– Rekordmange ber oss om hjelp til jul

Over 800 mennesker har søkt om julehjelp hos Frelsesarmeens velferdssenter i Bergen i år. – Det er overraskende, sier leder Marianne Naustdal.

JULEHJELP: Leder for Frelsesarmeens velferdssenter, Marianne Naustdal, forteller at det er mange som søker om hjelp til jul. - Det har aldri før vært så mange som har bedt om hjelp, sier hun. Odd E.Nerbø

– Nå har jeg fylt ut skjemaet til julehjelp og håper alt er i orden, sier en mann og gir skjemaet til leder for Frelsesarmeens velferdssenter Marianne Naustdal.

Det er siste frist for å søke om julehjelp fra Frelsesarmeen denne dagen. Ti minutter etter at dørene åpner, er lokalet i Hans Hauges gate fult av folk.

– Dette er et helt fantastisk tilbud. Jeg er bostedsløs og har ingenting. Dette redder julen for meg, sier mannen som for kort tid siden ble registret hos Naustdal.

Les også

Vil du feire jul med oss?

Mange trenger hjelp

Rundt han sitter det folk i alle aldre å fyller ut julehjelp-skjemaene. Naustdal forteller at over 700 har søkt om julehjelp i år. Men det er før denne dagen er omme.

– Det er veldig overraskende at det er så mange som søker om julehjelp. Tallet bare stiger for hvert år. Det har aldri vært så høyt før. Vi kommer til å ende på rundt 850, sier Naustdal.

Hun har jobbet ved Frelsesarmeens velferdssenter siden 2000, og har ingen god forklaring på hvorfor det bare blir flere og flere som trenger hjelp. Så langt er det over 470 enslige, over 100 par og rundt 150 familier som har søkt om julehjelp.

– De som komme inn hit ser så vanlige ut, men de trenger hjelp likevel. Det blir mange klemmer her på kontoret, men noen ganger må jeg også trøste dem fordi de har det så tøft, sier Naustdal.

Les også

Glemmer vi de fattigste barna?

– Flaut å komme hit

En kvinne forteller at hun har jobbet i over 20 år, men at hun for to år siden var uheldig og skadet seg på jobb.

– Jeg synes det er flaut å komme hit, men jeg må. Jeg og sønnen min har ikke noe å leve av. Men dette er en kriseløsning for meg. Jeg håper jeg snart kan begynne å jobbe igjen, sier hun.

Hun blir registret hos Naustdal og får utlevert et bevis på at hun kan komme tilbake i midten av desember å hente julegaver og et gavekort på mat.

– Det er en fantastisk hjelp vi får her. Jeg prøver å lære sønnen min at det viktigste ikke er å ha en haug med ting, men å ha masse kjærlighet.

Køen utenfor kontoret til Naustdal blir bare lenger og lenger. Alle må inn til henne for å registrere søknaden til julehjelp.

– Mange snakker om den store fattigdommen ute i verden, men jeg tror vi må bli flinkere til å se rundt oss. Vi er mange som ikke har så mye også her, sier hun før går inn til Naustdal.

Les også

Raymond (37) drømmer om å ha «de gode tingene i livet som alle andre har.»

Trenger grytevakter

– Alle som søker om hjelp innen fristen får hjelp av oss. Jeg ser allerede nå at vi trenger flere gavekort på mat. Men vi kommer til å få nok gaver, sier Naustdal.

Hun forteller at de blant annet har juletrær på Gullgruven og på senteret i Blomsterdalen der folk kan legge gaver. De får også hjelp fra barnehager, «God jul lille venn» og «Juleenglene».

– Folk kan også støtte oss i julegrytene. Disse vil stå rundt i byen fra 1. til 23. desember. Det er det som er våres inntektskilde for året som kommer. Det er mange som trenger hjelp også resten av året, sier hun og legger til:

– Og så trenger vi ti-tolv personer som kan stå grytevakt. Det er et par timer om gangen. De som vil, kan ta kontakt med oss.

Alle som har søkt om julehjelp får hente julegaver og gavekort på mat i midten av desember. Ifølge Naustdal er det lange køer av folk utenfor lokalet lenge før de åpner.

– Den dagen lukter jeg av mange forskjellige parfymer fra folk som har gitt meg klemmer. Når jeg ser gleden i øynene på dem som får hjelp, gjør det noe med meg, sier hun og smiler.