Propaneksplosjon i hytte på Fløyen

Tre personer er lettere skadet. Store materielle skader på Fjell-hytten.

Publisert:

EKSPLOSJON: Rutene er knust og det er store skader på Fjell-hytten etter ulykken. Politiet har sperret av området rundt hytten. Foto: Nikita Solenov

Torsdags kveld fikk politiet inn en melding om at det hadde vært en kraftig eksplosjon i en hytte på Fløyen.

«Det har vært en kraftig propangasseksplosjon i en hytte på Fløyen. Alle vinduer er blåst ut, men det er ingen tegn til videre varmgang i hytten», meldte 110-sentralen på Twitter samme kveld.

Ulykken skjedde i Fjell-hytten, som ligger på Midtfjellet, mellom Blåmanen og Fløyen. Hytten ble bygget i 1919, og eies nå av idrettsklubben Fjell-kameraterne.

BT meldte om hendelsen klokken 21.18.

Brannskader

Vaktkommandør Karl Arne-Røyseth fortalte til BT at de i 21-tiden torsdags kveld fikk inn en melding om at flere personer kom til Fløibanen med brannskader.

– De har fortalt at det har vært en eksplosjon i en liten flaske med propan. De tok banen ned, og ble sendt videre til legevakten, sa han.

UTRYKNING: Brannvesenet på vei opp mot Fløyen. Foto: HELGE O. SVELA

Tre personer oppsøkte legevakten etter eksplosjonen, og ytterligere fem skal ha vært involvert i ulykken. De fem andre dro hjem.

Politiet hadde patrulje både på hytten og på Haukeland sykehus på torsdags kveld, og hadde kontakt med de fem som har dratt hjem over telefon.

De tre som oppsøkte legevakten var lettere skadet, men ble likevel sendt videre til Haukeland sykehus. Etter hva helse Bergen opplyser er det snakk om to menn på 66 og 65 år, og en 42 år gammel kvinne.

Ifølge operasjonsleder Stein Rune Halleraker ble det først satt i gang en stor aksjon, fordi det var uklart hvor mange som var skadet.

– Vi fikk raskt kontroll over situasjonen, og skalerte ned, sier han.

Vinduene blåst ut

Brigadeleder Knut Milde fra Bergen brannvesen var på stedet ved Fjell-hytten torsdags kveld.

– Da vi kom frem så vi raskt at det var store skader på hytten, men ingen brann. Vi gjorde da en etterkontroll for å se at det ikke brant noen steder eller at det kunne blusse opp flammer, sier han.

KRAFTIG TRYKK: Trykket etter propaneksplosjonen har ført til at vinduer og trappeoppgang har blåst bort fra hytten. Foto: Nikita Solenov

Ifølge Milde er det tydelig at det har skjedd en kraftig eksplosjon i hytten. Det store trykket har ført til at vinduene har blåst ut av hytten. Man kan også se sprekker i veggene og hele takkonstruksjonen har løsnet.

– Deler av vinduene og vinduskarmene har blåst mellom 20 til 30 meter bortenfor hytten. Interiøret på innsiden av hytten var ødelagt og lå hulter til bulter, sier han.

Milde har selv ingen formening om hvor eksplosjonen startet.

Årsaken til eksplosjonen er fremdeles uklar

På fredag formiddag holder politiet på med å gjennomføre avhør av personene som var til stede i hytten da eksplosjonen skjedde.

SKADER: Det er store sprekker på veggene, og takkonstruksjonen har løsnet. Foto: Nikita Solenov

– Vi skal få utført kriminaltekniske undersøkelser i hytten. De blir trolig påbegynt over helgen, sier politioverbetjent Eirik Daae fra brann- og tyveriavsnittet i Vest politidistrikt.

Foreløpig har han ikke noe svar på hva som har skjedd.

– Vi er kjent med at en propanbeholder har eksplodert i hytten, men ikke hvorfor. Det er det undersøkelsene våre må gi svar på.

Publisert: