Legionella påvist på Haukeland

Legene slo alarm da de fikk mistanke om at en pasient ved Haukeland universitetssykehus kunne ha blitt smittet av legionella. Nå tar sykehuset stikkprøver i hele sentralblokken.

Publisert Publisert

LEGIONELLA: Da legene på Haukeland mistenkte at en av pasientene var blitt smittet av legionella slo de full alarm. - Vi tror pasienten kan ha blitt smittet inne på sykehuset og tar nå prøver i hele sentralblokken, sier smittevernoverlege Per Espen Akselsen. Foto: BERGENS TIDENDE

  • Malene Indrebø-Langlo
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– I forrige uke fikk legene mistanke om at en av pasientene våre hadde en lungebetennelse forårsaket av legionella. På grunn av omstendighetene måtte vi mistenke at pasienten var blitt smittet inne på sykehuset, sier smittevernoverlege Per Espen Akselsen.

Pasienten var langtidsinnlagt på Medisinsk avdeling 5 Nord, en sengepost for pasienter med blodsykdommer.

– Det er ofte vanskelig å påvise hvilken bakterie som fører til pasienters lungebetennelser, men fordi mistanken om legionella her var så sterk ble Helsevernetaten i Bergen varslet. Fredag kom avdeling for miljørettet helsevern og tok prøver av tre av dusjer og kraner på tre forskjellige rom på denne sengeposten. Alle prøvene testet positivt på legionella, sier Akselsen.

– Dreier seg om rutinesvikt

Haukeland har ikke mottatt den endelige rapporten fra helsevernetaten, men fått muntlig beskjed om at det dreier seg om en rutinesvikt.

– Legionella skal ikke forekomme i ferskvannssystemet og drepes av klor og UV-lys. Likevel kan små mengder med legionella overleve og formere seg i romtemperert stillestående vann. Formerer de seg i store nok mengder kan dette gi infeksjon hos mennesker, seier Akselsen.

Tester hele sentralblokken

Overlegen forklarer at legionella ikke smitter fra menneske til menneske og at det heller ikke er farlig å drikke vann med legionellabakterier.

– Man blir smittet av å puste inn aerosol, det vil si bitte små vann dråper med legionella. For å gi sykdom må bakteriene helt ned i lungene, sier Akselsen.

Overlegen ønsker ikke å spekulere i hva den endelige årsaken bak utbruddet er, men sier at sykehuset nå tar stikkprøver fra dusjer og kraner i hele sentralblokken.

Les også

Legionella påvist på hurtigruteskip

– Årsaken kan være alt fra at det «skoldesperren» i dusjen har for lav temperatur eller leveringen i vannledningen er for dårlig. Det er likevel ikke utenkelig at dette gjelder flere av dusjene på sykehuset. Derfor har vi satt i gang større tiltak i hele sentralblokken, sier Akselsen.

På grunn av taushetsplikt har ikke sykehuset ønsket å kommentere tilstanden til pasienten.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kreftpasient døde av legionella

  2. Legionella på Radiumhospitalet

  3. Frigir navnet på kvinne (67) som døde etter påkjørsel

  4. Taxisjåfør banket opp og ranet i leilighet

  1. Legionella
  2. Haukeland universitetssykehus
  3. Sykehus
  4. Bergen