Da dette bildet ble tatt, vurderte Marit Bjørgen å legge opp

Her deler skidronningen Marit Bjørgen (34) sitt beste og verste øyeblikk fra idrettskarriéren.

Publisert Publisert

2009: Marit Bjørgen ender på 19.-plass på 15 kilometer med skibytte i VM i Liberec. Foto: NTB scanpix

  • Erlend Nesje
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

FALUN: Marit Bjørgen har vunnet alt. Marit Bjørgen har opplevd alt. Nå er hun på oppløpssiden av karrièren. Her deler hun sitt verste og beste øyeblikk.

21. februar 2009: Bjørgen blir nummer 19 på 15 kilometer med skibytte i Liberec. En gråtkvalt skiløper flykter til hotellrommet. Der blir hun alene hele kvelden.

— Jeg har vurdert å legge opp én gang. Det var da, etter 15-kilometeren i Liberec. Da jeg reiste dit, hadde jeg som mål å kjempe om gullmedaljer. Men jeg innså at jeg var langt fra det. Jeg var veldig lei meg, jeg var sliten og nedkjørt, jeg lurte på om jeg giddet dette noe mer. Jeg hadde jo lagt ned så stor jobb. Men noe inni meg sa: "Fanken Marit, du har mer å bevise!".

– Hvor lenge var du i tvil om du skulle fortsette?

– I et par minutter ... Det var på kvelden, da jeg satt helt for meg selv. Jeg var veldig lei meg. Kristin (Størmer Steira) hadde prestert bra (VM-sølv), og jeg måtte vise glede overfor de andre i troppen. Når man er for seg selv mister man masken og er veldig lei seg. Jeg gråt i noen timer.

– Snakket du med noen?

– Nei, kun meg selv. Ingen andre. Jeg klarte å overtale meg selv, det var noe inne i meg som sa at jeg ikke hadde fått vist hva jeg var god for.

– Mente du alvor da du vurderte å legge opp?

– Jeg var langt nede og jeg var fortvilet. Jeg visste jo ikke noen annen utvei heller. Jeg kom til et punkt der jeg vurderte situasjonen slik: Skal jeg gå fort på ski må jeg endre på ting. Det var mange som mente at jeg burde endre på ting tidligere, at jeg trente for tøft. Men selv var jeg ikke klar for å endre. Ikke før da. Jeg måtte komme til det punktet selv, finne ut av det selv. Sånn tror jeg at det er for de fleste: At de må gå veien selv.

– Men du kom frem til et lykkelig valg?

– Ja, det viste seg å være veldig bra. Det ville vært en tabbe å legge opp da...

2010: Marit Bjørgen vinner den klassiske sprinten i OL i Vancouver. Foto: NTB scanpix

17. februar 2010: Bjørgen vinner den klassiske sprinten i Vancouver – og jubler for sitt aller første OL-gull. – Mitt lykkeligste øyeblikk? Åååååh, det tror jeg nesten må bli... Det har vært noen. I startfasen med gjennombruddet i Val di Fiemme (2003). Men det må bli sprinten i Vancouver. Fordi jeg var veldig usikker på om jeg skulle klare å komme tilbake, fordi det var mange som mente jeg var ferdig som skiløper. Det å klare å levere i mesterskapet etterpå, i et OL og i en sprint – en disiplin jeg ikke hadde levert i på flere år. Det var en godfølelse.

– Hva husker du?

– Jo mer jeg skjønte at jeg kunne ta en gullmedalje, jo mer nervøs ble jeg. Jeg måtte fokusere på å gjøre de riktige tingene, ikke alt det andre. Petra Majdic trynet for eksempel i prologen, men jeg registrerte ikke at hun var med i finalen en gang. Det registrerte jeg først etterpå.

– Men du vant?

– Det var spesielt. Jeg forsøkte å ringe folk rett etter at gullet var sikret. Men ingen tok telefonen. Det var smørere og andre rundt meg, men jeg fikk ikke tak i noen som sto meg nær. Jeg ville jo dele gullet med noen. Egil (Kristiansen) var syk den dagen, så han var ikke på stadion. Fred Børre (Lundberg, samboeren) var i TV-studio. Mamma satt på flyet til Vancouver. Jeg ringte og ringte. Den eneste jeg fikk tak i var tante Sissel. Jeg hylte og hun grein. Dette var rett etter rennet og Sissel var i sjokk over at jeg ringte til henne da. Men det gjorde jeg – og der satt vi og gråt i hver vår telefon. Ja, det var en spesiell dag.

En spesiell karrière kan gå mot slutten. Det er det kun Marit Bjørgen selv som vet. Men én ting er sikkert: Det kan fort bli flere gull til Bjørgen her i Falun. Da kommer det flere tårer.

Men er det noen som tar telefonen denne gangen?

Profil

Marit Bjørgen

Født 21. mars 1980 (34 år)

Kommer fra Rognes, bor i Oslo

Samboer: Fred Børre Lundberg

Har seks OL-gull, tre OL-sølv og én OL-bronse.

Har 12 VM-gull, fire VM-sølv og tre VM-bronse.

Har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger og vunnet 72 enkeltseire i verdenscupen.

Vant Tour de ski i år.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Disse har betydd mest for Bjørgen

BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN
  1. Marit Bjørgen