- Han er sterkt preget og innser alvoret i saken

Barnehageansatt mann innrømmer seksuelle overgrep mot fem barn i to barnehager.

Publisert Publisert

FORSVARER: Mannens forsvarer, advokat Beate Hamre, sier klienten er sterkt nedbrutt etter pågripelsen. Foto: SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV)

  • Rune Christophersen
  • Per Lindberg
  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fredag ble en mannlig barnehageansatt i 30-årene pågrepet mens han var på jobb i en barnehage i Bergen. Han er siktet for å ha voldtatt en fire år gammel gutt i den samme barnehagen. Mannen er bosatt i Bergen og har arbeidet i den aktuelle barnehagen en periode.

  • Les også: Mann siktet for å ha voldtatt gutt (4)
    I avhør med politiet skal mannen selv ha opplyst at han har begått overgrep mot flere barn.

Fem barn

— Siktede har erkjent å ha begått overgrep mot fem barn i to barnehager. Slik jeg har oppfattet det har han vært villig til å forklare seg, sier påtaleansvarlig politijurist Eli Valheim til BT.

ERKJENT: Den voldtektssiktede barnehageansatte innrømmer å ha misbrukt fem barn seksuelt.

Ett av barna er avhørt i dag. De andre vil etter planen bli avhørt de kommende dagene.Mannen er allerede siktet for voldtekt av en fire år gammel gutt. Valheim vil ikke si noe om hva slags overgrep de andre barna skal være utsatt for.

Forsvareren, advokat Beate Hamre, bekrefter at klienten har erkjent overgrep mot fem barn.

— Han er sterkt preget og innser alvoret i saken. Han har forklart seg fordi han har et ønske om at de fornærmede skal få hjelp. Det er også grunnen til at han har navngitt barna. Han vil bidra til å oppklare saken, sier Hamre.

- Har han vært tydelig på at han ikke har begått overgrep mot andre enn de fem han har forklart seg om?

— Han er klar på at det gjelder disse fem, sier Hamre.

Hun vil ikke kommentere om klienten har erkjent befatning med overgrepsbilder.

Beslagla overgrepsbilder

Mannen har vært aktiv i et idrettsmiljø for unge jenter. Politiadvokat Valheim vil ikke svare på om dette miljøet blir omfattet av etterforskningen. Heller ikke om det er mistanke om at mannen selv har produsert overgrepsmateriale.

Han er siktet for å ha lastet ned overgrepsbilder og -filmer gjennom en årrekke.

— Vi har nettopp begynt å gå gjennom databeslaget. Vi er i en innledende fase av etterforskningen, og jeg kan ikke gi noen detaljer, sier hun.

Mandag ble den siktede varetektsfengslet i fire uker, to av dem må han sitte i fullstendig isolasjon. Han samtykket til fengsling.

- Forferdelig

På et informasjonsmøte med foreldrene, kommunen og politiet mandag kveld, fikk flere beskjed om at politiet vil innkalle barna deres til avhør.

— Det var først under informasjonsmøtet at alvoret gikk opp for meg. Det er helt forferdelig. Som forelder tenker jeg at dette skal ikke skje. Det er også et grusomt sjokk for de andre ansatte i barnehagen, sa en av foreldrene som var til stede på møtet.

BT snakket med en forelder i den aktuelle barnehagen tirsdag formiddag.

— Jeg er glad det ser ut til at han har innrømmet ting. Da håper jeg at etterforskningen kan gå raskere, slik at vi får klarhet i hva som har skjedd. Så tenker jeg på de ansatte som står midt oppi dette. Det er viktig at de får den støtte som er nødvendig, sier vedkommende.

Krisemøte tirsdag

Robert Rastad er kommunaldirektør i Bergen kommune. Han forteller at flere personer fra kommunens kriseteam stilte i den aktuelle barnehagen tirsdag morgen.

MØTE: Kommunaldirektør Robert Rastad møtte pressen etter mandagens informasjonsmøte. Foto: Tor Høvik

— Hvis noen av de fast ansatte har behov for et avbrekk i arbeidsdagen, skal det være folk fra kriseteamet tilgjengelig på bakrom, sier Rastad.Dessuten har kommunen stilt åtte personer med pedagogisk kompetanse til disposisjon.

— Vi stiller ressursene tilgjengelige, men de må jo avpasses etter behovet. Målet er å få en mest mulig normal hverdag i den aktuelle barnehagen.

Frykter flere overgrep

- Frykter du det er flere ofre i denne saken?

— Når vi får slik informasjon som vi har fått, slår frykten inn. Saken er grotesk, enten det er en eller flere fornærmede. Frykten ligger i oss alle, det samme gjør uroen.

Rastad skal selv besøke barnehagen i løpet av dagen sammen med kommunalråd for barnehage og skole.

Han forteller at Bergen kommune har oversikt over den siktede mannens engasjement hos Bergen kommune og hvor han har arbeidet tidligere.

— Dette er informasjon som vi har overlevert politiet og er ikke noe vi går ut med til andre, sier Rastad.

Kripos kommer

Den voldtektssiktede mannen har jobbet i den aktuelle barnehagen i flere år. Han har også vært tilknyttet andre barnehager i Bergen. Mannen har vandelsattest, og er ikke tidligere straffedømt.

Da politiet beslagla diverse datautstyr hjemme hos mannnen, kom de over spor som ifølge politiet tyder på at han har lastet ned ulovlige overgrepsbilder og -filmer i lengre tid.

Det var den fire år gamle gutten selv som fortalte sine foreldre om det som hadde skjedd. Foreldrene tok så kontakt med politiet.

Tirsdag kom Kripos til Bergen for å bistå i politiets etterforskning.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Foreldre får hjelp av kriseteam

  2. Mann pågrepet i barnehage i Bergen, siktet for voldtekt

  3. Kripos skal bistå etter at gutt (4) skal ha blitt voldtatt i barnehage

BT anbefaler

– Jeg har ikke levert godt nok. Da får jeg akseptere dette.

Lars Arne Nilsen er ferdig i Brann. Vi er på Stadion.

LES SAKEN