Plukket flere konteinere med boss ved sjøen på Sotra

– Den syke hvalen traff oss rett i hjertet. Nå må det en nasjonal dugnad til for å rydde kysten vår ren.

Publisert Publisert

ENORME MENGDER PLAST: I løpet av noen timer på lørdag plukket frivillige tre konteinere med boss fra to viker på vestsiden av Fjell kommune. Foto: Anette Telle / Kenneth Bruvik

  1. Leserne mener

Da det viste seg at den syke hvalen som ble avlivet på Sotra, hadde 30 plastposer i magesekken, reagerte folk med avsky.

I dag flyter det minst 150 millioner tonn med plast i havet og noe av dette skylles inn over land. Lørdag tok lokalbefolkningen på Sotra plastproblematikken i egne hender.

– Det er forbaska sprøtt og helt hårreisende hvor mye plast vi fant, sier Kenneth Bruvik i Norges jeger og fiskeforbund avdeling Hordaland.

Rundt 60 frivillige, store som små, var med å rydde to av vikene i området rundt Rabbarosen. Resultatet var sjokkerende: I løpet av et par timers arbeid var tre konteinere fulle med boss.

– Stedet er spesielt utsatt for søppel som skylles inn fra havet. Der var også ekstremt mye storboss fra fiskerinæringen som vi måtte bruke kranbåter for å rydde bort, sier Bruvik.

– Hvalen traff oss midt i hjertet

Tjukk plast, tynn plast, tau med plastfiber, garnrester og isopor. På knappe fem kvadratmeter samlet de frivillige inn ti bossekker med plast. Det var BA som omtalte dugnaden først.

– Og dette er bare det vi ser. Mikroplast går flere meter ned i jordsmonnet og forgifter livet i havet. Om dette ikke skremmer folk, så vet jeg sannelig ikke, sier Bruvik.

Les også

Plast fra klærne våre skylles ut i havet

Jeger og fiskeforbundet har sammen med kommunene Fjell, Sund og Øygarden nå tatt initiativ til prosjektet «Vik til vik», en nasjonal dugnad for å rydde kysten fri for plast.

– Den syke hvalen traff folk midt i hjertet. Slikt blir det engasjement av. Men dette er et langt større problem enn hva folk tror. De frivillige vi hadde med oss i dag ble sjokkerte. Man ser ikke hvor ille det faktisk er før man ser etter, sier Bruvik.

SJOKKERTE: 60 frivillige plukket boss i to viker på Sotra. På et par timer hadde de fylt tre konteinere. - Det er sjokkerende å se hvor mye som ligger og slenger. Foto: Anette Telle /Kenneth Bruvik

En saktevirkende naturkatatrofe

Bruvik understreker at Norge har plukket plast i mange år, blant annet gjennom den nasjonale Strandryddedagen, men at det ikke på langt nær er nok.

– En dag i året holder ikke kysten ren. Vi er vitne til er en saktevirkende naturkatastrofe. Vi skal tross alt leve av sjøen i overskuelig fremtid. Og om dyrene blir syke, blir vi syke, sier Bruvik.

Les også

Fuglene spiser og bygger reir av plast

I neste uke skal jeger og fiskeforbundet holde møte med de store renovatørfirmaene og kommunene om hvordan en nasjonal dugnad kan organiseres.

– Noen må ta ansvar. Vi må kartlegge strender, få hverdagsryddigen organisert og vekke sjø- og fiskerinæringen. Her må alle bidra, sier Bruvik.

STORAVFALL: Det er ikke bare plastposer og isopor som flyter i land langs norskekysten. Storavfall fra fiskerinæringen er også et stort problem, og ikke like lett å fjerne. Foto: Anette Telle /Kenneth Bruvik

Fylkeskommunen er med på dugnad

– Vi ønsker å være med på dugnaden, skriver Rasmus Laupsa Rasmussen i utvalg for miljø og samferdsel i Hordaland på fylkeskommunens hjemmeside.

Torsdag tilrådde utvalget å løyve 750 000 kroner til å samle inn avfall som skader naturen, dyr og fugler. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Utvalget viste også til den syke hvalen.

– Vi ser nå et enormt folkelig engasjement. Mange er ute å rydder i naturen. Vi håper disse pengene kan være et godt bidrag i en viktig sak, sier Rasmussen som fremmet forslaget på vegne er Ap, SV, Sp og KrF.

Publisert