Tror islamistiske partier kan vinne valg i Europa

I boken «Underkastelse» vinner et islamistisk parti valget i Frankrike. - Ikke et usannsynlig scenario, sier BT-spaltist Asle Toje.

MOTSTANDER: Asle Toje mener det er uheldig om etniske grupper stifter egne religiøse partier. - Det vil skape store brytninger og konflikter i det politiske systemet, sier Toje.
Publisert: Publisert:
I NORGE: Satireromanen «Underkastelse» kom denne helgen ut på Cappelen Damm forlag.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Under tittelen «Underkastelse», kom satireromanen «Soumission» ut på norsk denne helgen. Den er skrevet av Michel Houellebecq, en av Frankrikes mest kontroversielle forfattere. Les også: BT anmeldte «Soumission»

I boken vinner et islamistisk parti makten i Frankrike, med støtte fra venstresiden. Det er ikke umulig, mener Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og spaltist i BT. Det var Klassekampen som omtalte saken først.

— I boken får du et moderat, muslimsk parti. De fremstiller seg som en islamsk variant av KrF. Det er ikke usannsynlig at slike partier vil oppstå, sier Toje til BT.

«Ren science fiction»

Knut Vikør er professor ved Universitetet i Bergen og ekspert på islam. Han er uenig med Toje, og beskriver boken som «ren science fiction».

— Bokens scenario er totalt urealistisk. Den sekulære ryggmargen er svært hard i Frankrike, sier Vikør.

Han viser til at landet har et sterkt skille mellom religion og stat, og at opinionen har liten sympati for å gi religion plass i offentligheten.

— Forbud og skarpe reaksjoner på religiøse hodeplagg og symboler er et godt eksempel på dette, sier professoren.

Velgergrunnlag

Toje mener på sin side at fem millioner franske muslimer gjør det mulig å danne et religiøst parti. Han tror partiet ville kunne mobilisere religiøse velgere som ikke finner seg til rette i dagens partistruktur.

— Som i de fleste europeiske land, stemmer franske muslimer overveiende på venstresiden. Men venstresiden har et svært liberalt verdisyn, f.eks. på homofile og seksuelle minoriteter. Det er problematisk for konservative mennesker. Samtidig har de tradisjonelle, konservative partiene vært skeptiske til islam, sier Toje.

Utelukker ikke flertall

Valget i boken finner sted i 2022, under helt spesielle omstendigheter. Dagens president François Hollande har hatt en svært mislykket, andre presidentperiode. Dette blir katastrofalt for de etablerte partiene, og gjør at høyreekstreme Marine Le Pen og Front National vinner første runde av presidentvalget. Det islamistiske partiet kommer på andre plass.

— Gitt valget mellom Marine Le Pen og en islamist, er det trolig at venstresiden vil velge islamisten. Dermed kan en islamistisk kandidat få flertall, sier Toje.

KONTROVERSIELL: Michel Houellebecq har mottatt en rekke priser, men også høstet sterk kritikk.

I boken bruker forfatteren overdrivelse og absurditet som virkemidler: Etter valgseieren klarer det islamistiske partiet raskt å innføre flerkoneri og sende kvinnene ut av arbeidslivet.— Houellebecqs kritikk er at islam og vestlig kultur ikke lar seg forene, sier Toje.

Avviser tolkningen

Professor Vikør vil ikke gå god for at dette er budskapet fra den franske forfatteren, og han avviser at islam og vestlig kultur ikke lar seg forene.

— En religion blir det de troende gjør den til. I Europa har vi muslimer som er av den oppfatning at islam og demokrati går sammen. Så lenge det er tilfellet, er ikke dette noe problem, sier Vikør.

— Når vi har sett problemer, skyldes det at islam har hatt kortere tid på å tilpasse seg enn kristendommen. Men det er ingen grunn til at vi ikke skal se samme utvikling i islam som i kristendommen, sier Vikør.

Publisert: