Viggo Lynghaug står og ser ut over Torget. Drømmen hans er å få tilbake torgplassen han hadde her for rundt ti år siden. Nå har han sendt inn ny søknad til kommunen og håper at han snart skal få lov til å selge strikkeproduktene sine på Torget igjen.

— Dette er avgjørende for meg. Jeg har kjempet og kjempet i nesten ti år og nå håper jeg inderlig at jeg får komme inn igjen på Torget, sier Viggo Lynghaug.

Kastet ut i 2005

Lynghaug ble kastet ut fra Torget i 2005 fordi han solgte utenlandske strikkeprodukter. Men slaget om Torget begynte allerede i 2002, da det ble innførte forbud mot salg at utenlandske strikkeprodukter. Lynghaug ville ikke skrive under på en slik klausul i leieavtalen sin og ble til slutt kastet ut.

Lynghaug gikk til sak mot kommunen, men tapte i to rettsinstanser. Lynghaug ga likevel ikke opp, og kontaktet den kinesiske ambassaden i Norge. I et brev til Monica Mæland uttrykte ambassaden bekymring over at kinesiske varer ble diskriminert i Bergen.

I januar 2010 kontaktet Lynghaug også Utenriksdepartementet, men daværende Næringsbyråd Øistein Christoffersen mente at brevet fra UD ikke forandret noe.

— Jeg er blitt 20 år eldre på de ti årene på grunn av denne regelen. Nå håper jeg bare at jeg kan få en plass slik at jeg kan forsørge mine fire gutter og min kone, sier han.

Ny søknad til kommunen

I søknaden til kommunen legger han blant annet vekt på at han selv har sett at eksisterende selgere på Torget har utenlandske strikkeprodukter i bodene sine.

— De nektet med plass bare fordi jeg solgte utenlandske strikkeprodukter, men det er tydelig at denne regelen ikke lenger praktiseres. Jeg håper derfor jeg nå kan bli vurdert på like linje med mine andre konkurrenter, sier Lynghaug.

De siste årene har Lynghaug vært innom torgene i Ålesund og Stavanger, men det er Torget i Bergen som står øverst på ønskelisten.

— Det er på Torget i Bergen jeg ønsker å være og det er også her familien min bor.

Svar fra kommunen

Næringsbyråd Gunnar Bakke sier at søknaden til Lynghaug vil bli videresendt til Grønn etat i Bergen kommune.

— Det er de som har ansvaret for det området som kan være aktuelt for Lynghaug. Selve torgflaten er nå forbeholdt torghandlere som selger fisk og sjømat, lokalprodusert gårdsmat eller blomster, sier Gunnar Bakke.

Seksjonsleder i Grønn etat, Rune Hesjedal, sier at de i disse dager jobber med å få kabalen til å gå opp i Vågsbunnen.

— Vi har i 2012 og 2013 hatt seks torghandlere på Nedre Vågsallmenning som er blitt overført fra Torget. I 2014 kommer ytterligere tre torghandlere over fra Torget. Vi skal nå finne plass til alle, men det vil ikke bli plass til alle torgbodene på Nedre Vågsallmenningen, sier Rune Hesjedal.

Han sier at de nå jobber med å finne plass til alle i Vågsbunnen og at kabalen vil være klar i løpet av kort tid.

— Før vi har konkludert her kan jeg ikke kommentere nye søknader, legger han til.

Tilbake på Torget sitter Viggo Lynghaug og viser frem mønstre han har designet selv. Han har allerede gensere og ullprodukter klart, men vil ikke sett i gang noen storproduksjon før han har fått seg en fast torgplass.

— Jeg vet ikke hva jeg gjør dersom jeg får avslag på søknaden min. Det er dette jeg kan. Det er dette som er livet mitt, sier han.