I opptakten til landsmøtet på Gardermoen slo den påtroppende nestlederen Oddny Miljeteig det klinkende klart fast:

-  For et parti som ligger med sperregrensen som første utfordring, er det et luksusproblem å diskutere regjeringsdeltakelse. Skal vi bruke kreftene våre nå på hvordan vi skal komme i regjering? Det vil være stormannsgalskap.Hennes kommende nestlederkamerat, Bård Vegar Solhjell, er langt fra like bombastisk når BT snakker med han på landsmøtet:

- Ethvert politisk parti må ha som mål å styre landet. Vi trengs fordi det blir et mye klarere rødt og grønt prosjekt med oss i regjering, sier han.

Hånd på rattet

Solhjell mener SV klarte å sette sitt tydelige stempel, men mistet oppslutningen, sist de var i regjering med Ap og Sp, og viser blant annet til barnehagereformen.

Han mener SV må være en del av eventuelle alternative samarbeidsregjeringer til den borgerlige regjeringen.

- Men så klart ikke om vi ligger på tre prosent.

Heller ikke SV-leder Lysbakken er helt på linje med Miljeteig med tanke på hva som bør gjøres etter valget i 2017. - Så lenge vi ligger der vi ligger på meningsmålingene, så er det ikke så mye vits i å diskutere dette. Men uansett om vi er små eller store ønsker vi å komme i en posisjon hvor vi kan ha hånden på rattet, og være med å legge kursen for Norge fremover.

Litt temperatur

Blant de få sakene som får temperaturen til å stige på SVs landsmøte i helgen er spørsmålet om hvem som skal sitte i sentralstyret til partiet.

Mangeårig medlem av sentralstyret, og tidligere statssekretær i den rødgrønne regjeringen, Ingrid Fiskaa, var ute i den forberedende valgkomiteens forslag. Hordaland SV tar kampen for å få henne inn igjen:- Den kritiske stemmen hun står for, for eksempel i utenrikspolitikken, trengs i sentralstyret, sier fylkesleder Steinar Nørstebø.

Ingrid Fiskaa er glad for støtten.

- Hvorfor bør du være i sentralstyret?

- Partiet vet at jeg er en tydelig stemme innad i partitoppen for viktige strømninger i SV. Det gjelder blant annet når det kommer til utenrikspolitikken.