Her kommer stormen

Et kraftig lavtrykk fra vest vil gi storm til helgen. Meteorologene spår svært høye bølger og kraftig vind på både på kysten og i fjellet.

Publisert Publisert
  • Ingvild Rugland
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Vi har en stormfull helg i vente, spår meteorologene i Storm og Vervarslinga på Vestlandet. Nøyaktig hvor kraftig vinden blir, sitter ekspertene og vurderer akkurat nå.

— Det kommer et intenst lavtrykk inn fra vest på fredagen og da blir det nok storm på vestlandskysten. Hvor sterk den blir, er usikkert, sier vakthavende meteolog Kristin Seter ved Vervarslinga.

Onsdag ettermiddag har meteorologene oppjustert varslingen til storm med orkan i kastene. Det er ventet vindkast opp mot 35-45 meter i sekundet på hele vestlandskysten. Orkan styrke er 32 sekundmeter.

Vinden vil treffe rett ved Stad og gi storm på Vestlandet sør for Stad. Fredagen vil vinden herje hovedsakelig ved kysten før den tar seg en hvilepause.

Lørdagen kommer et enda kraftigere lavtrykk inn, også det fra vest. Uværet har ennå ikke fått et navn - det skjer dersom det går ut ekstremvarsel.

Fjellet blir gufsete

— To lavtrykk gjør at det blir en stormfull helg på Vestlandet, sier Seter.

Vind fra vest gjør at det vil blåse kraftig i hele Sør-Norge. Har du tenkt deg på fjellet, må du være forberedt på dårlige forhold.

— Fjellet er ikke noe blivende sted i helgen, i alle fall ikke utendørs. Med så mye vind og nedbør, blir det ganske gufsete, sier Seter.

Sist det var meldt høy vannstand, flommet det over på Bryggen.

Les også

Bryggen uskadet etter stormfloen

Det var varslet vannstand på Bryggen på 208 cm. Den oversvømmes ved 200 cm. Til helgen er det trolig ikke fare for oversvømmelse ved Bryggen.

— Det blir verst på kysten. Bryggen ser trygg ut, sier Kristin Seter.

- Hold deg unna bølgene!

Meterologene ved Storm Geo spår også kraftige vindforhold i helgen, og tror på storm. Prognosene er noe nedjustert fra tirsdagen, da de antydet mulig orkan styrke.

— Lørdagen tror vi Sogn og Fjordane vil få den kraftigste vinden, men det vil blåse godt på hele Vestlandet. Modellen viser liten til full storm, sier Cecilie Villanger, vakthavende meteorolog i Storm Geo.

Det er også ventet unormalt høy vannstand, noe som betyr høye bølger. Seter anbefaler båteiere å sikre båter og andre løse gjenstander.

— Jeg vil fraråde folk å gå ned i fjæresteinene for å se på bølgene, men holde seg på trygg avstand, sier Villanger.

- Kast juletrærne

Mange har nok kastet juletrærne ut av huset, men dersom disse står på terrassen og ikke er kastet, er det på tide å ta grep.

— Det er litt kjedelig å ta tusen juletrær i luften i helgen, så vi vil absolutt anbefale folk å putte dem i garasje eller kjeller hvis de ikke allerede er kastet. Ellers kan juletrærne blir de nye trampolinene på avveie, sier vakthavende meteorolog Cecilie Villanger i Storm Geo.

Skal ut og kjøre til helgen? Se oppdaterte veimeldinger her.

Publisert