og skredfaren vil være avtakende utover dagen, men tar seg opp i morgen, sier Mads Peter Dahl, som er vakthavende hos jordskredvarslingen.

Jordskredfaren for fredag ligger på gult nivå for Hordaland og Sogn og Fjordane.

Les også

Norheimsund: – Enorme vannmasser fosset ned mot huset vårt

Våtest på Gullfjellet

Det var Gullfjellet som fikk mest nedbør i hele landet med 68,3 millimeter. På en time mellom klokken 19 og 20 onsdag kom det 19,2 millimeter.

På Fossmark mellom Vaksdal og Stanghelle regnet det 50,7 millimeter på åtte timer frem til midnatt onsdag.

– Det var mye lavere på kysten. Jeg har en privat stasjon på Kolltveit, der jeg bor, og der var det bare seks millimeter nedbør, sier Krogsæter.

Meteorologen hos Stormgeo forteller at Åsane fikk 40,5 millimeter nedbør, mens Florida fikk 36,9. I Skredderdalen kom det 35,7 millimeter, Sandsli fikk 33,8 mens Flesland fikk 29 millimeter.

– Det ble registrert 5000 lynnedslag i Hordaland, Sogn og Fjordane og i havområdene utenfor i tidsrommet fra onsdag morgen klokken 8 til torsdag morgen. Det lynte veldig mye ute i Nordsjøen, sier meteorolog Fagerlid.

Publisert